13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu fost subiecte uşoare la matematică

Au fost subiecte uşoare la matematică

http://www.youtube.com/watch?v=but2W5WFsdA

Elevii de clasa a VIII-a au trecut ieri prin ultimele emoţii ale evaluării naţionale, susţinând proba scrisă la matematică. La ieşirea din săli, aceştia au declarat că subiectele au fost mai uşoare decât se aşteptau.

La nivelul judeţului Dolj, Evaluarea Naţională la matematică a fost susţinută de 5.120 de candidaţi. „216 candidaţi din cei 5.336 de înscrişi au lipsit la această ultimă probă. Ei vor pierde şi dreptul de a participa la prima etapă de repartizare computerizată. În rest, nu au fost incidente. Nu am avut nici un elev eliminat“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu. Evaluarea a fost aşteptată cu emoţii de toţi candidaţii, care la finalul probei au ieşit exclamând că subiectele au fost neaşteptat de uşoare. „A fost mult mai uşor decât la simulare“, a precizat Ionele Florian. Au fost chiar candidaţi care au soluţionat totul în doar câteva minute. „Am rezolvat totul în 30 de minute şi am stat o oră degeaba în sală. Mă întrebau profesorii dacă mai am nevoie de vreo ciornă, ceva. Am spus că nu“, a declarat Andreea Stoenică, candidată de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.

Ce au avut de rezolvat?

Candidaţii au avut de efectuat subiectele de pe varianta 3, elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
La primul subiect, au fost şase întrebări. Printre altele li se cerea rezultatul operaţiilor 4×4+10; cât este numărul „a“ dacă a/6=5/2; cât este perimetrul unui pătrat şi volumul unui cub cu laturi date. La acelaşi subiect, li s-a cerut să interpreteze datele dintr-un tabel cu notele unui examen.
Al doilea subiect a avut ca primă cerinţă desenarea unei piramide triunghiulare regulate, după care elevii trebuia să rezolve o problemă de aritmetică: „Ana şi Bogdan au împreună şapte mere, Ana şi Călin au împreună opt mere. Câte mere are Ana, ştiind că toţi trei au împreună 12 mere?“.
Tot la al doilea subiect, una dintre cerinţe a fost legată de funcţia f(x)= x + 2, la care s-a cerut să se calculeze f(0) + f(-2) şi să se reprezinte grafic funcţia. De asemenea, elevii au avut de demonstrat, pentru o expresie matematică E(x) dată, că E(x)=1 pentru orice număr real în afară de -2 şi 2. Al treilea subiect a fost alcătuit din două probleme de geometrie, prima având în ipoteză un dreptunghi cu latura şi diagonala date, iar a doua, un paralelipiped dreptunghic.
Cele mai multe probleme le-au avut la ultimul subiect, la care li se cerea să calculeze aria şi perimetrul unui paralelipiped dreptunghic, care în exerciţiul respectiv era folosit pe post de stup. „Cred că am greşit la ultimul punct, şi asta din cauza emoţiilor. Mi-am dat seama cum trebuia să îl rezolv abia după ce am ieşit şi mi s-a explicat varianta corect“, a precizat Lorena Cimpoieru. Răspunsurile elevilor au dat emoţii părinţilor. „Am mari emoţii pentru că, de obicei, când subiectele sunt uşoare se întâmplă să greşească. Cel puţin aşa face fiica mea. Mă bucur că am scăpat şi de acest examen. Aşteptăm acum să vedem rezultatele“, a precizat Daniela Cimpoeru, mama unei candidate. Primele rezultate vor fi afişate sâmbătă până la ora 16.00. În intervalul orar 16.00 – 20.00, elevii pot depune eventualele contestaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS