6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj, judeţul cu cele mai multe reţete electronice

Dolj, judeţul cu cele mai multe reţete electronice

La sfârşitul lunii noiembrie, judeţul Dolj s-a situat pe primul loc în ţară, atât în prescrierea, cât şi în eliberarea reţetelor electronice, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). După ce, în octombrie, Doljul era al treilea pe ţară la implementarea reţetei electronice, luna trecută, medicii din acest judeţ s-au dovedit campioni la prescrierea de reţete în acest format (deşi la început se arătaseră sceptici în privinţa sistemului), iar farmaciile au ţinut pasul când a fost vorba de eliberare.
Astfel, în noiembrie, au fost prescrise 89.686 de reţete electronice, de către un număr de 426 de medici, în acelaşi timp fiind eliberate 78.120 de reţete electronice, de către 170 de farmacii. Asta după ce, în octombrie, în Dolj se înregistraseră 70.059 de reţete electronice prescrise de 363 de medici şi 60.861 de reţete eliberate de 158 de farmacii. Comparativ, în luna septembrie fuseseră prescrise 38.835 de reţete electronice de către 318 medici, iar eliberate – 31.152, de 158 de farmacii.

Spitalul Judeţean Craiova nu intră încă în sistem

Doljul este pe primul loc în ţară, în condiţiile în care, în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia, nu există încă posibilitatea prescrierii de reţete în format electronic. Iar pe aici trec lunar mii de pacienţi, care pleacă cu cel puţin o reţetă în mână.
Ambulatoriul spitalului se află din primăvară în reabilitare, în cadrul unui proiect cu fonduri europene, iar lucrările de modernizare vor continua şi anul viitor. Cum de la 1 ianuarie 2013 folosirea reţetei electronice devine obligatorie, unitatea se găseşte în imposibilitatea de a se conforma. „Vom solicita un timp de răgaz în cazul nostru, pentru că nu putem să cheltuim nişte bani pentru a face reţeaua, iar apoi să o dăm jos când se fac lucrări. O să mai folosim probabil o perioadă formularele tipizate sau o să încercă să prescriem offline, pentru că oricum trebuie făcute raportările“, susţine conducerea SCJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS