11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnger salvat pe jumătate

Înger salvat pe jumătate

Am cunoscut familia Şerban în comuna Şerbăneşti. Olt, într-o casă modestă, însă extrem de primitoare. În spatele acestor ziduri, se ascunde o poveste de viaţă cutremurătoare: un copilaş pentru care mama a devenit înger păzitor, donând porţiuni din propriul ficat pentru a-l salva, un bătrân paralizat, o bătrână cu pareză pe partea dreaptă, un unchi cu un picior amputat. În luna martie, copilul trebuie să meargă la control în Spania, însă părinţii nu au banii necesari deplasării!

Ziua de 1 octombrie 2010 este o zi neagră din viaţa familiei Şerban. „Este ca un coşmar pentru mine. Mă întorceam acasă cu mama, fratele şi naşa noastră. La ieşirea din Slatina, în zona fabricii Pirelli, s-a întâmplat nenorocirea. Am intrat într-o depăşire. În acel moment, din camionul din faţă a căzut un sac cu ciment pe parbrizul maşinii. Geamul s-a spart, cimentul mi-a intrat în ochi… Nu am mai văzut nimic, m-am răsturnat cu maşina, apoi am intrat într-un copac de la marginea drumului. Am fost transportaţi cu salvarea la Spitalul din Slatina. Fratele meu a fost transferat de urgenţă la Spitalul de Urgenţă din Craiova, unde un medic extraordinar i-a spus că singura modalitate de a-i salva viaţa este să-i taie un picior, prins deja de cangrenă, iar la celălalt a intervenit chirurgical, introducându-i tije. Mama a avut nouă coaste rupte şi a rămas cu pareză pe partea dreaptă. Eu am suferit o fisură la bazin. M-am deplasat mult timp cu ajutorul căruţului… La scurt timp, din cauza supărării, tata a avut un accident vascular, a rămas paralizat, nu mai vorbeşte, nu vede“, a povestit Florin Şerban, în vârstă de 34 de ani.

Transplantul de ficat a fost o reuşită medicală, însă copilul are nevoie periodic de control

Nimic nu părea să prevestească nenorocirile ce aveau să se abată ca un trăsnet asupra acestor oameni. Aveau o viaţă normală, munceau şi se pregăteau să devină părinţi. Pe 18 septembrie 2010 s-a născut copilul soţilor Şerban. Un copil cu o greutate de 3,880. Încă din prima clipă de la naştere, părinţii au sesizat că bebeluşul este extrem de galben. Au primit asigurare din partea medicilor că este vorba doar de un banal icter, pe care toţi bebeluşii îl fac în primele săptămâni de viaţă. „Timp de două luni, am mers la cele mai vestite laboratoare de analize medicale din Slatina, unde i-am recoltat copilului analize. De fiecare dată am primit răspuns că este vorba doar de un icter, să stăm liniştiţi. Am efectuat nenumărate ecografii, RMN-uri, însă rezultatele ieşeau bune. Copilul nu asimila, rămăsese la fel de galben. La două luni ale copilului am plecat la Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti. Timp de cinci luni am stat internaţi, până când medicii au decis să intervină chirurgical. Am aflat astfel că Petrişor are ciroză hepatică, iar singura lui şansă să scape cu viaţă era transplantul hepatic. Starea lui se agrava de la o zi la alta, avea lichid în burtică. Zilnic interveneau pentru scoaterea acestui lichid… L-au operat apoi, fiind suspect de hernie, fapt neconfirmat în urma intervenţiei. Am cerut transferul la Spitalul Fundeni, unde am stat de vorbă cu domnul doctor Irinel Popescu, care ne-a spus că în momentul în care copilul ajunge la zece kilograme trebuie să aibă loc transplantul. La un an şi trei luni însă, copilul avea de-abia opt kilograme. Am avut şansa să cunoaştem în spital o familie deosebită, care a trecut prin aceeaşi situaţie şi care ne-a recomandat o clinică din Spania. Au făcut enorm aceşti oameni pentru noi. Ne-au trimis la cineva care ne-a luat în spaţiu în Spania, iar de la biserici şi oameni cu suflet am făcut rost de bani pentru transport şi mâncare. În rest, nu am plătit nimic“, a povestit Florin Şerban. În februarie 2012, negăsindu-se un donator, iar doctorii spunând că zilele copilului sunt deja numărate, mama a decis să fie ea donatoare pentru fiul ei. Au urmat săptămâni critice, şase săptămâni au stat la terapie intensivă, iar transplantul a fost un succes. Paloarea feţei a dispărut, copilul a început să stea în şezut, a început să asimileze. Acum Petrişor are 15 kg, este un copil extrem de frumos, care arată tuturor celor care le trec pragul albumele cu fotografiile realizate în clinica din Spania. „Mergeam zilnic la capelă şi ne rugam la Dumnezeu să ne ţină copilul în viaţă. În sufletul nostru simţeam că vom reuşi… După operaţie, medicii i-au dat lui Petrişor cu betadină să nu se infecteze. Pe bandajul pe care copilul îl avea la burtică a apărut conturat un căluţ de mare. Nu este imaginaţia noastră, au văzut acest fapt şi medici, şi preoţi, şi toţi ne-au zis că este un semn divin“, a povestit Mariana Şerban, mama copilului.
Pe 11 martie, Petrişor trebuie să ajungă la control în Spania, însă părinţii nu mai au de la cine să împrumute banii necesari deplasării. Nu au nevoie de sume exagerat de mari, însă le trebuie aceşti bani la fiecare trei luni, când merg la control. Sunt disperaţi, hotărâţi să îşi pună chiar şi casa gaj pentru a face rost de bani.

Pentru cititorii care doresc să ajute familia Şerban, titulara contului este Şerban Mariana Laura, iar conturile sunt deschise la CEC BANK în lei RO13 CECEB 30608 şi RON 2968580.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS