10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSpectacol pe zăpadă la Rânca

Spectacol pe zăpadă la Rânca

Cele două competiţii de schi şi snowboard, Cupa „Mărţişorului“ şi Cupa „Sănătăţii“, organizate sâmbătă, la Rânca, au atras sute de spectatori şi participanţi. Cu toate că în zona telescaunului de sub Vârful Păpuşa s-au aflat în ziua competiţiilor peste 500 de persoane, la concursurile propriu-zise au participat puţin peste o sută de persoane, restul rămânând să-i încurajeze de pe margine pe competitori. Vremea a fost bună pentru schi şi snowboard, însă ceaţa le-a mai dat bătăi de cap organizatorilor, care au pregătit un traseu lung de cinci sute de metri, adică jumătate din lungimea totală a pârtiei. A fost cea de-a treia mare cupă organizată în acest sezon de iarnă la Rânca, după cea de-a doua ediţie a Cupei „Rânca“, găzduită tot de pârtia de la telescaun. Numărul mare de turişti care au venit la telescaun a fost justificat şi de decizia Consiliului Judeţean şi a Salvamont, de a reduce, până la sfârşitul sezonului, preţurile la cartelele pentru telescaun.

Cupa Rotary, în pregătire

Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, unul dintre organizatorii celor două cupe, a declarat că, până la finalul sezonului de iarnă, mai este în pregătire Cupa Rotary. Membrii Clubului respectiv le-au solicitat salvamontiştilor sprijin în acest sens. „A fost un concurs de casă, care a reunit cele două competiţii. Participarea a fost deschisă, indiferent de nivel şi de meserie. Nu am impus nici o limită de vârstă, pentru că sportul e bun pentru toată lumea. Salvamontiştii au fost oricum pe pârtie pentru a veghea ca totul să decurgă normal. De altfel, am avut în vedere siguranţa participanţilor la concursuri, prin traseul de dificultate medie pe care l-am amenajat, şi astfel nu au fost probleme. Cupa <<Sănătăţii>> a fost şi ea la cea de-a XII-a ediţie şi toată lumea a fost mulţumită de condiţiile pe care le-am oferit la pârtia de la telescaun. De data aceasta, a fost multă zăpadă şi se poate schia în condiţii normale. Sperăm să ţină cât mai mult iarna la Rânca, deşi deja a venit primăvara. Nici nu ne-am dat seama când a trecut iarna, din punct de vedere calendaristic.
Pentru Salvamont a fost un sezon normal, iar turistic a fost un sezon bun. Nu foarte bun, dar bun. Am avut în tot sezonul peste 200 de intervenţii, respectiv la 200 de persoane care au suferit diferite tipuri de accidente. Zece au fost mai grave, diferite tipuri de fracturi, inclusiv suspiciuni de fractură de coloană. Nu au fost numai la schi, ci şi la sanie şi cu ATV-urile. Mulţi nu se gândesc şi la riscuri când circulă cu viteză cu astfel de ATV-uri, chiar şi în zona montană“, a precizat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Călinoiu vrea cât mai mulţi turişti tot anul

Prezent la Rânca ca organizator, dar şi ca participant la Cupa „Mărţişorului“, şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinou, a declarat că instituţia pe care o conduce va susţine organizarea cât mai multor competiţii pentru a atrage turişti în zonă.
Călinoiu a precizat că îşi doreşte ca numărul de turişti în Rânca să fie tot mai mare, indiferent de anotimp. Acesta a declarat că, în momentul în care zăpada se va topi, interesul turiştilor faţă de Rânca nu va scădea, ci va creşte poate şi mai mult, mai ales când se va redeschide traficul pe Transalpina, cea mai înaltă şosea din România şi una dintre cele mai spectaculoase din Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS