14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFocar de infecţie în Craiova

Focar de infecţie în Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=VmuZbzY17aU

Zona din spatele catedralei din cartierul craiovean Craioviţa Nouă este invadată de peturi şi mizerie. Pentru romii care le strâng, peturile reprezintă singura sursă de venit, iar pentru oamenii care locuiesc în zonă, acest loc a devenit dezolant.

În cartierul Craioviţa Nouă, pe o potecă plină de gropi şi de gunoaie aruncate la tot pasul ajungem în locul unde romii aduc zilnic peturi pe care le vând pentru a câştiga o pâine. Cu un cal şi cu o căruţă, aceşti oameni fac turul Craiovei în căutarea sticlelor de plastic. Trăiesc printre gunoaie. Romii adună peturi din toate colţurile oraşului şi le transportă pe locul pe care au pus stăpânire. Aduse aici, peturile sunt îngrămădite în saci imenşi, aşteptându-şi cumpărătorii. „De şapte ani, de când l-am născut pe ăsta mic, adun peturi ca să fac un ban cinstit. Nu merg să dau la lume în cap, adun de pe unde pot şi le aduc aici ca să le vindem. Am avut loc de muncă, am lucrat la IGO, acum am rămas pe drumuri. Toţi ăştia de aici suntem amărâţi, trăim din gunoaie“, a spus o femeie ce îşi ţinea copiii de mână. Aceasta are patru copii şi nu le poate oferi nimic, doar haine şi mâncare din gunoaie: „Îi ţinem după noi, săracii! Nu au nici haine pe ei. Îi îmbrăcăm din gunoaie, adunăm ce aruncă unu’ şi altu’ ca să nu stea dezbrăcaţi. Asta e situaţia şi nu avem ce să facem altceva decât să adunăm peturi ca să facem ceva bani să nu ne moară de foame. Credeţi că mie nu mi-ar plăcea să îmi dau copiii la şcoală şi să fie şi ei în rândul lumii, dar de unde, dintr-o alocaţie de 40 de lei!?“.
În repetate rânduri, aceste familii care adună peturi au primit amenzi pentru că circulă pe străzile Craiovei cu căruţa şi pentru că depozitează peturile în acest loc. „Avem peste 200 de milioane (lei vechi -n.r.) amenzi, că mergem cu căruţa prin oraş şi că aducem sticlele de plastic aici. Nu se gândeşte nimeni că nu avem de unde să le plătim. Primeam şi noi un ajutor social, dar, din cauza amenzilor, ni l-au tăiat şi pe ăsta“, a spus o femeie, în timp ce mănâncă o bucată de pâine.

Oamenii care adună peturi, o sursă
de microbi

Oamenii care stau în Craioviţa Nouă sunt nevoiţi să îndure maldărele de peturi pe care romii le aduc din toate părţile, gunoaiele care zac sub ele şi câinii ce se adună în număr cât mai mare să caute prin grămezi. „Când treci prin locul unde s-au aşezat romii, trebuie să te ţii de nas ca să poţi să respiri“, a spus un trecător care se afla la locul cu pricina. Despre situaţia acestor oameni vorbeşte şi Viorel Duşcă, un pensionar care locuieşte în zonă: „Ăştia zgârmă gunoaiele să-şi găsească o pâine amărâtă şi le împrăştie peste tot. Sunt lipsiţi de educaţie, ce e drept, dar ar trebui să îi ajute şi pe ei cineva pentru că sunt nişte blestemaţi ai sorţii“.
Câinii şi ei sunt prezenţi în acest peisaj. „Într-o dimineaţă duceam gunoiul la tomberon şi am dat de 17 câini, care «se pupau» cu două ţigănci şi cum m-au văzut s-au luat după mine şi, de teamă, am început să alerg până mi-am pierdut şi papucii“, a mai declarat Viorel Duşcă, îngrozit de situaţia în care s-a ajuns.
Pentru mămicile care ies cu cei mici la plimbare în această zonă, oamenii care adună peturi reprezintă o sursă de microbi. „La fântâna din părculeţul unde stăm cu copiii, aceşti oameni vin şi se spală, apoi copiii noştri bagă mânuţa în apă şi se îmbolnăvesc. Se plimbă peste tot cu câinii după ei, vin până şi în părculeţul ăsta să adune gunoaiele. Pe lângă toate acestea, mirosul urât ce vine din locul unde stau cu sticlele este dezgustător“, a povestit Rodica, în timp ce îşi plimbă copilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS