11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAcademician Dinu C. Giurescu - acasă, la Craiova

Academician Dinu C. Giurescu – acasă, la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=5WbM0tp9L5A

Sala „Nicolae Romanescu“ a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“ a găzduit ieri, 14 noiembrie, evenimentul ce a marcat semnarea actului oficial pentru constituirea fondului de carte „Academician Dinu C. Giurescu“. Reputatul istoric, prezent la Craiova, a oferit  Bibliotecii Județene „Aman“ manuscrise ale lucrărilor sale, însemnări, cărți și obiecte personale care au aparţinut celor trei generații Giurescu: acad. Constantin Giurescu, acad. Constantin C. Giurescu și acad. Dinu C. Giurescu.
Zeci de mii de volume vor ajunge pe rafturile instituţiei de cultură craiovene, ocazie cu care va fi înfiinţată şi o secţie care va purta numele marelui istoric. Astfel, Sala „Nicolae Romanescu“ poartă, începând de ieri, numele Acad. Dinu C. Giurescu, în semn de recunoştinţă pentru gestul făcut de reputatul istoric.
Volumele oferite bibliotecii într-un gest generos tratează o paletă foarte largă de teme istorice. Este vorba despre un fond de carte foarte complex şi variat, lucrări extrem de necesare pentru înțelegerea mecanismelor și capcanelor istoriei recente. Toate aceste documente şi volume vor intra în patrimoniul Bibliotecii Județene „Alexandru şi Aristia Aman“ şi îşi vor găsi locul într-o sală a bibliotecii, în care va fi reconstituită cât mai fidel cu putinţă atmosfera propice studiului şi cercetării. În afară de lucrările care vor ajunge în cel mai scurt timp la Craiova, academicianul Dinu C. Giurescu a fost de acord să dăruiască Bibliotecii „Aman“ și câteva piese de mobilier, adevărate artefacte, care să întregească atmosfera. Primul dintre aceste obiecte care îşi vor găsi un loc aparte în cadrul bibliotecii, un dulăpior cu sertare, a fost prezentat în cadrul evenimentului festiv, „singura piesă rămasă de la bunicul meu, în care el ţinea fişe, dosare şi obiecte“, a precizat academicianul.
În schimbul darului cel mai de preţ oferit de către acad. Dinu C. Giurescu instituţiei de cultură craiovene, cărţile, reprezentanţii bibliotecii au pregătit câteva surprize, care au trezit emoţii donatorului. Una dintre ele a fost prezentarea semnăturii academicianului Constantin Giurescu, bunicul lui Dinu C. Giurescu, pe prima pagină a lucrării „Letopiseţul Ţării Moldovei dela 1661-1705 – Istratie Dabija până la Domnia a doua a lui Antioh Cantemir“, datată 1913, dar şi a semnăturii, în cartea de onoarea a bibliotecii, a tatălui donatorului, în urma vizitei din 6 iunie 1922. De asemenea, academicianul a primit o diplomă de excelenţă din partea bibliotecii, precum şi o plachetă din partea Consiliului Judeţean Dolj.
„E un moment emoţionat pentru mine. De ce am ales Craiova pentru a încredinţa fondul meu de carte? Mă leagă de Craiova doctoranzii pe care i-am avut, printre care Dinică Ciobotea, Cezar Avram, şi un volum omagial pe care Universitatea din Craiova şi Facultatea de Istorie l-au tipărit aici la împlinirea a 100 de ani de la naşterea părintelui meu. În una dintre trecerile mele prin Craiova am văzut biblioteca. Am vrut să văd ce este şi am intrat. Când am văzut cu câtă grijă este întreţinută cartea, menţinută, păstrată, cu câtă grijă reconstituie climatul cultural, atunci s-a născut în mintea mea ideea de a dona tot fondul de cărţi pe care îl am.  
Eu sunt aici acasă, între prieteni, cunoscuţi, între oameni care împărtăşim aceleaşi valori, ne leagă preocuparea pentru carte şi pentru păstrarea unui climat cultural. Într-o epocă în care sentimentul naţional este tot mai slab, într-o epocă în care la şcoală este o disoluţie a identităţii noastre, într-o epocă de cumpănă, singurul loc unde acestea sunt date puţin la o parte şi se menţine identitatea noastră este biblioteca“, a precizat academicianul Dinu C. Giurescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS