11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădiniţa din cârciumă

Grădiniţa din cârciumă

120 de preşcolari din comuna Desa, judeţul Dolj, învaţă într-o clădire multifuncţională: o parte este cârciumă, iar cealaltă e grădiniţă. Situaţia este incredibilă, pentru că Ministerul Educaţiei a alocat acestei comune 200.000 de euro, în perioada 2007- 2011, pentru a construi o nouă unitate de învăţământ. Din aceşti bani au fost ridicate doar fundaţia şi parterul clădirii.

Cum s-a ajuns aici? Grădiniţa din Desa a funcţionat după revoluţie într-o clădire a CAP-ului. Odată ce a început retrocedarea clădirilor, spaţiul cu tavane din paiantă a devenit atractiv pe piaţa imobiliară locală, fiind situat în centrul comunei. Imobilul a fost revendicat de un proprietar, care l-a împărţit între un agent economic, ce şi-a deschis cârciumă, şi Consiliul Local Desa, acesta din urmă rămânând cu trei încăperi, primite în schimbul altor clădiri. Sălile de clasă trebuie reabilitate an de an, întrucât clădirea este foarte veche. Spaţiul este insuficient pentru copii. La această grădiniţă figurează înscrişi 120 de preşcolari, ceea ce înseamnă că într-o clasă sunt efective de 40 de copii, deşi Legea educaţiei prevede ca grupele pentru învăţământul preşcolar să fie de maximum 25 de copii. Atunci când ies din curte, micuţii stau gard în gard cu chefliii de la cârciumă.

Două licitaţii pentru o nouă construcţie

Situaţia de la Desa a fost adusă la cunoştinţa Ministerului Educaţiei, care a alocat bani pentru a se construi o grădiniţă nouă. Prima alocare bugetară a fost în 2007, atunci când a fost demarat proiectul îndrăzneţ de a moderniza spaţiile de învăţământ. S-au acordat 330.000 de lei, bani din care s-au făcut proiectul tehnic şi fundaţia, în apropierea şcolii generale din comună. Lucrările au fost luate de firma Bauhouse şi abandonate imediat ce nu au mai fost bani. După un an, primăria a schimbat proiectul şi tot pentru acelaşi imobil a organizat o nouă licitaţie. De această dată, lucrările au fost date unei alte firme, Romprest, care a absorbit restul de bani până la 993.000 de lei, cât figurează în evidenţele administraţiei locale. Pe teren se vede că din suma de 663.000 lei a fost ridicat doar parterul şi s-a făcut secheletul pentru etaj, din proiectul care prevedea parter, etaj şi mansardă.

Lucrări plătite în avans
 
Noua grădiniţă de la Desa a intrat şi în atenţia Curţii de Conturi, care a şi început verificările. Raportul scoate în evidenţă numeroase nereguli. Construcţia realizată nu bate cu ceea ce este în facturi, găsindu-se plăţi făcute pentru lucrări neefectuate. S-a achiziţionat chiar şi tâmplărie PVC, deşi nu are pe ce să fie instalată. Primarul comunei spune că „Grădiniţa nu a fost finalizată pentru că proiectul este megaloman. Are o valoare totală de 2.700.000 de lei şi a fost început de fostul edil şi de directorul şcolii“. De altfel, şi oficialităţile care trec prin comună se miră de ceea ce se întâmplă cu această grădiniţă. „Toţi care au venit au zis: ce e ăsta, mall?“, spune primarul localităţii, Iulian Bălteanu. Cei care au trecut pe la Desa s-au mirat şi au făcut cale întoarsă, fără să ia nici o măsură. Situaţia rămâne neschimbată. De la bugetul de stat s-au cheltuit 200.000 de euro şi în loc de grădiniţă este tot şantier. Primăria nu are bani să continue ceea ce s-a început. De altfel, dacă lucrările nu vor fi reluate, pereţii ridicaţi până acum riscă să se deterioreze. În plus, proiectul construcţiei şi avizele îşi vor pierde în curând valabilitatea. Nu este însă nici un responsabil pentru ceea ce s-a făcut la Desa. Cert este doar faptul că  preşcolarii mai au mult de stat în clădirea cu crâşmă.

Alte sute de mii îngropate

Grădiniţa din Desa nu este singura construcţie în care s-au îngropat sume impresionante de bani. În urmă cu aproximativ patru ani, a început reabilitarea şcolii primare de la Rudari. Clădirea are doar patru clase, pentru care s-au tocat peste 300.000 de lei, iar lucrările nu au fost terminate nici până în prezent. Elevii din clasele I- IV care locuiesc la Rudari trebuie să meargă la şcoala din centrul comunei Desa. Zilnic, micuţii străbat aproape şase kilometri pe jos. Nu au microbuz, pentru că Rudari este considerat cartier al comunei Desa. Nici în cazul acesta nu se ştie cât vor mai dura lucrările.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS