21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajaţi puţini la căminul de bătrâni

Angajaţi puţini la căminul de bătrâni

305 oameni, tot atâtea poveşti de viaţă. Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova adăposteşte în regim de permanenţă 285 de persoane vârstnice şi 20 de oameni ai străzii. În prezent, mai sunt disponibile 15 locuri. 

Nea Ghiţă are 94 de ani. De şapte ani şi jumătate locuieşte la Căminul pentru Persoane Vârstnice (CPV) din Craiova. Are o poveste de viaţă frumoasă. A trăit bune şi rele, a rămas însă doar cu amintiri, pe care le povesteşte emoţionat. Vorbeşte cu mare uşurinţă despre primii ani de şcoală, de învăţătorul căruia îi păstrează şi azi, în suflet, imaginea, despre familia sa, despre perioada războiului.
„La vârsta de şapte ani, m-am dus la şcoală. Când am intrat în clasă, primul lucru pe care l-am văzut a fost un mănunchi de nuiele. Domnul învăţător ne-a spus «copii», nu ne spunea elevi, «ăstea sunt nuieluşele lui Moş Nicolae». Prin clasa a III-a, aveam să aflu rostul acelor nuiele, în ziua în care am avut de pregătit drept temă «Istoria lui Gelu». Când am fost întrebaţi cine a învăţat pentru ziua respectivă, am fost singurul care m-am ridicat în picioare. Cu o voce hotărâtă, învăţătorul mi-a spus să aleg o nuia din mănunchi, a pus restul colegilor în genunchi şi mi-a zis: «Ghiţă, să dai fiecăruia câte patru nuiele la palmă! Dacă nu vrei, ţi le dau eu ţie…». Am plecat ultimul în acea zi de la şcoală şi până acasă n-am stat din fugă“.
Ne-a povestit apoi cum, pe timpul când era elev în clasele primare, în zi de sărbătoare era dus împreună cu colegii la biserică. I-a fost atunci insuflată credinţa cu care a rămas până azi. 47 de ani a muncit la biserică, din care 25 de ani în strană ca şi cântăreţ.

„Când ne-am întors în ţară şi am auzit grai românesc, am zis că am scăpat de pe lumea cealaltă…“

Perioada războiului i-a rămas şi mai puternic întipărită în minte, ne-a povestit plângând despre camarazii pierduţi pe front în Rusia, despre dorul de casă şi copil, despre frigul insuportabil căruia au încercat să-i supravieţuiască. „M-au învăţat părinţii agricultură. Timp de 20 de ani am muncit pământul. În 1941 însă, la 15 februarie, m-am încorporat la Regimentul I Călăraşi. M-au obligat să trec la şcoala de sergent de cadre. Am refuzat la început, am spus că nu vreau, că după trei luni plec acasă… Atunci mi-au spus: „Ghiţă, în armată se execută, nu se discută!“. În 1942 am pornit pe front, în Rusia. Ne-au debarcat în Caucaz. Ne-au făcut pagubă mare ruşii, am pierdut oameni, i-am văzut murind. Am plecat spre casă cu unghiile de la picioare degerate. Şi acum se cunosc semnele… Aveam acasă părinţii care mă aşteptau, nevasta şi un copil de doi ani, că m-am însurat tânăr, de-abia împlinisem 18 ani. Când ne-am întors în ţară şi am auzit grai românesc, am zis că am scăpat de pe lumea cealaltă…“, a povestit nea Ghiţă, cu vocea sugrumată de lacrimi. I-au murit apoi, pe rând, cei dragi: nevasta, la 54 de ani, nora, fiul răpus de boală la aceeaşi vârstă cu soţia lui nea Ghiţă. Mai are decât nepoatele, pe care le-a crescut de la câteva luni. Nu-şi doreşte decât „un sfârşit bun, că ani sunt destui…“.

„Avem dificultăți în ceea ce priveşte personalul“

Căminul destinat persoanelor vârstnice craiovene are o capacitate de 320 de locuri. Pe lângă bătrânii internaţi în regim de permanenţă, în ultimele săptămâni alţi 20 de craioveni, oameni ai străzii, au solicitat adăpost. „Am avut în cămin alţi zece craioveni, pe care am fost nevoiţi să îi dăm afară pentru că aveau probleme cu drogurile şi cu alcoolul. Avem dificultăți în ceea ce priveşte personalul. Dacă în urmă cu trei ani aveam 400 de angajaţi, astăzi avem doar 130, deşi în organigramă sunt prevăzute 152 de posturi. Cei care se ocupă explicit de bătrâni sunt mult mai puţini, având în vedere că între aceştia avem bucătari, paznici etc. Mulţi refuză să muncească la noi, având în vedere salariile extrem de mici“, a spus Vali Giurcă, directorul CPV Craiova. În străinătate, conform reprezentanţilor căminului, la 30 de vârstnici muncesc 45 de angajaţi.
Din cei internaţi aici, 29 sunt cazuri sociale, fără nici un fel de venit, ceilalţi plătesc o taxă lunară de 600 de lei, diferenţa fiind subvenţionată de consiliul local.
Conducerea Căminului speră ca în acest an să fie aprobat proiectul european „Reabilitare şi modernizare Cămin pentru persoane vârstnice în municipiul Craiova“, care ar aduce sume importante pentru modernizare, dotare, sistem de supraveghere în fiecare cameră pentru monitorizare permanentă.
Valoarea totală a proiectului este de 10.261.103,52 lei, din care 164.490,82 reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, 4.250 lei e cofinanţare de la bugetul local şi 8.060.050,18 lei reprezentă contribuţia Uniunii Europene şi presupune reabilitarea şi modernizarea următoarelor clădiri: clădire pavilion central S+P+4 etaje în suprafaţă desfăşurată de 4.015 mp, clădirea H7 spaţial+P+4 etaje şi suprafaţă desfăşurată de 1.615 mp, clădirea spălătoriei în suprafaţă construită de 271 mp şi suprafaţă desfăşurată de 376 mp cu un regim de înălţime P şi P+1 etaje. Perioada de implementare a proiectului este de 20 de luni.
„Proiectul «Reabilitare și modernizare Cămin pentru persoane vârstnice din Municipiul Craiova» a fost evaluat și aprobat de ADR Sud-Vest Oltenia. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a cerut unele clarificări, la care s-au transmis deja răspunsurile solicitate. De asemenea, a fost întocmită documentația de atribuire a contractului de achiziție publică pentru lucrări de execuție și urmează să fie publicată în SEAP. Autorizația de Construire a fost deja emisă, iar acum se așteaptă încheierea contractului de finanțare“, a precizat Ionuţ Pîrvulescu, purtător de cuvânt la Primăria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS