16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele se disculpă, umilinţa continuă

Spitalele se disculpă, umilinţa continuă

Bătrâna care a fost plimbată, la sfârşitul săptămânii trecute, timp de aproximativ şase ore cu ambulanţa între Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova se află în continuare la Secţia de Terapie Intensivă. Familia bătrânei doreşte să tragă un semnal de alarmă pentru ca nimeni să nu mai fie nevoit să suporte o astfel de umilinţă. În Spitalul de Neuropsihiatrie a fost declanşată o anchetă internă. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că medicii de la Neuropsihiatrie ar fi trebuit să se asigure că bătrâna va primi consultul de specialitate la fiecare dintre spitalele în care a ajuns… Rămâne de văzut dacă acest caz va fi anchetat şi de Colegiul Medicilor sau de Ministerul Sănătăţii…

Umilinţa pe care au suportat-o membrii familiei Marioarei Barbu, în vârstă de 78 de ani, din Craiova, i-a determinat să ceară sprijinul Gazetei de Sud pentru mediatizarea situaţiei. Vineri după-amiază, după mai bine de cinci ore de drumuri între trei dintre spitalele craiovene, timp în care bătrâna a zăcut pe targa din ambulanţă fără ca nici un cadru medical să o vadă, femeia a fost într-un final internată, prin transfer, în Spitalul Judeţean („Bătrână cu trei accidente cerebrale, plimbată şase ore între spitale“, apărut în GdS, sâmbătă, 15 martie)(http://www.gds.ro/Actualitate/2014-03-15/Batrana+cu+trei+accidente+cerebrale%2C+plimbata+sase+ore+intre+spitale&hl=ana%20danescu&tip=toate). „Ceea ce am trăit este greu de scris în cuvinte. Comportamentul pe care îl au angajaţii spitalelor craiovene atunci când vine vorba de un bătrân aflat în suferinţă lasă de dorit. Angajaţii spitalelor sunt cu atât mai mult de condamnat, având în vedere că este vorba de un pacient care suferise deja trei accidente cerebrale vasculare, ultimul, din câte au declarat medicii, cu doar o săptămână în urmă. Mama mea este imobilizată, reuşeşte cu greu să îşi mai mişte doar mâinile, nu vorbeşte. Este însă conştientă şi este insuportabil să îi vezi durerea şi suferinţa din ochi. Este un om aflat poate în ultimele lui luni de viaţă, care nu primeşte atenţia medicală de care are nevoie. Indiferent de vârsta unui pacient, fie că este copil, fie că este o persoană în vârstă, ar trebui să fim «oameni», să le acordăm şansa să trăiască, să îi tratăm corespunzător. Este condamnabil faptul că mama a stat practic timp de aproape şase ore pe o targă într-o ambulanţă fără ca măcar un medic să binevoiască să o vadă. Este condamnabilă atitudinea cadrelor medicale de la Spitalul de Neuropsihiatrie, care s-au bazat pe o supoziţie că mama ar avea TBC şi care şi-au permis astfel să ne jignească. Cadrele medicale nu au ştiut să se poarte aşa cum le cere meseria, nu i-au făcut un tomograf pentru a-i pune un diagnostic concret, ci au decis să o trimită cu o ambulanţă prin oraş… În ciuda vârstei, vreau ca mamei mele să îi fie acordată toată atenţia cuvenită. Din câte mi-au zis medicii, mama este suspectă de un cancer pulmonar în fază terminală“, a povestit V.B., fiica bătrânei.

Şase ore în ambulanţă

Reamintim faptul că bătrâna a fost internată joi la Spitalul de Neuropsihiatrie pentru recuperare în urma accidentelor cerebrale suferite. Vineri dimineaţă, după vizita medicală, bătrâna a fost trimisă cu o ambulanţă, pentru un consult de specialitate, la Spitalul „Victor Babeş“, medicii suspectând-o că are TBC, în urma unei radiografii pulmonare realizate. La „Victor Babeş“ însă, potrivit familiei, doar foile de observaţie şi radiografia au fost duse de şoferul ambulanţei la medicul din spital. De aici, bătrâna a fost trimisă înapoi la Spitalul de Neuropsihiatrie, iar apoi la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Şi de această dată au luat cale întoarsă, deoarece femeia a primit recomandare pentru efectuarea unei tomografii pe care Spitalul de Neuropsihiatrie, în care practic era internată, i-o putea face. Familia susţine însă faptul că cei de la Neuropsihiatrie au refuzat-o, pe motiv că era vorba de o suspiciune de cancer pulmonar. Au ajuns astfel înapoi la Spitalul Judeţean, unde a fost într-un final internată. În tot acest timp, bătrânei nu i-au fost administrate nici un fel de medicamente, nu a putut primi nici măcar lingura de mâncare pe care fata acesteia reuşeşte să i-o dea, nici măcar o gură de apă sau un consult de specialitate.

Reprezentanţii DSP Dolj susţin că medicul bătrânei trebuia să se asigure că aceasta este consultată

Cine este vinovat pentru tratamentul inuman pe care bătrâna l-a primit este greu de spus. Toţi cei implicaţi direct, spitale şi, indirect, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Colegiul Medicilor pot răspunde însă. Să fie de vină dotarea necorespunzătoare a unităţilor spitaliceşti pentru investigarea pacientului fără a-l plimba prin tot oraşul, să fie de vină medicii care au refuzat să vadă bolnavul care zăcea în ambulanţă? „Am primit pacienta prin transfer în Spitalul Judeţean, am internat-o direct la Terapie Intensivă. Având în vedere că pacienta a venit fără a avea un rezultat tomografic, deşi era practic internată într-un spital în care efectuarea unei tomografii era posibilă, am decis ca în aceeaşi zi să îi efectuăm această investigaţie. În cazul femeii este vorba de o suspiciune tumorală. Având în vedere însă starea bătrânei, nu putem momentan efectua biopsia sau nu poate fi vorba încă de tratament citostatic. Este foarte important ca, iniţial, să fie recuperată în urma accidentului vascular cerebral şi după se poate trece la următorii paşi. Practic, noi o mai putem ţine internată doar câteva zile, după care ar trebui transferată din nou la Spitalul de Neuropsihiatrie, care până la urmă este specializat pe recuperare în urma accidentelor vasculare cerebrale“, a menţionat Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.
Reprezentanţii DSP Dolj susţin că în multe dintre cazuri pacienţii sunt trimişi cu ambulanţa între spitale pentru investigaţii suplimentare, însă aceste deplasări trebuie realizate urmând nişte reguli stricte. „Medicul la care bătrâna era internată trebuia practic să o planifice pentru consult de specialitate la fiecare dintre spitalele în care aceasta a fost trimisă cu ambulanţa. În cazul de faţă, bătrâna nu era o urgenţă medicală şi fără o programare în prealabil putea aştepta practic ore în şir pentru ca un cadru medical să o vadă. În astfel de cazuri se lucrează categoric pe planificări“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.
Reprezentanţii Spitalului de Neuropsihiatrie au refuzat să ofere prea multe informaţii despre acest caz, deşi bătrâna a fost internată în această unitate sanitară: „În instituţia noastră, s-a efectuat o anchetă internă. Din datele pe care le avem până acum, considerăm că s-a procedat corect cu trimiterea pacientei către alte spitale în vederea realizării unor investigaţii suplimentare. Mai precis, pacienta avea nevoie de alte investigaţii realizate de Clinica de Pneumoftiziologie“, a precizat dr. Mihaela Marcu, purtător de cuvânt.
În ceea ce priveşte faptul că pacienta a stat timp de mai multe ore în ambulanţă fără ca aceasta să fie consultată, reprezentanţii spitalului au refuzat să facă declaraţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS