16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai mulţi bani pentru ecarisaj

Mai mulţi bani pentru ecarisaj

Salubritatea craioveană trage un semnal de alarmă cu privire la câinii de pe străzile oraşului, solicitând primăriei creşterea alocaţiei bugetare pentru prinderea şi sterilizarea acestor patrupede, dar şi construirea unui nou adăpost canin

Directorul general al SC Salubritate Craiova SRL se arată profund mâhnit de faptul că Legea pentru gestionarea câinilor fără stăpân a fost declarată neconstituţională, rămânând în vigoare vechea lege din acest domeniu.
„Îmi puneam mari speranţe în această nouă lege. Chiar şi în forma asta, cu unele deficienţe, avea multe prevederi bune: sancţiuni pentru abandonarea câinilor, constând nu doar în amenzi, ci şi în faptul că cine lua un câine şi apoi îl abandona nu mai avea voie să adopte altădată. Un alt lucru bun îl reprezenta impunerea de sancţiuni pentru întreţinerea animalelor pe domeniul public, pentru că problemele pe care le ridică aceste animale sunt legate tocmai de prezenţa lor în spaţiul public. O altă prevedere de mare folos ar fi fost în noua lege dotarea tuturor câinilor cu microcip, pentru că într-un fel identifici un câine cu crotal şi altfel l-ai identifica după microcip, în sensul că nu trebuie să-l mai prinzi, ci poţi să afli totul de la distanţă, cu ajutorul unui aparat. Toate acestea erau aspecte foarte bune. Eu cred că s-a înţeles greşit această lege, care nu era pro-eutanasiere sau anti-eutanasiere, ci deschidea cel mult o portiţă pentru eutanasiere, însă decizia în această privinţă aparţinea consiliului local şi numai după consultarea cetăţenilor“, a declarat Flavius Sirop, directorul general al Salubrităţii craiovene.

Un nou adăpost, de cinci ori mai mare

Până una-alta, rămâne în vigoare tot vechea lege a câinilor, care nu permite decât eutanasierea animalelor violente şi impune ca, după sterilizare, câinii prinşi pe stradă să fie eliberaţi exact în acelaşi loc de unde au fost luaţi, pentru ca schimbarea mediului să nu constituie un motiv de stres pentru ei.
Cum în Craiova numărul câinilor vagabonzi nu pare să dea nici un semn de scădere, conducerea Salubrităţii crede că primăria trebuie să investească mult mai mulţi bani în activitatea de ecarisaj.
„Eu o să solicit anul ăsta un buget mărit pentru activitatea de ecarisaj, ca să putem să scoatem în stradă nu unul, ci minimum două echipaje de hingheri. O să solicit apoi extinderea adăpostului de câini de la Făcăi, iar asta în regim de urgenţă! E neapărat necesar, în condiţiile în care acest adăpost are doar 80 de locuri! Şi nu se pune problema unei extinderi, pentru că locul actual nu e propice unei asemenea activităţi. Ceea ce ne trebuie nouă este, de fapt, un nou adăpost de minimum 400 de locuri, ca să avem condiţii şi spaţiu pentru câini“, susţine directorul Sirop, ferm hotărât să obțină mai mulţi bani de la bugetul local.
Iniţial, se dorise extinderea actualului adăpost, însă această variantă a căzut. Explicaţia ne-o oferă tot Flavius Sirop: „Înainte să se treacă la întocmirea studiului de fezabilitate, s-a făcut o adresă către Direcţia Sanitar-Veterinară, să ne spună dacă ne-ar da aviz pentru această extindere. Ei au redirecţionat cererea noastră către forul lor superior, de la Bucureşti, iar de acolo ne-a venit un răspuns care nu este tocmai favorabil, în sensul că nu prea s-ar da aviz pentru că adăpostul e cam aproape de zona locuită. De aceea varianta extinderii a picat“.
Deocamdată, nu a fost găsită o zonă în care să fie făcut un nou adăpost canin, însă directorul Sirop susţine că „teren se găseşte şi tocmai de aceea solicit celor de la Patrimoniu, din Primăria Craiova, să identifice un astfel de spaţiu, pentru că e neapărat necesar un nou adăpost“.

Reducere la impozit pentru sterilizarea câinilor

Şeful Salubrităţii crede că executivul local trebuie să găsească şi alte soluţii pentru problema câinilor de pe străzile oraşului.
„Spre exemplu, ar trebui să se ia măsuri şi cu câinii de la curţi sau din apartamente, în sensul că trebuie impusă – chiar şi numai pe plan local – fie obligativitatea de a steriliza aceşti câini, fie trebuie propus un stimulent, de genul unei reduceri la impozit aplicabile celor care-şi sterilizează câinele din ogradă, aşa cum venise cineva în consiliul local cu ideea. Apoi, ar trebui să se găsească o posibilitate legală să facem adop­ţia gratuită. Neapărat! Nu să adopte gratis doar ONG-urile, iar cetăţenilor să le percepem taxă pentru asta! Nu e corect“, spune Sirop.
Managerul Salubrităţii consideră necesară chiar din acest an şi o campanie de educare a elevilor împotriva abandonării câinilor pe străzi şi a necesităţii sterilizării lor.
„În alte oraşe – Oradea, de exemplu -, prin grija asociaţiilor de protecţie a animalelor s-au editat nişte cărţi, prin care elevilor de gimnaziu, care sunt cei mai receptivi, li se explică foarte clar cum de la doi câini nesterilizaţi – un mascul şi o femelă – se poate ajunge în doi ani la minimum 54 de urmaşi. Astfel de acţiuni educative am dori să se desfăşoare şi în Craiova. În acest sens, aşteptăm o implicare mult mai amplă a asociaţiilor de protecţie a animalelor din oraş“, spune directorul general Flavius Sirop.
Activitatea de ecarisaj pe anul 2011 a costat bugetul local circa 327.187,85 lei, sumă plătită de primărie Serviciului de Ecarisaj din cadrul SC Salubritate Craiova SRL. Bilanţul celor nouă angajaţi ai acestui serviciu – din care trei sunt prinzători (hingheri), patru sunt paznici la adăpostul canin de la Făcăi, unul este şofer pe maşina de transportat câini şi încă unul este şef peste toţi – arată că în 2011 au fost capturaţi şi transportaţi la adăpost 1.764 de câini. Dintre aceştia, 1.515 au fost crotaliaţi, deparazitaţi şi vaccinaţi antirabic. S-a procedat la sterilizarea a 827 de masculi şi 688 de femele, iar alţi 44 de câini, care s-au dovedit prea bătrâni şi bolnavi sau prea periculoşi, au fost eutanasiaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS