11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlte informații despre pensionarea anticipată

Alte informații despre pensionarea anticipată

Anumite persoane pensionate anticipat pot desfășura activități aducătoare de venit în paralel cu pensia anticipată, fără a fi nevoite să returneze statului banii încasați din pensie.

Potrivit Legii pensiilor, persoanele care se pensionează anticipat sau anticipat parțial trebuie să nu mai aibă alte venituri asimilate salariilor, respectiv să nu mai aibă contracte de muncă nici măcar pe una sau două ore pe zi. În articolul publicat recent în Gazeta de Sud, intitulat „Ori pensionat anticipat, ori angajat“, se arată că, în ultima perioadă, cei pensionați anticipat care au mai și lucrat în paralel cu forme legale trebuie să returneze pensiile către Casa Județeană de Pensii Dolj, care le reține o treime din pensie, lunar, celor descoperiți că au muncit pe perioada cât erau pensionați anticipat.
Un cititor care a lecturat articolul ne-a contactat la redacție întrebându-ne dacă și un pensionar anticipat, dar care este președinte de asociație cu mandat, intră sub incidența acestei legi. „Sunt pensionat anticipat parțial, dar am și mandat de președinte al asociației de proprietari, mandat dat de Adunarea Generală pe șase luni, și pe acest mandat încasez bani. Eu mă încadrez în condițiile legii de a putea desfășura această activitate cu mandat sau voi fi nevoit să mă supun cerințelor legii? Firma care se ocupă cu documentele asociației ne-a spus că sunt mulți oameni în situația mea“, ne-a întrebat Ion Sârmă, președinte la o asociație de proprietari de pe bulevardul Știrbei Vodă, din zona Ciupercă.
Ne-am interesat la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, iar reprezentanții instituției susțin că, potrivit normelor de aplicare a actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010), persoanele care au venituri de natură salarială pe lângă pensia anticipată sau anticipată parțial nu au dreptul la ambele venituri și trebuie să opteze pentru unul. În cazul asociațiilor de proprietari, trebuie ca persoana care are funcție de conducere numită prin mandat să și locuiască în acea asociație la care are mandatul. „Dacă acea persoană face parte din asociația de proprietari de la care are mandat și nu este înregistrată cu contract individual de muncă, atunci poate încasa legal pensia anticipată sau pensia anticipată parțial“, a declarat, pentru GdS, Daniela Licu, directoarea CJP Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS