7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătrâneţe în condiţii decente

Bătrâneţe în condiţii decente

http://www.youtube.com/watch?v=pex_3PaQg3k

\n

Sute de bătrâni care îşi petrec ultimii ani de viaţă în Căminul pentru Persoane Vârstnice (CPV) din Craiova vor avea parte de condiţii decente. Camerele vor fi prevăzute cu mobilier nou, televizoare, iar la parter vor funcţiona săli de mese, cabinete medicale, săli de recreere. Cel mai important este faptul că, în sfârşit, clădirile vor avea lifturi. S-a rezolvat şi marea problemă a deficitului de personal. În numai câteva luni au fost angajate 20 de infirmiere. Odată cu darea în folosinţă a corpurilor de clădire reabilitate, va fi sfinţită şi biserica construită chiar în incinta instituţiei.

Condiţiile de trai ale celor care plăteau să aibă o bătrâneţe asistată lăsau de dorit în Căminul pentru Persoane Vârstnice (CPV) din Craiova. Angajaţii se confruntau cu un volum mare de muncă. Într-o tură de noapte, de exemplu, 50 de bătrâni erau supravegheaţi doar de două persoane, o infirmieră şi o asistentă medicală, iar în caz de nevoie se solicita intervenţia medicilor de pe ambulanţă. De la începutul anului şi până în prezent, reprezentanţii CPV Craiova au reuşit să obţină o derogare şi să deblocheze o parte din posturi. „Am reuşit să angajăm 20 de infirmiere, un kinetoterapeut, femei de serviciu. Era nevoie, având în vedere că avem 305 bătrâni internaţi, iar aproximativ 100 dintre aceştia suferă de Alzheimer, de demenţă, sunt imobilizaţi la pat şi necesită atenţie specială sau se deplasează cu ajutorul dispozitivelor medicale“, a menţionat Vali Giurcă, directorul CPV Craiova. În clădirile în care funcţionează Căminul nu se mai efectuaseră investiţii majore de peste trei decenii. Instalaţiile electrice şi sanitare erau foarte vechi, iar mobilierul din camere era mai mult decât uzat, primit din donaţii de la diverse instituţii. Paturile, de exemplu, au saltele dezafectate, nu speciale, antiescară, aşa cum este normal pentru cei care zac la pat… „Aşa cum am mai menţionat şi în alte ocazii, primele care au intrat în reabilitare au fost scările în care erau internaţi independenţii, aproximativ 90 de persoane fără probleme medicale grave, din corpul de garsoniere H7, scara 1 şi 2. Vârstnicii s-au bucurat aflând că vor avea, în sfârşit, condiţii de locuit optime, că vor avea la dispoziţie lifturi, că fiecare cameră va avea baie proprie şi bucătărie, că grilajele de la geamuri vor dispărea, aşa cum ne cere legea, tocăria se va înlocui. În fiecare garsonieră vor locui câte două persoane. Este foarte important, mai ales că avem şi 20 de familii internate în instituţia noastră. A fost înlocuită toată instalaţia electrică şi sanitară, pe jos va fi montat parchet, iar pe holurile imobilului covor antiderapant ca în marile spitale. A fost înlocuită gresia, faianţa, s-a zugrăvit, iar acum urmează dotarea cu mobilier. În aceste imobile destinate persoanelor independente, fiecare cameră va avea televizor propriu, iar la parter va exista o sală de mese pentru ca vârstnicii să nu se deplaseze până în corpul central, săli de recreere unde pot primi vizita rudelor. De câteva săptămâni se lucrează şi la reabilitarea spălătoriei care funcţionează pe o suprafață de 376 de metri pătrați, compusă din parter și un etaj. S-au schimbat instalaţiile sanitare şi electrice, a fost construită o baie. În corpul central vor fi montate camere de supraveghere pentru ca vârstnicii să fie monitorizaţi zi şi noapte de la pupitru de asistenţii medicali. Căminul va fi dotat cu instalaţie de stingere a incendiilor performantă, bucătăria va fi utilată cu aparatură nouă“, a adăugat directorul CPV Craiova.
Odată cu finalizarea acestor corpuri de garsoniere va începe reabilitarea corpului central, în care sunt internaţi cei mai mulţi vârstnici. Conducerea CPV din Craiova susţine că va purta o serie de discuţii cu reprezentanţii firmei de construcţii pentru a decide dacă lucrările vor începe doar cu palierele superioare, implicând astfel mutarea a 40 de bătrâni, câţi sunt cazaţi pe fiecare etaj, sau se va impune mutarea pentru câteva luni a tuturtor vârstnicilor din clădirea centrală. „Încă ne gândim la soluţii. Fiind vorba de peste 200 de vârstnici va trebui să îi mutăm într-un alt imobil, iar soluţia cea mai bună la care putem apela este cazarea acestora pe o perioadă determinată în una din scările de bloc pe care am preluat-o în acest an de la Consiliul Local Craiova“, a menţionat Vali Giurcă.

Şantierul de la CPV Craiova, vizitat de primarul Craiovei
 
Pentru a evalua stadiul lucrărilor, la CPV s-a deplasat ieri şi edilul Craiovei, Olguța Vasilescu. „Ne dorim ca anul viitor tot căminul să fie reabilitat și condițiile să fie ca la un hotel de cinci stele. Cine nu avea încredere până acum să-și trimită părinții aici acum probabil că o să aibă. Investiţia este de 2,5 milioane de euro, aproximativ 60% din fonduri europene, 20% din fonduri de stat şi 20% din bugetul primăriei şi are termen de finalizare sfârşitul acestui an. Investiţia este în grafic. Până acum, au fost finalizate aproape două scări ale acestui cămin. Ne aflăm în acest moment în perioada în care este urcată pe SEAP licitaţia pentru mobilier“, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
În numai câteva luni, va fi sfinţită şi biserica ridicată chiar în incinta instituţiei, din donaţii venite din partea unui afacerist craiovean. Aici, bătrânii se pot ruga şi spovedi, biserica deservind şi bolnavii din Spitalul Judeţean din Craiova.

Acte necesare pentru internarea în CPV Craiova

Bătrânii care au pensie sunt obligaţi să achite o contribuţie de 600 de lei pe lună. Cei care au pensii mai mici însă, dar au familie, aceasta este obligată să acopere taxa de până la 600 de lei. Taxa pentru cei care au pensii foarte mici şi nu au aparţinători este de 80% din valoarea pensiei. Documentele necesare internării în CPV Craiova sunt: solicitare scrisă din partea persoanei vârstnice sau a reprezentantului/susținătorului sau legal (cerere); anchetă socială efectuată de Direcţia de Asistență şi Protecție Socială din cadrul Primăriei Craiova; copii de pe actul de identitate pentru persoana în cauză, din care să rezulte domiciliul stabil în Craiova; certificatul de naștere; certificatul de căsătorie, certificatul de deces al soţului; copie de pe actul de identitate pentru soț/soție/reprezentant legal; acte care dovedesc venitul persoanei beneficiare şi al familiei acesteia (cupon de pensie, adeverinţă de salariu, certificat fiscal eliberat de organele financiare teritoriale); declarație notarială a reprezentantului/susținătorului legal, cu privire la obligația achitării contribuției de întreținere în Cămin, pentru persoana vârstnică beneficiară (integral sau diferența de contribuție); adeverință de la medicul de familie care să ateste că nu este în evidență cu boli infecto-contagioase şi că nu este încadrat în categoria persoanelor cu handicap; recomandare medicală de la medical specialist sau medicul de familie cu privire la tipul de serviciu recomandat. În plus, solicitanţii trebuie să prezinte analize recente pentru persoana pe care doresc să o interneze: radiografie pulmonară; examen coproparazitologic; EKG şi examen cardiologic; evaluare psihiatrică și psihologică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS