16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrama unui copil de excepţie

Drama unui copil de excepţie

Este un elev de excepţie al Colegiului Naţional (CN) „Carol I“ din Craiova, secţia matematică-informatică. A participat la concursuri şcolare şi olimpiade, este extrem de hotărât şi mărturiseşte că vrea să „cucerească lumea“. Vrea să urmeze o universitate în străinătate, în ciuda problemelor de sănătate. Are obezitate de gradul III (obezitate morbidă), diabet, hipertensiune şi o situaţie materială precară. Trebuie să slăbească urgent cel puţin 50 de kilograme pentru ca problemele de sănătate să nu se agraveze.

Avem copii de excepţie în Craiova, copii care, în ciuda faptului că ascund drame, ştiu să se bucure de viaţă, să aibă o atitudine pozitivă, să păstreze doar în suflet dureri greu de imaginat. Vorbesc greu despre situaţiile în care, fără vina lor, au ajuns să trăiască, preferând să afişeze o mască de normalitate, jenaţi parcă de realitate.

„Mi-am dorit ca atunci când un profesor face o comparaţie să mă aibă ca model“

Alin Teodorescu a absolvit clasa a XI-a. Aşa cum mărturiseşte, nu a pierdut nici un concurs de matematică din clasele primare, iar odată cu trecerea anilor şi-a descoperit pasiunea pentru informatică. A participat la olimpiada judeţeană, dar şi la cea naţională de astronomie şi astrofizică. Îşi doreşte ca anul viitor să ajungă în lotul pentru olimpiada internaţională. Vrea să urmeze Universitatea Jacobs din Bremen (Jacobs University Bremen), care şcolarizează tineri în mai mult de 40 de programe în domeniile inginerie, științe umane, științe naturale și sociale. „M-am interesat de foarte multe universităţi străine, însă soluţia cea mai bună pentru mine este la Bremen, unde sunt reuniţi studenţi de pe toate continentele. Şi din Craiova există o adevărată comunitate care studiază în Germania la această universitate, iar anul viitor vom merge cel puţin cinci elevi doar din «Carol I». Vreau să urmez dublă specializare, pe informatică şi astrofizică. Îmi place să mă implic în diverse proiecte, în stagii de practică de informatică, colaborez cu AIESEC şi World Vision“, a povestit Alin. Consideră că profesorii de la CN „Carol I“ l-au ajutat să se dezvolte permanent, nu l-au îngrădit în nici un fel, nu l-au tratat diferit doar din cauza problemelor medicale, ajutându-l astfel să îşi contureze personalitatea. „Am profesori deosebiţi, care au înţeles şi acceptat, de exemplu, atenţia mea distributivă. Aveam astfel şansa ca, pe parcursul unei ore de curs, să studiez la laptop şi alte teme de interes, dar în acelaşi timp, atunci când ieşeam la tablă, să rezolv problemele cu uşurinţă, apoi să revin în bancă să studiez în continuare. Tot timpul mi-am dorit ca atunci când un profesor face o comparaţie să mă aibă ca model. Chiar dacă am defecte, mi-am dorit permanent ca oamenii să privească dincolo de ele, să le expun cât mai puţin, să mă «vadă» pe mine“, a adăugat adolescentul.
Datorită rezultatelor foarte bune la învăţătură, Alin Teodorescu a primit o bursă din partea Fundaţiei Rotary. A alocat doar o mică parte din aceşti bani nevoilor lui, cumpărându-şi un hard extern, restul banilor au fost bineveniţi pentru plata facturilor, susţinerea familiei – a mamei şi a celor doi frăţiori. De aproximativ şapte ani, Alin este capul familiei alături de mama lui, după ce tatăl a pierit într-un accident. Graţie rezultatelor deosebite la şcoală, World Vision i-a oferit lui Alin o tabără, unde a avut şansa să urmeze şi cursuri de leadership.

Alin trebuie să slăbească 50 de kilograme

Rezultatele de excepţie şi ambiţia adolescentului craiovean sunt umbrite de problemele grave de sănătate. Totul a început prin clasa a VIII-a. „Mi s-a făcut rău la şcoală. Aveam dureri cumplite în piept. Mama a decis atunci să mergem de urgenţă la o clinică din Timişoara. Medicii au descoperit că aveam intoleranţă la glucoză, aveam diabet tip II. Port permanent cu mine aparatul pentru măsurarea glicemiei. Am învăţat de-a lungul anilor, şi am învăţat-o şi pe mama, cum să mă ajute să îmi reglez problemele de diabet cu o alimentaţie echilibrată. Ştiu cât şi ce trebuie să mănânc. Ca şi când nu ar fi fost suficient, au apărut şi probleme cu hipertensiunea arterială. În plus, sufăr de obezitate gradul III, pentru care medicii mi-au recomandat să slăbesc neapărat cel puţin 50 de kilograme. Timp de două luni, şcoala mi-a plătit tratamentele pentru slăbit. Am reuşit atunci să dau jos zece kilograme, apoi însă nu mi-am mai permis să pot continua tratamentul“, a mărturisit Alin.
Carmen Teodorescu, mama adolescentului, câştigă aproximativ 800 de lei pe lună, bani din care trebuie să întreţină trei copii, dar să plătească şi chiria pentru locuinţa în care stau şi pentru care lunar se duc 450 de lei.
Alin Teodorescu cântăreşte 140 de kilograme şi are nevoie de sprijinul nostru, dar şi al unor specialişti, care să îl ajute să ducă o viaţă normală. A încercat ca în aceste luni de vacanţă să îşi găsească un job full-time, însă concursurile şcolare deja programate pentru perioada imediat următoare, dar şi refuzul angajatorilor de a încadra în muncă persoane care nu au terminat studiile l-au împiedicat să îşi găsească un serviciu.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS