16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVal de şomeri şi disponibilizări colective

Val de şomeri şi disponibilizări colective

Angajatorii gorjeni continuă să apeleze la programe de disponibilizări colective pentru a mai reduce din numărul angajaţilor, în încercarea de a-şi rentabiliza afacerile şi a scădea pierderile. Din notificările primite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj rezultă că în următoarea lună şi jumătate se vor face mai multe disponibilizări decât au avut loc de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie. Aproape 500 de salariaţi de la societăţi care activează în minerit, construcţii sau servicii îşi vor pierde locul de muncă până în luna septembrie. Cei mai mulţi angajaţi care vor rămâne fără serviciu începând cu 1 august, provin de la un prestator de servicii din minerit, respectiv Sind Jilţ, din Mătăsari. Societatea a notificat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj că va disponibiliza colectiv, începând de astăzi, 330 de angajaţi. Firma prestează servicii pentru Complexul Energetic Oltenia şi aparţine sindicatelor din minerit. Complexul nu a mai prelungit contractele pentru Sind Jilţ şi, astfel, o cei mai mulţi salariaţi vor deveni şomeri.

Disponibilizări colective şi la ACH

Disponibilizări colective vor avea loc şi la SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti, Sucursala ACH Jiu. De aici vor fi disponibilizate colectiv 159 de persoane, începând cu 23 septembrie. Potrivit conducerii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, programul de concedieri colective viza iniţial 289 de salariaţi, începând cu 24 august, însă, în urma discuţiilor cu sindicatele din cadrul ACH, s-a decis reducerea numărului de disponibilizări. Nu în ultimul rând, Locomotiva SRL Sibiu, cu punct de lucru în Târgu Jiu, va concedia, din 15 august, zece angajaţi, care activau ca spălători de vagoane. Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, a declarat că în următoarea lună şi jumătate vor fi făcute mai multe disponibilizări decât în primele şapte luni ale anului, când şi-au pierdut locul de muncă 515 gorjeni.

Urmează din nou concedieri la Olservmin

Potrivit lui Romeo Chiriac, disponibilizări colective ar putea avea loc din nou la SC Olservmin, dacă prestatorul de servicii din minerit nu va obţine contracte. „Firmele care au dat afară angajaţi de la începutul anului şi până în prezent sunt următoarele: Olservmin – 58, Sind Jilţ – 133, Hidroelectrica – 53, Euroconstruct – 50, Cazare Cantine Rovinari – 88, Cazare Cantine Motru – 34, Ermo Motru – 17, Maserati – 60 şi 22 de la Căminul de la Novaci. Au fost peste 500 de disponibilizări în ianuarie – iulie şi urmează încă 500 până în septembrie. Se poartă, în continuare, discuţii la Olservmin pentru noi disponibilizări. Vedem dacă vor mai avea de lucru pentru angajaţi“, a menţionat directorul Romeo Chiriac.
Nici locurile de muncă ale angajaţilor Căminului de bătrâni de la Novaci nu au putut fi salvate, consiliul local luând decizia de a închide unitatea. Este interesant că 14 din cei 22 de foşti salariaţi au fost incluşi în prezent în programe de recalificare, unii chiar începând deja cursuri de specializare în alte meserii, precum: manager turism, operator calculator, lucrător în comerţ sau ospătar.

1.555 de absolvenţi vor deveni şomeri

Nu numai cei care au avut un loc de muncă au devenit în acest an şomeri, ci se pregătesc să devină şomeri şi 1.555 de absolvenţi care au depus cereri în acest sens la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. Perioada de depunere a dosarelor s-a încheiat pe 29 iulie. Din cei 1.555 de absolvenţi, 1.337 sunt tineri care au absolvit un liceu de specialitate. „Au mai depus dosare 12 absolvenţi de liceu teoretic, trei de şcoli de maiştri, unul de şcoală postliceală, trei de şcoală profesională şi 199 sunt absolvenţi de învăţământ superior. Au avut obligaţia să îşi depună primul dosar de la data absolvirii şi până pe 29 iulie. Acum va trebui să depună al doilea dosar pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj de 250 de lei care se acordă timp de şase luni. Anul trecut, am avut 2.290 de absolvenţi care au depus dosarele la AJOFM pentru a beneficia de ajutorul de şomaj“, a mai spus şeful AJOFM Gorj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS