7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞtim ce cumpărăm din piaţă?

Ştim ce cumpărăm din piaţă?

Când vom şti adevărul despre fructele şi legumele care se vând la tarabă, în piaţă, cu ce substanţe au fost tratate, cât de sigure sunt pentru sănătatea noastră sau, mai, degrabă cât de nocive? Nici măcar produsele pe care le considerăm ecologice, de la ţărani, nu mai prezintă siguranţă. Până şi „precupeţele“ au ajuns să cumpere pătrunjelul din angro, pe care apoi îl vând la legătură. Cumpărătorii nu sunt avertizaţi dacă legumele pe care le iau din pieţele Craiovei sunt tratate cu pesticide şi în ce cantităţi, dacă sunt iradiate sau tratate cu hormoni vegetali, pentru că norme legale în domeniu nu prea există.
„Noi, Administraţia Pieţelor, nu putem decât să-i penalizăm în privinţa preţurilor, adică atunci când afişează preţul, cifrele să fie de o anumită dimensiune, deoarece există un regulament în acest sens. Acum lucrăm să punem nişte plăcuţe să vedem care sunt producători, care sunt societăţi. Plăcuţele vor fi aplicate pe masa la care se vinde. Cei care vând în pieţe aduc un certificat de producător, emis de primării. Noi am mers în teren şi îi avertizăm pe primari să aibă mai mare atenţie la eliberarea acestor certificate. Am avut grijă ca mesele pentru producători să fie ocupate doar de producători. Când am avut dubii cu privire la un producător, am verificat la primării. În piaţă, nu putem să spunem că roşia aceea este din Turcia, Grecia sau este tratată. Noi am găsit dimineaţa, la control, persoane care cumpărau de la angro şi le-am dat afară din pieţe. Mai mult nu ne permite legea“, a precizat Cosmin Durle, director adjunct al SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Cu controlul e mai greu

Comercianţii din pieţe pun un carton pe care trec după bunul lor plac „roşii româneşti“, „castraveţi de Teleorman“, dar nimeni nu ştie de unde provine marfa, prin câte „mâini“ a trecut, din ce soi face parte. Este de înţeles că o roşie tare, cu mijlocul lemnos, este tratată, că un măr cu coaja foarte lucioasă este tratat, că un castravete de un verde puternic este plin de pesticide. În fapt, aceste legume şi fructe sunt adevărate „bombe“ pentru sănătatea noastră.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) spun că un control al legumelor şi fructelor se face doar la depozitele importatorilor. Cum noi, în Craiova, nu avem un astfel de importator, controlul calităţii produselor care se vând pe piaţă cade în sarcina serviciilor din Capitală. Cât despre ţărani: „Să avem noi ce să controlăm“, este de părere Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.
De la DSV suntem trimişi la Direcţia Agricolă, pentru că ei au putere de control asupra „sănătăţii“ produselor pe care le găsim la piaţă. Numai că producătorul de legume şi fructe poate solicita de la Direcţie doar un certificat de conformitate. De exemplu, că roşia este de o anumite categorie, cum trebuie să fie pulpa unui fruct; de pesticide sau tratamente la care a fost supus – nimic.
Cel mai lămuritor răspuns vine de la Unitatea Fitosanitară din cadrul Direcţiei Agricole Dolj. „În Dolj, nu există un laborator fitosanitar. Singurul laborator din ţară care face analize legumelor şi fructelor care se desfac pe piaţa internă este la Bucureşti, Laboratorul Central Fitosanitar. Noi, din teritoriu, putem doar preleva, iar probele sunt trimise în Capitală. Nu îmi amintesc să fi existat cazuri când limita admisă să fie depăşită în cazul legumelor şi fructelor“, a precizat Maria Oană, reprezentantul Unităţii Fitosanitare

Lege există, dar…

Producătorii sau comercianţii de legume şi fructe trebuie să pună pe taraba din piaţă sau pe raftul din magazin, alături de produse, o etichetă pe care să scrie clar numele producătorului, numele firmei care a ambalat produsul, dacă marfa a trecut prin mai multe „mâini“ ale intermediarilor, soiul sau varietatea legumelor ori fructelor, cantitatea şi grupa de calitate în care se înscrie marfa. Acest lucru trebuie făcut în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1530 din 2007. Este inutil să mai amintim că aproape nimeni nu respectă aceste prevederi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS