9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalANPP solicită relansarea vaccinării anti-HPV în anul 2013

ANPP solicită relansarea vaccinării anti-HPV în anul 2013

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) a comunicat în mod public susţinerea pentru reluarea campaniei de vaccinare anti-HPV la cererea părinţilor, una dintre puţinele inţiative ale societăţii civile la care Ministerul Sănătăţii a răspuns în mod favorabil, se arată într-un comunicat al ANPP. În timp ce 23 de ţări din Europa au introdus campanii de vaccinare anti-HPV, România, care conduce detaşat la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin (unul dintre puţinele tipuri de cancer care poate fi prevenit în totalitate prin vaccinare anti-HPV şi screening Babeş-Papanicolau), a renunţat în anul 2009 la vaccinarea anti-HPV. Vaccinarea a continuat până în anul 2011, în acest timp consumându-se dozele achiziţionate în perioada 2008-2009.

În contextul resurselor limitate alocate sistemului de sănătate publică din Romania, cu atât mai mult cu cât prevenţia nu a reprezentat foarte multă vreme o prioritate, ANPP solicită ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să implementeze împreună cu organizaţii reprezentante ale societăţii civile un program de vaccinare anti-HPV la cerere. Un astfel de program, dincolo de resursele financiare reduse pe care le necesită, va avea un rol important în recredibilizarea ideii de vaccinare în general şi vaccinare anti-HPV în special.

ANPP îşi declară public disponibilitatea de a sprijini comunicarea Ministerului Sănătăţii în vederea susţinerii vaccinării anti-HPV şi solicită, în acelaşi timp, Ministerului Finanţelor Publice să susţină în mod corect priorităţile de sănătate publică, în special vaccinarea şi vaccinarea anti-HPV la cerere. Prin urmare ANPP, împreună cu alte organizaţii ale societăţii civile, solicită relansarea în 2013 a vaccinarii anti-HPV la cererea părinţilor şi susţine stabilirea şi finanţarea corectă a activităţilor de prevenire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS