21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBurse pentru copiii din mediul rural

Burse pentru copiii din mediul rural

Începând din această lună, 20 de elevi doljeni care au rezultate foarte bune la şcoală, dar care provin din familii cu venituri modeste vor primi sprijin financiar pentru a-şi continua studiile, printr-un proiect derulat de Rotary Club Craiova

Proiectul „Rotary susţine calitatea în educaţie“ derulat de Rotary Club Craiova a demarat încă din anul rotarian 2010-2011 (anul rotarian începe la 1 iulie şi se termină la 30 iunie – n.r.). „Am propus derularea acestui proiect după ce am observat că sunt din ce în ce mai mulţi copii din mediul rural care abandonează studiile în colegiile din Craiova şi se retrag în liceele din apropierea localităţilor de domiciliu. Numai la Colegiul Naţional «Elena Cuza» în anul şcolar respectiv au fost zece elevi cu rezultate deosebite la învăţătură, care au cerut transferul pentru că nu-şi permiteau gazda, cazarea şi masa în Craiova, din pricina condiţiilor materiale extrem de reduse“, a declarat Mircea Năstase, viitorul preşedinte al Rotary Club Craiova, care-şi va intra în funcţie în iulie 2012, şi coordonatorul proiectului. Acesta a explicat că, în perioada 2010-2011, proiectul a funcţionat ca proiect-pilot şi două eleve la CN „Elena Cuza“ cu rezultate şcolare foarte bune, dar cu posibilităţi reduse, aflate în pericol de retragere, au beneficiat de burse similare. În urma acordării burselor, cele două eleve şi-au îmbunătăţit rezultatele la învăţătură promovând cu medii peste 9. „Pentru că am considerat că acest prim proiect a fost un succes, am trecut la demararea proiectului de anvergură“, a adăugat Mircea Năstase.

Sprijin de minimum 36.000 de lei în primele şase luni

Cei 20 de elevi care vor fi susţinuţi financiar pentru a-şi putea continua studiile învaţă la CN „Carol I“, CN „Elena Cuza“, CN „Fraţii Buzeşti“ şi Liceul de Artă „Marin Sorescu“. În cadrul proiectului, aceştia vor primi lunar o bursă în valoare de 300 de lei, cu care îşi vor acoperi costurile cu cazarea şi masă. Banii vor intra în conturile şcolilor unde aceşti copii sunt cazaţi la internat. Cele 20 de burse vor fi acordate timp de şase luni (până în luna iunie inclusiv), valoarea totală a sprijinului ridicându-se la 36.000 de lei. Potrivit datelor primite de la reprezentanţii Rotary Club Craiova, o mare parte din această sumă a fost strânsă în cadrul „Balului de caritate“, organizat pe 10 decembrie.

Cei interesaţi pot contribui la dezvoltarea educaţiei elevilor doljeni

Anual, în Craiova, peste 100 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, cu rezultate bune la învăţătură, sunt în pericol de a abandona şcoala sau sunt în imposibilitatea de a continua studiile superioare. Programul „Rotary susţine calitatea în educaţie“ nu-şi propune doar acordarea de sprijin material pentru elevi sub formă de burse pentru finalizarea studiilor, ci şi strângerea de fonduri. În acest sens a fost constituit Fondul „Rotary pentru educaţie“. „Pe măsură ce găsim persoane dornice să contribuie la acest fond, numărul de burse poate fi suplimentat. Aceşti bani pot fi folosiţi şi ca sprijin pentru obţinerea de performanţe în competiţiile şcolare“, a declarat Cătălin Adam, preşedintele Rotary Club Craiova în anul rotarian 2011-2012. Constituind acest fond, oricine va avea posibilitatea să contribuie la sprijinirea acestor tineri şi să doneze bani într-un cont care va fi pus la dispoziţia celor interesaţi. Acest cont va fi postat în zilele următoare pe site-ul www.rotarycraiova.ro. Ulterior, semestrial, pe site va fi postat un raport cu privire la utilizarea acestor bani (număr de burse acordate, performanţe obţinute etc). „Încercăm să implicăm întreaga societate în acest proiect. Ne aşteptăm ca oamenii din jurul nostru să înceapă să se implice alături de noi şi să demonstrăm prin asta că putem clădi împreună viitorul acestor tineri“, a adăugat Cătălin Adam.

„Problema abandonului nu este o problemă a indivizilor, ci a noastră a tuturor“

Pe termen lung, Rotary Club Craiova îşi propune să transforme acest proiect într-un program naţional. „Problema abandonului nu este o problemă a indivizilor, ci a noastră a tuturor, pentru că şcoala de astăzi este viitorul întregii colectivităţi. Nu banul în sine este obiectivul acestui program, ci crearea unei viziuni pentru rezolvarea acestei probleme. Şi asta înseamnă să atragem alături de noi comitetele de părinţi care, la rândul lor, pot atrage bani. Din puţin putem realiza mult în folosul acestor copii care trebuie să simtă alături o comunitate, pentru ca ulterior să poată şi ei contribui pentru această comunitate“, a declarat Gabriel Vlăduţ, preşedintele Rotary Club Craiova în perioada 2010-2011.

Rotary Club Craiova, implicat în activităţi sociale încă din 1997

Pe lângă acest proiect, în cei aproape 15 ani de activitate, Rotary Club Craiova a desfăşurat o serie de proiecte care vizează activităţi sociale. Încă din 1997, preocuparea a fost de a investi în oameni. Primul proiect demarat atunci a fost acordarea unei burse unui elev care a participat la olimpiada internaţională şi a avut rezultate. „De atunci, ne-am ocupat de Orfelinatul «Elena Farago», investind în copiii de acolo până în 2002-2003. A urmat apoi cel mai de suflet proiect al clubului – preluarea a patru fete de la Orfelinatul din Corabia, care au fost trimise pentru o perioadă de câteva luni în Canada pentru cursuri de informatică, au fost susţinute financiar la facultate şi în prezent sunt manageri de succes, două chiar în Bucureşti. Acum câţiva ani, am sponsorizat Olimpiada Naţională de Fizică, ce a avut loc la Craiova“, a declarat Corneliu Dincă, preşedintele fondator al Rotary Club Craiova, fost Guvernator al Districtului 2241 şi actual asistent coordonator al Zonei 19 Europa Rotary International. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS