22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFormula chimica a indragostirii

Formula chimica a indragostirii

Daca tocmai ati cunoscut acel om extraordinar care stiti ca va va schimba viata, simptomele sunt clare: inima incepe sa va bata puternic, va transpira mâinile, parca aveti fluturi in stomac si tremurati din tot trupul. Iesiti impreuna la cina si va simtiti in al noualea cer. La sfârsitul serii, partenerul va saruta si simtiti cum va topiti. Zile intregi dupa aceea nu mai mâncati, dar nicicând nu v-ati simtit mai bine. Si observati dintr-o data ca nu va mai doare nimic, migrenele au disparut, raceala a trecut, iar tonusul dumneavoastra este cum nu se poate mai bun.


Dovezile neurale arata ca fenomenul indragostirii consta intr-o serie de reactii chimice care au loc la nivelul creierului si care produc reactii mentale si fizice. Potrivit site-ului eva.ro, se estimeaza ca exista 100 de miliarde de neuroni care alcatuiesc „reteaua“ de comunicare din creier. Candace Pert, profesor la Institutul National American de Sanatate, a fost un adevarat pionier in domeniul acestui tip de cercetari si a descoperit neuropeptidele, o serie de aminoacizi care plutesc in corp si se lipesc de receptorii dispusi sa-i integreze. Pâna in prezent, s-au descoperit 60 de nuropeptide diferite, ele fiind cele care declanseaza reactiile emotionale din corp atunci când se lipesc de receptori. Cu alte cuvinte, toate emotiile noastre – iubirea, mâhnirea, fericirea – au o origine biochimica.


Atunci când savantul englez Francis Crick si colegii sai au câstigat Premiul Nobel in medicina pentru descifrarea codului ADN, care defineste genele, el a uluit lumea medicala afirmând: „Voi toti, bucuriile voastre, necazurile voastre, amintirile voastre, simtul identitatii, vointa si iubirea nu sunt altceva decât comportamentul unui vast ansamblu de celule nervoase“.


Principala substanta chimica produsa pentru a da acest sentiment fizic inaltator al indragostirii este PEA (feniletilamina), care este asemanatoare amfetaminelor si se gaseste in ciocolata. Aceasta este una dintre substantele chimice care face inima sa palpite, mâinile sa transpire, pupilele sa se dilate si sa apara „furnicaturi“ in stomac. De asemenea, se degaja si adrenalina, ceea ce sporeste ritmul cardiac, dându-va vioiciune si sentimentul ca va simtiti excelent. Totodata, mai exista si endorfinele, care stau la baza sistemului imunitar si vindeca, printre altele, raceala. Când va sarutati cu persoana iubita, creierul face o analiza chimica rapida a salivei fiecaruia si ia hotarâri privitoare la compatibilitatea genetica. Creierul femeii face si niste determinari chimice in legatura cu starea sistemului imunitar al barbatului.


Indragostitii sunt mai sanatosi


Toate aceste reactii chimice pozitive explica de ce indragostitii sunt mai sanatosi si mai putin predispusi sa se imbolnaveasca decât cei care nu iubesc. Asadar, daca va indragostiti, este foarte bine si pentru sanatatea dumneavoastra fizica, nu numai pentru cea sufleteasca.


Specialistii si-au pus problema, la un moment dat, daca iubirea pluteste in aer primavara. Raspunsul pe care l-au gasit a fost unul surprinzator, dar nu neasteptat intru totul. Ceasul biologic al naturii functioneaza astfel incât sa le permita femelelor din regnul animal sa nasca in perioadele calde ale anului, pentru a asigura supravietuirea puilor. Astfel, daca specia respectiva are nevoie de trei luni de gestatie, natura face ca masculul sa fie gata de imperechere primavara, puii urmând sa se nasca vara. La oameni dureaza noua luni, astfel incât nivelul de testosteron al barbatului este maxim cu noua luni mai devreme, adica toamna. Povestea cu „primavara iubirea pluteste in aer“ se aplica astfel doar speciilor cu o perioada scurta de gestatie, de pâna la trei luni.


Cercetarile recente arata ca in emisfera sudica barbatii ating nivelul maxim al testosteronului in martie, iar in cea nordica, in septembrie. S-a demonstrat, de asemenea, ca barbatii sunt mai competenti sa interpreteze o harta tot in aceste luni, pentru ca orientarea lor in spatiu este sporita de testosteron.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS