10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMahmoud Hamoud contesta decretul de retragere a cetateniei

Mahmoud Hamoud contesta decretul de retragere a cetateniei

Mahmoud Hamoud a contestat ieri decretul prin care i se retrage cetatenia, cerind anularea lui, transmite BASA-press citindu-l pe avocatul angajat de socrul lui Mahmoud, Dumitru Diacov. Potrivit avocatului, Mahmoud Hamoud poate contesta decizia de retragere a cetateniei in interval de o luna, timp in care politia nu poate intreprinde nici un fel de masuri. Daca lui Hamoud i se va retrage pasaportul moldovenesc, el va ramine doar cu cel eliberat de autoritatile libaneze, in care nu mai are viza pentru Republica Moldova si astfel, formal, ar fi pasibil de sanctiuni, a spus avocatul. Serviciul de presa al presedintiei nu au putut confirma faptul ca s-a contestat decretul de retragere a cetateniei lui Mahmoud Hamoud.

Seful interimar al Directiei cetateni straini si migratie a Ministerului de Interne, Iurie Motpan, a declarat pentru BASA-press ca nu a primit nici un fel de instructiuni privind expulzarea fostului consul onorific al Libanului, Mahmoud Hamoud. Potrivit lui Motpan, dupa retragerea cetateniei, fostul consul libanez se afla ilegal, fara viza, pe teritoriul Republicii Moldova si probabil vor fi folosite pirghiile prevazute de legislatie. Iurie Motpan a spus ca Mahmoud Hamoud ar putea fi somat sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova intr-un termen de maximum 30 de zile. In cazul in care va refuza sa se conformeze, atunci va fi actionat in judecata, instanta fiind in drept sa-l amendeze cu pina la cinci salarii minime (90 de lei sau 7 USD).

Potrivit actelor normative in vigoare, politia are dreptul sa recurga la expulzarea persoanei, daca instanta de judecata dispune o asemenea masura. Anatol Mamaliga, seful biroului de presa al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), a declarat ca de expulzarea lui Mahmoud Hamoud urmeaza sa se ocupe politia, deoarece expulzarile strainilor nu face parte din lista de competente ale SIS. Directorul Serviciului de Informatii si Securitate din Republica Moldova, Valeriu Pasat, a cerut vineri seara, in sedinta biroului permanent al Parlamentului, expulzarea fostului consul onorific al Libanului la Chisinau, Mahmoud Ahmad Hammoud, acuzat de apartenenta la gruparea Hezbollah si de desfasurarea unor activitati criminale, inclusiv pe teritoriul Romaniei. Potrivit unui comunicat al SRI, dat publicitatii duminica, fostul consul onorific libanez la Chisinau, Mahmoud Ahmad Hamoud, acuzat de apartenenta la Hezbollah, a incercat sa contacteze, in timpul cit a stat in Romania, oficiali de la Bucuresti, pentru a stabili relatii personale cu acestia, „cu posibile finantari ilegale”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS