10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimă de Crăciun la stat: 450 de lei

Primă de Crăciun la stat: 450 de lei

Unele instituţii din subordinea Primăriei Craiova îşi permit să dea prime de sărbători, în timp ce altele abia îşi plătesc salariile

Primăria Craiova şi unităţile subordonate nu se prea înghesuie să dea prime de sărbători la sfârşitul acestui an. Există totuşi instituţii subordonate municipalităţii ale căror posibilităţi financiare le permit să achite astfel de prime, unele chiar consistente.

Unii nu dau, alţii nu ştiu…

Funcţionarii Primăriei Craiova s-au obişnuit până acum să nu primească astfel de prime de Crăciun. La fel se întâmplă şi cu angajaţii Poliţiei Locale. „Noi suntem bugetari, nu dăm asemenea prime de Crăciun“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.
„Nici noi, la Termoficare, nu acordăm asemenea bonificaţii, pentru că n-avem cum. De abia reuşim să achităm salariile, pentru că avem încasări slabe – lumea ar vrea să primească apă caldă şi căldură, dar fără să plătească. Aşa că şi de-am vrea, n-avem de unde să dăm prime de Crăciun“, a menţionat Nicolae Degeratu, directorul SC Termo Craiova SRL, unitate din subordinea municipalităţii.
În alte instituţii subordonate primăriei, acordarea acestor bonificaţii de sfârşit de an e încă incertă.
„Noi, la Regia Autonomă de Transport (RAT), dăm astfel de prime de Crăciun doar în funcţie de posibilităţile financiare. Momentan, situaţia financiară a regiei este dificilă, aşa că nu am luat încă o decizie în acest sens“, a spus Alin Goga, directorul general al RAT Craiova.
Şi la SC Salubritate Craiova SRL, achitarea acestor prime este sub semnul incertitudinii. „Să vedem mai întâi care ne sunt posibilităţile financiare. Deocamdată, am preferat să mai ţinem la lucru încă trei luni, pentru deszăpezire, 150 de angajaţi ai Salubrităţii“, a menţionat Cristian Ştefan Popescu, administrator şi director general al Salubrităţii.

…iar alţii pot

La Compania de Apă „Oltenia“, prima de Crăciun va exista, însă nu se ştie deocamdată în ce cuantum. „De dat, se dă. Deocamdată, suntem în negocieri în ceea ce priveşte cuantumul. Anul trecut, s-au dat 100 de lei de persoană“, a spus Teodor Lepădat, liderul de sindicat din cadrul companiei. În afara acestei prime, vor exista din partea Companiei de Apă şi cadourile de Moş Crăciun pentru copiii angajaţilor. În această privinţă, lucrurile sunt clare: pentru fiecare copil de până în 18 ani, unitatea va da cadouri de circa 80 de lei.
Ceva mai bine stau lucrurile la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, care a terminat pe profit anul fiscal anterior, iar încasările au crescut de astă-vară, după schimbarea conducerii. „Acordarea acestor prime de Crăciun este prevăzută în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, pe care n-avem cum să nu-l respectăm. La nivelul unităţii noastre, prima de Crăciun va fi de 450 de lei brut“, a menţionat Cătălin Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Cei mai bucuroşi vor fi însă angajaţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, altă unitate din subordinea Primăriei Craiova care a încheiat pe profit anul 2011. „Noi vom da angajaţilor, de Crăciun, câte 450 de lei net“, a declarat Radu Preda, directorul RAADPFL Craiova.

Şi alţii primesc

Există şi alţi bugetari norocoşi. Spre exemplu, angajaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi – atât cei din structura centrală, cât şi cei din structurile regionale şi judeţene de drumuri naţionale – ar urma să primească de sărbători câte un tichet-cadou de 250 de lei, în timp ce angajaţii Complexului Energetic Oltenia, inclusiv cei din Craiova, vor avea câte o primă de Crăciun de 600 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS