17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPiaţa Centrală, cu bune şi rele

Piaţa Centrală, cu bune şi rele

http://www.youtube.com/watch?v=4vvWU_BQjwc

Piaţa Centrală din Craiova adună zilnic sute de oameni, fiecare cu mulţumirile şi nemulţumirile sale vizavi de preţurile afişate de comercianţi sau de calitatea mărfii, ori de taxa de parcare percepută de SC Pieţe şi Târguri.

Deşi vremea nu era deloc prietenoasă, pensionarii craioveni îşi făceau ieri la prânz plimbarea prin Piaţa Centrală, pentru a mai achiziţiona câte un produs sau doar pentru a lua pulsul pieţii.
Comercianţii nu erau nici ei în număr mare, ca şi clienţii. Deşi erau multe mese goale, produsele erau totuşi variate, cu preţuri pe măsură, vorba unui craiovean aflat la cumpărături în acest loc: „Găseşti şi mai scump, şi mai ieftin, de la ţărani, de la negustori. Asta e piaţa, banul e al tău, tu hotărăşti, iar marfa e a comerciantului. Tu decizi dacă o vrei sau nu“.
Prin hala de legume şi fructe, alt client trecea nemulţumit printre mesele comercianţilor. „Nu mai e nimic în piaţă. Ia uitaţi-vă la perele astea? Se pot mânca?“ şi arăta spre o lădiţă cu câteva kilograme de pere, nu foarte arătoase. „Şi sunt trei lei kilogramul!“. Spre deosebire de suratele mai frumoase, care aveau un preţ de şase lei. Şi omul a plecat mai departe să caute marfă pe gustul său şi pe măsura banilor din buzunar.
Alt cumpărător, alt studiu de piaţă: „Eu fac cumpărături de obicei din piaţa din Craioviţa. Sunt în trecere. Este puţin mai ieftin în Piaţa Centrală, dar, totuşi, la pensiile noastre sunt produse pe care nu ni le permitem din cauza preţurilor“, şi a concluzionat resemnat: „Asta este“, continuând să pună în balanţă preţurile din cele două pieţe.
Nici de partea cealaltă a baricadei nu curge lapte şi miere. Comercianţii sunt şi ei nemulţumiţi de numărul mic de clienţi care trec pe la tarabe. Nu se gândesc la scumpiri, căci „nu mai ridicăm preţurile, că nu se vând nici aşa. Suntem vai de capul nostru! Dimpotrivă, le mai scădem uneori ca să scăpăm de marfă şi s-o dăm, că vedeţi doar că nu avem clienţi. Şi apoi, dacă ţinem la preţ nu se vinde şi se strică“, ne-a lămurit, din spatele unei tarabe pline cu mere un comerciant.

Tragem cu ochiul în supermarket

Studiem şi noi cu atenţie preţurile din piaţă. Merele se vând ieftin, de la 1,5 până la 2,5 lei kilogramul. Am spune că sunt pentru buzunarul fiecăruia. Nu lucesc precum cele din supermarket, care pot fi achiziţionate la un preţ ce depăşeşte uneori patru lei. Raporturile se inversează când vine vorba de alte produse. De exemplu, lămâile se vând în Piaţa Centrală cu şase lei, în vreme ce la supermarket ele pot fi achiziţionate cu 4,79 lei. La fel şi mandarinele şi mineolele. Dacă în Piaţa Centrală ele costă şase lei, în supermarket preţul este ceva mai mic, de 4,49 lei. Grepfruturile se aliniază şi ele acestei tendinţe. Cele din piaţă costă cinci lei, în vreme ce în marile magazine pot fi achiziţiona cu 3,48 lei. La fel şi ananasul. Dacă îl luaţi de la piaţă plătiţi opt lei pe o bucată, dacă îl achiziţionaţi din supermarket scoateţi din buzunar 6,99 lei. Portocalele au cam acelaşi preţ, care variază între 2,5 şi 3,5 lei, atât în piaţă, cât şi în marile magazine. La fel şi bananele: 5,5 lei în piaţă, 5,69 lei în magazinele mari, iar clementinele costă între 3,5 şi 3,99 lei kilogramul.

Tarif fragmentat pe timp

În ciuda micilor diferenţe de preţuri, uneori pentru un kilogram de fructe sau pentru două sau trei lămâi, Piaţa Centrală este mai la îndemână. Problema vine odată cu taxa de parcare, dacă deplasarea se face cu maşina. Achitarea tarifului de doi lei se face pe oră, nu fragmentar, în funcţie de timpul petrecut efectiv la cumpărături în Piaţa Centrală. „Nu mi se pare o sumă mare pentru o oră, dar nu sunt de acord cu modificarea intervalului de timp. Acum trebuie să plăteşti pentru o oră, dar poate că vii în piaţă şi într-un sfert de oră rezolvi problemă“, era de părere un craiovean, în vreme ce un comerciant care îşi golea portbagajul maşinii de produse i-a întărit spusele: „Pentru cel ce intră pentru zece minute preţul e mare“.
SC Pieţe şi Târguri lămureşte însă problema: „Cuantumul actual al taxei de acces în Piaţa Centrală din Craiova a fost stabilit prin Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 785/2013, votată în unanimitate de membrii legislativului municipal în şedinţa din 19 decembrie 2013, la propunerea unităţii noastre. Această taxă a fost menţinută la nivelul anului trecut, doar că nu mai este percepută la fiecare jumătate de oră (un leu/jumătate de oră), ci la fiecare oră (doi lei/oră). Aşadar, nu se poate vorbi de o mărire a acestei taxe, ci doar de o redefinire a acesteia, în condiţiile în care, din evaluările făcute de angajaţii noştri, aproximativ 5% din clienţii parcării Pieţei Centrale staţionau sub o jumătate de oră“.
Aşadar, dacă tot ajungeţi cu maşina în Piaţa Centrală şi plătiţi taxa de parcare, faceţi-vă o listă mai lungă de cumpărături pentru a vă asigura că petreceţi cu folos o oră acolo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS