10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomania - situatia negocierilor de aderare la UE

Romania – situatia negocierilor de aderare la UE

Lucrarile Consiliului informal al UE au avut loc la Ghent, ocazie cu care cei 15 lideri politici prezenti au analizat setul de documente prezentat de Comisia Europeana privind stadiul actual al procesului extinderii si al procesului de negociere, in contextul in care unele tari candidate vor finaliza acest proces pina la sfirsitul anului viitor, Comisia repetind ca „UE va trebui sa fie pregatita pentru posibilitatea intrarii in Uniune, in 2004, a tuturor tarilor care indeplinesc conditiile necesare“. In acelasi timp, s-a subliniat si faptul ca UE va pune la punct o strategie speciala pentru tarile care nu vor reusi sa adere la momentul respectiv, practic o reluare a angajamentului formulat la Goteborg de a le da un ajutor special celor doua tari ramase in afara plutonului fruntas, adica Bulgaria si Romania.

Iata o sinteza a documentului prezentat de Comisia Europeana privind stadiul negocierilor, document care ne intereseaza cu atit mai mult cu cit tara noastra a formulat angajamentul ferm de a da un impus foarte puternic acestui proces, recuperind din distanta care ne separa acum de tarile care formeaza primul grup ce va adera la UE. Ne-am oprit indeosebi asupra tuturor remarcilor care privesc Romania.

Dosarul „libera circulatie a marfurilor“ a fost inchis provizoriu cu toate tarile, cu exceptia Bulgariei si Romaniei. „Se asteapta ca Bulgaria sa prezinte foarte rapid un document suplimentar de pozitie, ca raspuns la primul Document de Pozitie al UE. Capitolul respectiv nu a fost inca deschis cu Romania si nu este de asteptat ca acest lucru sa se intimple in perioada presedintiei belgiene… Vor fi organizate negocieri tehnice cu Romania pentru a fi clarificate probleme foarte serioase inainte de a deschide negocierile“. Au fost acceptate foarte putine perioade de tranzitie, pentru patru tari (Cipru, Lituania, Malta si Slovenia) fiind vorba de reinnoirea autorizatiilor pentru medicamente si expirarea validitatii certificatelor pentru utilajele medicale (Polonia), Bulgaria anuntind deja ca nu intentioneaza sa solicite nici un fel de asemenea perioada.

Dosarul „libera circulatie a persoanelor“ a fost inchis provizoriu cu Cipru, Ungaria, Letonia, Malta si Slovacia, negocierile fiind in curs cu Republica Ceha, Estonia, Polonia, Slovenia si Lituania, capitolul nefiind inca deschis cu Bulgaria si Romania. Este in pregatire un proiect de pozitie comuna cu Bulgaria, neexistind intentia de a deschide acest capitol cu Romania in cadrul presedintiei belgiene. Problema esentiala fiind libera circulatie a muncitorilor, in cadrul acestui dosar UE s-a propus „un aranjament tranzitoriu, care consta intr-o perioada de minimum doi ani, in care actualele state membre pot aplica masurile nationale fata de cetatenii din noile state membre, dupa aceasta perioada fiind posibila analizarea situatiei si, ca urmare, luarea deciziei ca statele membre sa aplice acquis-ul comunitar. Perioada de tranzitie se va incheia dupa cinci ani, dar poate fi prelungita cu inca doi ani, in cazul statelor membre care se confrunta cu probleme seriase pe piata muncii“.

Capitolul „politica culturala si audiovizual“ a fost inchis cu toate tarile, cu exceptia Ungariei si Romaniei, „mai ales din cauza ca legislatia din aceste doua tari nu este in linia acquis-ului comunitar… Problema ca tarile candidate, in perioada de preaderare, sa implementeze masuri de promovare a productiei europene are implicatii pentru unele dintre aceste tari in raport cu OMC sau OECD. Continua discutiile si consultarile privind pozitia Romaniei in OMC“.

Capitolul „politica sociala si munca“ este inchis provizoriu cu toate tarile, exceptind Malta, Bulgaria si Romania, tari cu care negocierile sint in curs de desfasurare. In cazul Bulgariei si al Romaniei, capitolul va fi deschis in perioada presedintiei belgiene.

Capitolul „mediu“ a fost inchis provizoriu cu Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Lituania si Slovenia, „negocierile desfasurindu-se acum cu toate tarile, cu exceptia Romaniei, tara cu care capitolul nu a fost deschis si nu se planuieste acest lucru in timpul presedintiei belgiene“.

Capitolul „libera circulatie a capitalurilor“ a fost inchis provizoriu cu toate tarile, cu exceptia Poloniei, Maltei si a Romaniei, „in cazul Romaniei fiind nevoie de mai multe analize si clarificari, iar un document de pozitie comuna ar putea fi prezentat inainte de sfirsitul anului, cu conditia sa se ofere informatiile de care este nevoie“. „Problema esentiala este investitia in proprietati (pamint agricol si paduri, precum si resedinte secundare). Cu mai multe tari s-a ajuns la un acord privind o perioada de tranzitie de sapte ani pentru terenurile agricole si paduri si de cinci ani pentru resedintele secundare. Cu toate acestea, fermierii independenti, precum si persoanele care sint deja rezidenti legal in statele candidate au fost excluse de la aplicarea acestui acord“.

Capitolul „legislatia companiilor“ a fost inchis provizoriu cu toate tarile, cu exceptia Poloniei si a Romaniei. Unul dintre subiectele cele mai importante este „dreptul de proprietate industriala asupra produselor farmaceutice“. In afara de Cipru si Malta, „toate tarile candidate si-au depus patentele de protectie pentru produsele farmaceutice in anii ’90… si deoarece noile patente nu genereaza efecte retroactive, toate produsele farmaceutice care erau comercializate pe piata tarilor candidate inainte ca legislatia respectiva sa intre in vigoare vor ramine neprotejate in timp ce se vor afla sub patent in UE. Pentru a minimaliza problemele ce rezulta din aceasta situatie, UE a propus un mecanism prin care un detinator de patent poate preveni importul in Uniune al unui produs patentat intr-un stat membru in perioada in care un patent nu poate fi obtinut in tarile candidate pentru produsul respectiv. Pentru ca problemele legate de protectia patentelor pentru produsele farmaceutice sint mari in Romania, comisia examineaza acum informatiile suplimentare oferite de Romania“.

Capitolul „libera oferta a serviciilor“ a fost inchis provizoriu cu toate tarile, cu exceptia Bulgariei si a Romaniei. Bulgaria a prezentat un document provizoriu de pozitie, iar cu tara noastra, capitolul nu a fost deschis si nu se prevede deschiderea lui in perioada presedintiei belgiene.

Capitolul „relatii externe“ a fost inchis provizoriu cu toate tarile candidate.

Urmeaza acum seria capitolelor din „harta negocierilor“ presedintiei belgiene, primul fiind cel al „politicii in domeniul competitiei“ , el fiind deschis acum cu toate tarile candidate. Este de semnalat ca doar Polonia, Slovacia si Malta au cerut perioade de tranzitie, iar Ungaria, o perioada de sase luni pentru aplicarea unora dintre legile comunitare antitrust. Problema esentiala continua sa fie „acordarea subventiilor de stat care nu sint compatibile cu acquis-ul comunitar, in principal sub forma unor avantaje oferite investitorilor straini (exemplu, cazul Zonelor economice speciale)“. In cazul Romaniei (alaturi de Polonia, Republica Ceha, Slovacia si Bulgaria), Comisia apreciaza „ca mai sint pasi importanti de facut pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de acordarea de subventii sectorului productiei de otel“.

Capitolul „politica transporturilor“ a fost deschis cu toate tarile candidate, a fost inchis provizoriu doar cu Cipru, in luna mai s-a propus inchiderea si cu Slovenia, toate tarile urmind sa produca un document de pozitie in aceasta luna, exceptia fiind Romania, din cauza ca deschiderea capitolului s-a facut doar in acest an. E semnalata o problema comuna pentru Ungaria, Lituania, Polonia si Romania: accesul pe piete, acordarea de licente si avioane cu un nivel ridicat de zgomot.

Capitolul „energie“ a fost deschis cu toate tarile, cu exceptia Bulgariei si Romaniei, capitolul „taxe“ – deschis cu toate tarile, cu exceptia Romaniei, capitolul „agricultura“ a fost deschis cu toate statele, in afara de Bugaria, Malta si Romania, fiind deja provizoriu inchis cu noua tari. Capitolul „pescuit“ a fost inchis cu toate tarile, mai putin cu Polonia, Letonia si Malta, iar capitolul „justitie si afaceri interne“ a fost deschis cu toate tarile, in afara de Romania. Capitolul „uniunea vamala“ a fost inchis provizoriu doar cu Cipru, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, negocierile fiind in curs cu toate celelalte state. In sfirsit, capitolul „controlul financiar“ a fost inchis provizoriu cu Cipru, Estonia, Ungaria, Polonia, Slovenia si Malta, fiind posibil ca, pina la finele acestui an, sa se pregateasca documentele revizuite de pozitie pentru toate celelalte tari, cu exceptia Romaniei, cu care capitolul nu a fost deschis si nici nu se prevede sa fie in timpul presedintiei belgiene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS