24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcurenţă acerbă la liceele vocaţionale

Concurenţă acerbă la liceele vocaţionale

2.200 de elevi de clasa a VIII-a din judeţul Dolj se confruntă în aceste zile cu primele emoţii ale admiterii la liceu. De ieri au început probele de evaluare a aptitudinilor şi a cunoştinţelor specifice claselor vocaţionale sau cu predare bilingvă.

Concurenţa este foarte mare, în special la clasele cu predare bilingvă. Sunt cinci şi chiar şase candidaţi pe loc. „Dintre cei 2.200 de elevi înscrişi pentru susţinerea acestor probe de evaluare a cunoştinţelor sau a aptitudinilor, 1.650 de elevi au optat pentru clasele cu predare bilingvă. Sunt cinci şi chiar şase concurenţi pe loc, ceea ce arată că sunt elevi şi părinţi deopotrivă care se interesează în special de clasele la care se predă intensiv o limbă străină“, a precizat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct. În acest an, clasele cu predare bilingvă se organizează doar la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, Colegiul Naţional „Carol I“ şi Colegiul Naţional „Elena Cuza“. Concurenţa pentru specializările care impun şi evaluări suplimentare de testare a cunoştinţelor a dat emoţii în special părinţilor, prezenţi în număr mare în centrul de examen pentru a-i susţine pe candidaţi. „Liceul este o perioadă importantă pentru formarea unui bagaj bun de cunoştinţe. Este practic perioada care îi îndreaptă paşii copilului spre alegerea carierei. Eu sunt prezentă aici pentru a o susţine pe fiica mea, care a optat pentru o clasă cu predare bilingvă pentru că învaţă o limbă străină intensiv şi are o mai mare deschidere pe piaţa europeană. Este un examen decisiv şi am mari emoţii, mai ales că sunt în aşteptarea unui răspuns“, a precizat Elena Tocea, mama unuia dintre candidaţi.
Pentru a avea acces la o asemenea clasă, elevii au de susţinut atât probe scrise, cât şi orale. „Proba scrisă este de o oră şi este urmată imediat şi de o probă orală, care durează cinci – zece minute pentru fiecare candidat. Sunt foarte mulţi elevi. La engleză sunt 741 de candidaţi, la franceză sunt 374, la spaniolă – 359, iar la germană – 191“, a declarat Aurora Simon, directoarea Colegiului Naţional „Ştefan Odobleja“ din Craiova, centru de examen pentru toate unităţile de învăţământ din Craiova cu profil biligv.

Şase centre de examen

Examene susţin şi elevii care optează pentru clasa de învăţători şi educatori de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“, şi pentru specializările cu profil artistic de la Liceul „Marin Sorescu“. Centru de examen este şi la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, unde se desfăşoară probele de aptitudini pentru clasele de atletism, scrimă, volei, handbal, baschet şi fotbal existente atât în cadrul centrului de examen, cât şi la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic Auto şi Liceul Tehnologic CFR. Elevii care vor să opteze pentru învăţământul cu profil teologic susţin examene la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ şi la Liceul Teologic Adventist din Craiova, unde s-au înregistrat 26 şi respectiv 28 de candidaţi.

Modalităţi diferite
de admitere

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, probele de aptitudini vor avea un rol important pentru calcularea mediei de admitere la liceu pentru învăţământul sportiv, artistic şi teologic. Elevii care depăşesc numărul locurilor şi au cele mai mici medii se vor întoarce la unităţile de învăţământ gimnazial, unde au studiat şi vor face demersuri pentru a se înscrie la repartizarea computerizată, care va lua în calcul media anilor de gimnaziu şi media de la Evaluarea Naţională. Nu se vor supune acestor reguli candidaţii de la specializările de bilingv şi de pedagogic, care vor fi repartizaţi computerizat, sistem care va lua în calcul media anilor de gimnaziu şi pe cea de la Evaluarea Naţională. Prima etapă de admitere va fi pe 16 iulie. Inspectorii şcolari atenţionează părinţii şi elevii să completeze cu maximă responsabilitate codurile de la fiecare profil. Elevii care vor rata prima admitere se pot înscrie la următoarele două etape de repartizare, care se vor derula strict pe locurile rămase libere, fără repartizare computerizată. Pentru elevii de etnie romă, dar şi pentru cei din alte judeţe care optează pentru şcolile din Dolj s-a organizat un centru special de admitere la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS