10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSuferinţa unora, afacere pentru alţii

Suferinţa unora, afacere pentru alţii

Doljenii asiguraţi cărora starea de sănătate nu le permite să se deplaseze la spital pentru tratament pot beneficia de îngrijiri medicale la domiciliu prin firme care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Nu este nevoie de mari eforturi pentru a lua legătura cu o astfel de firmă. Bolnavii sunt „vânaţi“ încă din spitale, pentru că majoritatea angajaţilor acestor firme de îngrijiri la domiciliu lucrează şi în unităţi spitaliceşti de stat. Este important de ştiut că nu trebuie să plătiţi nici un leu pentru opt zile pe lună de îngrijiri la domiciliu dacă solicitaţi una dintre firmele care au contract cu CAS Dolj. Cei care nu au nevoie de tratament, ci doar de sprijin, pot apela la Serviciul de Îngrijiri al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, care oferă servicii gratuite, sau la cel al Primăriei Craiova, care stabileşte taxa în funcţie de veniturile familiei.

Am încercat să aflăm cât trebuie să scoată din buzunar o familie pentru a asigura unui membru al său îngrijirea la domiciliu. Pachetul de servicii medicale de bază pentru îngrijiri la domiciliu şi îngrijiri paliative acordat prin CAS Dolj oferă, în mare parte, verificarea parametrilor fiziologici: temperatură, respiraţie, puls, administrarea medicamentelor intramuscular, pe cale orală sau intravenoasă, recoltarea probelor în vederea efectuării unor analize, asigurarea alimentaţiei bolnavului care are montată sondă gastrică, îngrijirea plăcilor şi escarelor multiple, îngrijirea tubului de dren sau a sondei urinare, aspiraţia gastrică sau a căilor respiratorii. Pentru acest an, CAS Dolj a încheiat contract cu 14 furnizori de servicii medicale la domiciliu. „Pentru a beneficia de această opţiune, este nevoie de recomandare de la medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie, şi de la medicii de specialitate din spitale în momentul externării, medici aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu obligativitatea menţionării pe recomandare şi a numărului de înregistrare de la unitatea sanitară emitentă. „Medicul de familie poate recomanda şedinţe de tratament pentru o perioadă de 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile într-un an. Cele mai frecvente afecțiuni în Dolj pentru care s-a recomandat îngrijire la domiciliu sunt pentru bolnavii de cancer mamar și rectal, hemiplegie, accidente vasculare, hemipareze, intervenții chirurgicale, dar și persoane care au suferit amputaţii şi au fost protezate. Există, astfel, două tarife pe care Casa de Asigurări de Sănătate le decontează. Unul de 50 de lei pe zi pentru bolnavi parțial dependenți de o persoană și altul de 55 de lei pe zi, care sunt decontaţi pacienților cu afecțiuni grave care îi fac total dependenți de alte persoane. Bugetul CAS Dolj pentru îngrijire la domiciliu în anul 2014 este de 441.000 de lei“, a spus Cristina Mândreci, purtător de cuvânt la CAS Dolj.

CAS a plătit în şase luni 4.327 de zile de îngrijiri la domiciliu

În primele șase luni ale anului, CAS Dolj a emis 529 de decizii pentru 251 de persoane. Acestora le-au fost decontate 4.327 de zile de îngrijiri, ceea ce înseamnă în medie opt zile de îngrijiri la domiciliu pe lună pentru fiecare pacient. Este important de precizat faptul că valabilitatea recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu în vederea depunerii acesteia la CAS este de cinci zile lucrătoare de la data emiterii. Legea spune că medicii care recomandă servicii de îngrijiri medicale la domiciliu nu pot fi reprezentanţi legali, angajaţi, asociaţi, administratori ai unui furnizor de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, soţ/soţie sau rude până la gradul IV cu reprezentantul legal al furnizorului de îngrijiri medicale la domiciliu.

„Pentru fiecare perfuzie sau injecţie administrată plăteam”

E un sistem de sănătate extrem de ofertant la prima vedere, însă, odată pus în situaţia de a cere sprijin acestor firme, realizezi că este nevoie de mulţi bani dacă vrei îngrijire la domiciliu atât cât are nevoie bolnavul. Cele opt şedinţe pe lună decontate de CAS Dolj sunt insuficiente pentru o persoană paralizată sau care are nevoie de tratament şi recuperare complexă. Mai mulţi cititori ai Gazetei de Sud ne-au povestit prin ce au trecut cu rudele grav bolnave. Din dorința de a-i vedea pe cei dragi vindecați, mulți craioveni au scos din buzunar sume considerabile pentru fiecare şedinţă de tratament. „Fiecare vizită presupunea cheltuieli semnificative. Deşi solicitasem îngrijiri la domiciliu printr-o firmă care avea contract cu CAS Dolj, pentru fiecare perfuzie sau injecţie administrată plăteam, la fel cum plăteam transportul asistenţilor medicali. Îmi amintesc şi astăzi că, imediat după ce am fost scoasă din sala de operaţie, copiii mei au primit cărţi de vizită de la firme care ofereau gratuit îngrijiri la domiciliu… Este nedrept, pentru că acestea primesc bani de la Casă, apoi unele solicită bani şi de la rudele celui bolnav. Cunosc şi alte cazuri, am avut o cunoştinţă diagnosticată cu cancer care a avut nevoie de îngrijiri la domiciliu o perioadă îndelungată pentru care familia a plătit sume importante unor firme de îngrijiri la domiciliu“, a spus Aurelia M., din Craiova.

Tariful firmelor, calculat în funcţie de greutatea şi starea pacientului                                                                                      

Am încercat să ne punem în pielea cuiva care are nevoie pentru o persoană dragă de serviciile unei firme ce oferă îngrijiri la domiciliu, imaginându-ne că este vorba de un pacient de 72 de ani, paralizat. Am luat în calcul, în primul rând, lista furnizorilor de servicii medicale cu care CAS Dolj are încheiat contract, iar răspunsul primit de la aceştia a fost mereu acelaşi. Din start, am fost întrebaţi cine este medicul specialist care are în grijă ruda bolnavă, dar şi numele medicului de familie. Majoritatea celor contactaţi sunt, după cum au spus chiar ei, „oameni cu experienţă medicală“, care lucrează în unităţi spitaliceşti din judeţ şi care chiar ne-au sfătuit să venim „să stăm de vorbă“ pe secţiile în care lucrează în spitale, chiar în timpul programului de lucru pentru care sunt plătiţi de spitalele de stat. „Veniţi în jurul orei 10 în Spitalul de Urgenţă, la Secţia de ortopedie, să văd recomandările medicilor şi după aceea vorbim“, a fost una din replicile primite atunci când am contactat telefonic o firmă de îngrijiri medicale la domiciliu. Alta ne-a spus: „Mă găsiţi la Spitalul CFR, la Secţia chirurgie“. Ni s-a pus în vedere că, în primul rând, trebuie văzut bolnavul, pentru că într-un fel discutăm în cazul unei persoane slabe şi altfel se pune problema în cazul unui bolnav supraponderal sau imobilizat la pat. „Asistentul se chinuie mai mult cu un bolnav complet imobilizat… Dacă optaţi să lucrăm prin CAS nu trebuie să plătiţi nimic pentru faptul că ne deplasăm să asigurăm tratament rudei dumneavoastră, însă trebuie să ştiţi că sunt decontate doar opt zile, pentru recuperare este nevoie de mult mai multe. După ce se termină cele opt şedinţe pe lună susţinute de Casă, vă costă 30 de lei pentru fiecare şedinţă sau tratament. Este important să îmi aduceţi hârtiile de la medicul specialist din spital, iar după aceea iau legătura cu medicul de familie şi stabilim exact de ce are nevoie pacientul“.
Trebuie să scoateţi şi mai mulţi bani din buzunar dacă aveţi ghinionul ca ruda bolnavă să locuiască în afara Craiovei. Pentru un pacient care locuieşte la Şimnic, o firmă a cerut 35 de lei doar pentru a se deplasa să vadă bolnavul. „Trebuie să vin să văd pacientul. Având în vedere că locuiţi în Şimnic trebuie să îmi plătiţi deplasarea. Apoi trebuie să discutaţi cu medicul de familie, să stabiliţi o zi în care să mă întâlnesc cu el să stabilim exact de ce are pacienta nevoie. Apoi depuneţi actele la CAS şi după o lună primiţi aprobarea“.
Pentru mulţi alţi craioveni aflaţi în perioada de convalescenţă, aceste firme sunt singura salvare şi, chiar dacă uneori îngrijirea îi costă foarte mulţi bani, ajutorul lor este singura soluţie.

90 de vârstnici craioveni ajutaţi de 24 de îngrijitori, angajaţi ai primăriei

Şi Primăria Craiova oferă, prin Serviciul de Îngrijire şi Asistenţă a Persoanelor Vârstnice, asistenţă socială persoanelor aflate în nevoie. 24 de îngrijitoare asigură în acest moment îngrijiri la domiciliu pentru 80-90 de vârstnici. Acest program se adresează persoanelor trecute de 60 de ani, bolnave, singure, imobilizate, care suferă de afecţiuni ce nu le permit deplasarea. „Cei care au venitul pe membru de familie de până în 100 de lei nu trebuie să plătească nici o taxă, celor cu venituri între 100 şi 300 de lei li se percepe o taxă de 10% din valoarea corespunzătoare orelor de îngrijire de care beneficiază, pentru cei cu venituri între 300 şi 500 de lei pe membru de familie taxa este de 20%, cei cu venituri între 500 şi 700 de lei plătesc 30%, la venituri între 700-800 de lei taxa este de 50%, iar cei ale căror venituri trec de 800 de lei plătesc integral costul orelor pe care le primesc. Trebuie specificat faptul că pentru o oră de îngrijire la domiciliu taxa este de 1,8 lei. Acordăm practic servicii sociale: comunicăm cu vârstnicii, îi ajutăm să meargă la piaţă, îi scoatem în parc, îi ajutăm să-şi facă igiena personală, le pregătim o masă caldă, pe cei imobilizaţi îi ajutăm să se ridice, încercăm să prevenim formarea escarelor“, a spus Eugen Văduva, şef Serviciu de Îngriire şi Asistenţă a Persoanelor Vârstnice. Potrivit reprezentanţilor acestui serviciu, există beneficiari care solicită îngrijire la domiciliu de aproape şapte ani.

34 de bătrâni îngrijiţi gratuit de persoane plătite de consiliul judeţean

Şi la DGASPC Dolj există un Serviciu de îngrijire la domiciliu. 17 îngrijitoare oferă sprijin gratuit în acest moment la 34 de persoane. Alţi trei vârstnici se află pe listele de aşteptare în vederea primirii unui îngrijitor la domiciliu. Pot beneficia gratuit de astfel de servicii persoanele trecute de 60 de ani, cele care au certificate de încadrare în grad de handicap, au pensii mai mici de 1.000 de lei pe lună, se află în imposibilitatea să-şi asigure nevoile cotidiene din cauza bolii, a stării fizice sau psihice. În cazul persoanelor care locuiesc singure, condiţia este ca acestea să nu aibă contract cu clauza de a fi întreținute de cineva. Cei care doresc să solicite îngrijire la domiciliu acordată de DGASPC  trebuie să depună o cerere însoţită de următoarele documente: copie BI/CI/CIP al beneficiarului şi al reprezentantului legal (dacă este cazul); copie certificat încadrare în grad de handicap (dacă este cazul); document emis de Administraţia Financiară privind veniturile realizate sau declaraţie pe propria răspundere privind realizarea altor venituri în afara celor declarate; adeverinţă de la medicul de familie că nu se află în evidenţă cu boli contagioase; cupoane pensie, indemnizaţii (IOVR, handicap etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS