7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtestul disperării la Cargill

Protestul disperării la Cargill

http:http://www.youtube.com/watch?v=kfkYaQvOuuY

Oamenii care lucrează la Cargill Podari au ieşit în stradă. Ei aşteaptă cu nerăbdare negocierile între sindicat şi patronat, privind stabilirea numărului de salarii compensatorii care li se vor acorda după ce vor fi trimişi acasă în vara aceasta. GdS vă prezintă poveştile câtorva dintre angajaţii fabricii de ulei de la Podari.

Circa 50 de angajaţi de la fabrica de ulei din Podari au ieşit, ieri, în stradă. Protestul spontan şi, totodată, paşnic a avut loc în timp ce reprezentanţii sindicatelor negociau cu conducerea Cargill salariile compensatorii pe care le vor primi oamenii. În jurul orei 11.30, Sabin Rusu, secretar general al Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA), a ieşit de la negocieri şi le-a comunicat oamenilor oferta patronatului: acordarea a zece salarii compensatorii, cu doar patru în plus faţă de cele stabilite prin contractul colectiv de muncă. Angajaţii nici nu au vrut să audă de aşa ceva, astfel că negocierile au fost reluate şi a durat până în jurul orei 13.00. La încheierea acestora, Sabin Rusu a declarat, pentru GdS: „S-a discutat oferta de compensaţii băneşti pentru cei care vor fi disponibilizaţi. Este vorba, totuşi, despre pierderea locului de muncă. Mâine (astăzi – n.r.) s-ar putea să se reia negocierile, să spună şi sindicatul ce doreşte. Până acum nu s-a discutat proiectul de concediere colectivă. Cargill a depus la Consiliul Concurenţei o cerere de vânzare a mărcilor şi a liniilor de producţie. Până când vine un răspuns de la Consiliul Concurenţei, nu putem discuta anumite aspecte“. Secretarul general al SINDALIMENTA a mai spus că, săptămâna viitoare, va fi invitat la Bucureşti, la negocieri, însuşi preşedintele Cargill Oils SA, Martin Schuldt.
La fabrica de la Podari salariul mediu net este de 1.500 de lei pe lună.

„Noi am fost loiali companiei!“

Angajaţii care s-au postat în faţa birourilor de la Cargill fie au întrerupt lucrul, fie veneau de acasă, pentru schimbul următor. În mijlocul oamenilor se simţea disperarea faţă de „ziua de mâine“. „Totul se rezumă la salariile compensatorii. Nu au căzut de acord. Ei ne oferă zece salarii compensatorii, în funcţie de vechime, iar noi cerem 36 de salarii, că nu e vina noastră că rămânem pe drumuri! Cu siguranţă, vom ieşi în stradă şi mâine! Eu lucrez de zece ani în societate… Oamenii sunt total nemulţumiţi de decizia patronatului de a închide fabrica“, a spus Ştefan Dumitru. „Mata lucrezi de zece ani, dar eu ce să mai zic? Eu am 21 de ani vechime aici. Vestea că se închide fabrica am auzit-o în timp ce veneam spre serviciu, în schimbul trei. Am 42 de ani. Momentan nu m-am gândit ce voi face după ce voi fi disponibilizat. Nu am unde să mă duc. Mai am şi o vârstă la care nu te mai bagă nimeni în seamă“, a povestit Petre Grigore.
„Să ştiţi că aici nu e un protest! Am venit şi noi să auzim ce ne oferă conducerea. Nu s-a oprit producţia nici o clipă“, strigă din mulţime un domn trecut de prima tinereţe. Un altul spune clar ce gândeşte: „Noi am vrea să ne dea măcar cât au dat ăia la Ford (24 de salarii compensatorii – n.r.), că nu e vina noastră…“.
Când mulţimea s-a mai dispersat, câteva femei au acceptat să ne povestească ce aveau pe suflet. O doamnă tunsă scurt spune că a făcut naveta timp de 28 de ani de la Craiova la Podari. „Nu cred că voi mai găsi de lucru… Ce să facem? Unde să căutăm? La vârsta noastră, unde credeţi că mai găsim un loc de muncă, când în Craiova sunt inexistente?! Lucrez de 28 de ani în fabrică. Noi am fost loiali companiei! Am muncit! Nu ne-am bătut joc! Şi acum rămânem fără loc de muncă… Fiecare salariat are de plată la o bancă, la un CAR. Ce să facem?!“, a menţionat Mariana Rotaru, de 53 de ani.

„Ne vom mai jeli câteva luni“

O altă femeie povesteşte, aproape cu lacrimi în ochi, despre situaţia în care se află, după ce Cargill a decis să închidă fabrica. „Nu ştiu ce vom face! Ne vom mai jeli câteva luni… Apoi o să vedem cum ne plătim datoriile. Avem copii de douăzeci şi ceva de ani care stau acasă şi îşi caută ei de muncă. Dacă ei nu îşi găsesc de lucru, mai avem noi vreo şansă?!“.

Fabrica de ulei se va închide 

Cargill Oil îşi va întrerupe activitatea la Podari imediat ce Consiliul Concurenţei va aviza tranzacţia între această companie şi Expur. Mărcile de ulei Undelemn de la Bunica şi Olpo au fost vândute către Expur, dar acest investitor nu a preluat şi unitatea de producţie de la Podari, iar Cargill a decis închiderea ei. Compania estimează că fabrica va fi închisă începând cu iunie sau iulie. Circa 210 angajaţi rămân fără loc de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS