11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenţie în străinătate

Studenţie în străinătate

Studenţii craioveni au posibilitatea să beneficieze de cursuri sau de stagii de practică în peste 100 de centre universitare din Europa, pe perioade cuprinse între 3 şi 12 luni, în care primesc şi bursă. Mobilităţile se fac prin programul Erasmus, anual fiind selectaţi peste 170 de cursanţi. Cei mai mulţi tineri care au optat pentru acest program au fost în 2010 – 2011, când s-au înregistrat 196 de mobilităţi.

Plecările în străinătate au loc atât în primul semestru al anului universitar, cât şi în cel de-al doilea semestru. Potrivit statisticilor pe ultimii trei ani, 37% din tinerii care aleg să urmeze un stagiu peste graniţă optează pentru universităţile din Franţa.
În topul preferinţelor se regăsesc apoi centrele din Spania (18%), Italia (16%), Germania (14%), Turcia (5%), Grecia şi Belgia (4%), Olanda şi Austria (1%).
În funcţie de specializarea pe care o urmează, dar şi de ţara pe care o aleg, tinerii trebuie să susţină o evaluare al cărei rezultat stabileşte dacă îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de stagiu. „Selecţia se face de către fiecare facultate, cu o comisie de selecţie, care analizează CV-ul fiecărui student, situaţia lui matricolă până la acel moment şi un atestat de limbă străină. Stagiile sunt de două tipuri: de cursuri şi de plasament, adică de pregătire practică“, a precizat Monica Tilea, directorul Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe comunitare al Universităţii din Craiova.

500 de euro, bursa lunară

Pe perioada stagiului, studenţii primesc o bursă lunară, al cărei cuantum este stabilit anual, în funcţie de numărul locurilor şi bugetul asigurat. În acest an universitar, bursa este de 500 de euro pe lună. Banii pot fi uneori insuficienţi. „Cheltuielile studenţilor sunt în funcţie de cum se organizează pentru mobilitate. Cel mai mult costă chiria, care poate fi între 150 şi 250 de euro pe camera de cămin, ce trebuie asigurată din timp. Uneori, pentru aceste stagii, familia trebuie să asigure şi un suport financiar de aproximativ 200 de euro pe lună. Totul e în funcţie de cheltuieli. Cred că un venit de 700 de euro pe lună pentru un student în Europa ar fi suficient ca să-i asigure un trai decent“, a completat directorul Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe comunitare al Universităţii din Craiova. La întoarcerea în ţară, studenţii trebuie să susţină şi examene de diferenţe. Acestea nu au fost excluse nici pentru Franţa. „Prin acordul semnat de curând între Franţa şi România s-a impus un sistem mai rapid de recunoaştere a studiilor finalizate cu diplomă în Franţa. În cazul mobilităţilor Erasmus nu trebuie să semneze nici un alt acord pentru că echivalările se fac în funcţie de cursurile pe care şi le aleg studenţii la universităţile partenere. Convenţia nu schimbă cu nimic programul. Actul este valabil pentru diplomele de studii. În programul Erasmus nu se dă o diplomă, ci doar un supliment“, a subliniat Monica Tilea.

Diferenţe nete între stagiile de practică

Programul Erasmus oferă studenţilor posibilitatea de a opta pentru maximum două stagii de pregătire, unul de cursuri şi altul de plasament – practică. Ana Maria Bivolaru, masterandă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, a folosit aceste posibilităţi. A revenit de curând din stagiul de pregătire în kinetoterapie de la Pamukale University din Turcia, cu acest prilej observând clar diferenţele dintre sistemele de învăţământ superior. „Prima experienţă a fost pe partea de cursuri în perioada februarie – iunie 2012, iar ultimul stagiu a fost în intervalul septembrie 2012 – ianuarie 2013, şi pot spune că în Turcia se pune accent pe practică. Studenţii merg în spitale şi lucrează şase ore pe zi, de luni până vineri. Ţin să menţionez că în cei trei ani de studenţie am făcut practică doar trei săptămâni. Profesorii noştri de la facultate ne încurajează să mergem să facem voluntariat, dar nu stau lângă noi să ne îndrume când punem întrebări. În Turcia, am avut ocazia să lucrez direct pe pacient şi am învăţat ce înseamnă să faci un program de recuperare, ceea ce din teorie nu se poate învăţa la acelaşi standard“, a povestit studenta.

Opţiuni în funcţie de cheltuieli

Şi în privinţa cursurilor s-au văzut diferenţe între Turcia şi România. „Sunt mult mai interactive. Practic, studenţii pregătesc prezentările pe tema de curs şi nu profesorii, cum se procedează la noi. Şi există şi o altă organizare. Cursurile se derulează de la ora 9.00 la ora 12.00. Urmează o oră şi jumătate pauza de masă şi se reiau la 13.30, până la ora 15.00“, a explicat Ana Maria. În ceea ce priveşte cheltuielile zilnice, studenta a spus că a ales Turcia din considerente strict financiare. „Am ales această ţară pentru a nu mai solicita sprijin financiar. Am găsit chirie de 100 de euro pe lună într-un campus studenţesc cu condiţii extraordinar de bune. Preţurile au fost mici şi cu utilităţile, şi cu masa. Cu 1,6 lire puteam servi prânzul. În weekend beneficiam de excursii plătite de facultate pentru a cunoaşte împrejurimile. Noi plăteam doar dacă ne opream la un restaurant să mâncăm“, a mai spus Ana. Tânăra este în ultimul an de master şi se gândeşte ca, după finalizarea studiilor, să folosească experienţa dobândită în folosul pacienţilor din România.

25 de studenţi din Europa, aşteptaţi la Craiova

Programul de mobilităţi Erasmus presupune schimburi reciproce de studenţi. Prin urmare, şi Universitatea din Craiova oferă stagii de pregătire europenilor. În cel de-al doilea semestru al anului universitar 2012-2013 sunt aşteptaţi în Bănie 26 de tineri din Franţa, Polonia, Portugalia, Bulgaria, Turcia şi Grecia. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS