5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChiulul le lasă familiile fără bani

Chiulul le lasă familiile fără bani

Elevii chiulangii care fac parte din familii ce beneficiază de alocaţii de sprijin îşi lasă părinţii fără ajutor financiar. Pentru că au înregistrat un număr mare de absenţe la şcoală, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj le-a diminuat alocaţia de sprijin sau le-a suspendat-o pe perioadă determinată. „AJPIS, potrivit prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, pe baza situaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cu privire la absenţele nemotivate înregistrate în semestrul I al anului şcolar 2012 – 2013 de copiii de vârstă şcolară din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, a hotărât fie diminuarea cu un anumit procent a alocaţiei, fie suspendarea pe o anumită perioadă“, a precizat Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj. Sunt într-o astfel de situaţie peste 1.000 de familii din judeţul Dolj. Dintre acestea, 630 de familii vor primi, pe o perioadă de trei luni, începând cu luna februarie, alocaţia de sprijin mai mică cu 20% faţă de suma iniţială. Copiii respectivelor familii au chiulit de la şcoală şi au acumula zece absenţe. Numărul acestor familii este de 688.
Diminuarea va fi de 50% din alocaţie în cazul familiilor ai căror copii au înregistrat 20 de absenţe nemotivate. În această situaţie sunt 14 familii. Familiile ai căror copii au chiulit de la peste 20 de ore de curs pierd alocaţia pe o perioadă de şase luni.
În prezent, în Dolj, 12.000 de beneficiari primesc alocaţia de susţinere a familiei.

Ce spune legea

Prevederile Legii nr. 277/2010 arată în ce condiţii, în funcţie de absenţele şcolare ale copiilor, li se poate diminua beneficiarilor alocația sau o pot pierde. „În cazul în care se constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor, după cum urmează: a) cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de maximum zece absenţe; b) cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de maximum 20 de absenţe“ (art. 28, alin. 2/Legea nr. 277/2010). „Plata alocaţiei se suspendă (…) dacă absenţele înregistrate şi nemotivate de un copil din familia beneficiară depăşesc numărul de 20“ (art. 29, lit. d/Legea nr. 277/2010). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS