10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalChioşcariada locuinţelor sociale

Chioşcariada locuinţelor sociale

Cazuri disperate, familii sărace care urmează să fie aruncate în stradă de Primăria Craiova, aceeaşi primărie care i-a tolerat ani întregi în locuinţe de stat, fără ca să le facă măcar un contract de închiriere. Sunt în această situaţie şase familii amărâte pe care RAADPFL, regie subordonată primăriei, le-a notificat în urmă cu o lună şi le-a pus în vedere să-şi facă bagajele şi să părăsească locaţia sau să intre în legalitate. Un fel de chioşcariadă a locuinţelor. Într-o astfel de situaţie sunt două familii care au fost lăsate să locuiască în blocul Casa Albă din Craiova, fără contract de închiriere, cărora li s-a perceput taxă de folosinţă pentru încăperea pe care o ocupă „abuziv“. Într-o situaţie similară este altă persoană cu deficienţe de văz, care ocupă un spaţiu locativ într-un imobil situat pe strada Constantin Lecca.
Ioana Dricu ocupă în prezent o cameră la mansarda blocului Casa Albă, o încăpere insalubră pentru care plăteşte 54 de lei pe lună. Administraţia locală i-a dat „o casă“ şi tot administraţia locală o lasă acum pe drumuri.
„Pe 8 octombrie 2012, am primit notificare să părăsesc această locuinţă sau să intru în legalitate. Cum să fac eu? M-au trimis să-mi iau certificat de handicapat. De la primărie îmi spun că nu pot să-mi închirieze. Mă aruncă în stradă, unde să mă duc?“, se întreabă cu disperare Ioana Dricu. Poate că aceste întrebări trebuie să le pună tot la primărie, dar la altă direcţie, Direcţia de Protecţie şi Asistenţă Socială. Femeia trăieşte dintr-un ajutor social împreună cu fiul ei, situaţia financiară precară i-a înrăutăţit starea de datornic, aceasta acumulând la întreţinere o datorie de 3.360 de lei.
Notificare de părăsire a spaţiului pe care îl ocupă „abuziv“ a primit şi familia Ileana şi Vladimir Hangu. O familie fără nici un venit în urma căreia rămâne la asociaţia de locatari o datorie de 7.323.
„Eu îi cred că nu au, dar primăria i-a băgat aici şi acum de unde recuperăm noi restanţele. Primăria acum îi dă afară, că nu poate să le încheie contract de închiriere pentru că nu îndeplinesc condiţiile legale. Familiile astea au fost tolerate aici“, afirmă Stan Stoian, preşedintele Asociaţiei de locatari Casa Albă.

Nu acum, dar mai târziu să-şi facă bagajele

RAADPFL le dă aceleaşi semnale, să-şi facă bagajele şi să-şi găsească altă locuinţă. „Le-am pus în vedere să intre în legalitate sau să părăsească locuinţa pe care o ocupă abuziv. Aceşti locatari nu au un raport aşa cum se face în cazul chiriaşilor şi achită folosinţa. Cert este că trebuie să declanşăm procedura juridică, va mai dura ceva timp, dar în cele din urmă vor fi evacuaţi“, a precizat Simona Mitroiescu, şef Birou contracte fond locativ din cadrul RAADPFL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS