17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSondaj INSCOP: Românii acordă încredere Bisericii

Sondaj INSCOP: Românii acordă încredere Bisericii

Un sondaj realizat de INSCOP Research arată că Biserica, Armata, Poliţia şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) întrunesc o bună parte din capitalul de încredere al românilor, informează NewsIn. În schimb Preşedinţia, Parlamentul României, Parlamentul European şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) se află la coada clasamentului privind încrederea pe care cetăţenii români sunt dispuşi să o acorde.

Românii participanţi la sondaj au împărţit după cum urmează procentele în ceea ce priveşte încrederea acordată: Biserica (67%), Armata (63%), SRI (48%), Poliţia (47%), Primăria (45%), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) (45%), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) (42%), Guvernul (40%), ANI (40%), consiliul judeţean (38%), Parlamentul European (38%), Parlamentul României (33%) şi Preşedinţia (30%).

„Biserica şi Armata beneficiază de încrederea publicului în mod tradiţional, fiind instituţii cu care cetăţenii nu au interacţiuni deranjante în mod curent. Totuşi, în comparaţie cu anii precedenţi, încrederea în Biserică şi Armată s-a diminuat de la cote de 75-80% la un nivel de sub 70%. Pe de altă parte, este important de precizat că Biserica şi Armata nu sunt instituţii în sensul în care sunt celelalte în privinţa cărora am cerut subiecţilor să îşi exprime gradul de încredere. Biserica şi Armata, ca denumiri, trimit mai degrabă la instituţii sociale generale decât la organizaţiile corespondente”, au precizat realizatorii sondajului.

Potrivit acestora, cele două denumiri au o încărcătură simbolică şi istorică mai puternică decât Parlamentul, Guvernul, DNA sau primăriile, o mare parte dintre respondenţi având probabil în minte Armata în semnificaţia ei istorică şi simbolică.

„În cazul Bisericii, situaţia este şi mai complicată. Unii respondenţi nu fac probabil diferenţa între Biserică şi Dumnezeu, deci nici diferenţa necesară dintre exprimarea încrederii în Biserică, respectiv a credinţei în Dumnezeu. În plus, deşi marea majoritate a subiecţilor sunt creştin-ortodocşi, este de discutat în ce Biserică (ce organizaţie) îşi exprimă încrederea persoanele de alte confesiuni”, se mai arată într-un scurt comentariu ce însoţeşte rezultatele sondajului.

Sondajul a fost realizat, la comanda cotidianului „Adevărul”, în perioada 21-28 februarie 2013, volumul eşantionului fiind de 1.066 persoane, cu o eroare maximă admisă a datelor de 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS