12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrădina Botanică va fi reabilitată

Grădina Botanică va fi reabilitată

Parc important al Craiovei, Grădina Botanică „Alexandru Buia“ va intra într-un amplu proces de modernizare, care va schimba atât peisajul, cât şi infrastructura

Lucrările de modernizare vor fi demarate în această primăvară, după cum a anunţat  conducerea Universităţii din Craiova, care administrează spaţiul. Proiectul de investiţii vizează schimbări vizibile chiar de la intrarea în acest spaţiu verde al oraşului, ce se întinde pe o suprafaţă de peste 16 hectare. „Va fi schimbată împrejmuirea. O să facem un nou gard, cu soclu de ciment, pe care vor fi puse şi ornamente de fier forjat, şi o intrare demnă pentru o grădină botanică, cu o arcadă pe care să scrie mare Universitatea din Craiova, Grădina «Alexandru Buia». De asemenea, se vor reface aleile, care acum sunt crăpate. Tot pe partea de infrastructură, se va modifica sistemul de alimentare cu apă. Vor fi schimbate ţevile, care sunt vechi, din 1952, de când a fost înfiinţată grădina, şi se vor monta irigatoare semiautomate, care să înlocuiască udatul cu furtunurile de apă. În ceea ce priveşte serele, şi aici se pregătesc modernizări. Deja probăm un sistem nou de încălzire, pe bază de curent electric. Dacă va da randament, acesta va înlocui încălzirea pe gaz pe care o avem în dotare“, a precizat Ion Stan, directorul Grădinii Botanice din Craiova.

Noi plante în peisaj

Planuri mari sunt şi pentru pregătirea peisagistică a parcului, care este un loc de relaxare pentru sute de craioveni. Inginerii pregătesc încă de pe acum plantele ce vor umple rondurile pentru a încânta privirile vizitatorilor. Multe sunt aduse din străinătate. „În fiecare an pregătim noutăţi peisagistice pentru craioveni. Vom planta şi specii noi, din diverse ţări. Facem schimb de seminţe cu 488 de grădini din lume, din care 56 numai din Germania“, a precizat Mihaela Magdalina, inginer specialist în cadrul Compartimentului Ornamentare al Grădinii Botanice. Până să fie plantate, noile specii trebuie să treacă testul de aclimatizare, care se face în sere, acolo unde se plantează seminţele. Pentru anul acesta se pregătesc, printre altele, noi crini, aduşi de la Munchen, garofiţe din Canada, care vor decora stâncile, dar şi plante ornamentale din Japonia şi Franţa. Din peisaj nu vor lipsi florile specifice primăverii, zambilele şi lalelele, care vor forma „o mare roşie“ prin verdele crud al grădinii. Tabloul parcului este completat de cele trei lacuri, care vor fi şi ele curăţate. Noutatea din acest an va fi că, pe lacul de la intrare, craiovenii vor putea admira din vară o salbă de nuferi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS