24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLansare de carte la Muzeul Olteniei

Lansare de carte la Muzeul Olteniei

Lansarea monografiei-album „Biserica Sf. Gheorghe Nou din Craiova – Ctitoria Stoeneştilor“, scrisă de prof. univ. dr. Dinică Ciobotea şi Aurelia Florescu, muzeograf, cercetător ştiinţific, va avea loc marţi, la ora 12.00, la Muzeul Olteniei. Lucrarea – înscrisă în colecţia Patrimoniu Cultural Naţional – cuprinde 20 de planşe în policromie pe hârtie cretată şi are anexată cărticica-eseu (de 40 de pagini, cu un rezumat în limba franceză) publicată de V. G. Paleolog în anul 1940 sub titlul „Introducere la studiul critic al operei picturale de la Sf. Gheorghe Nou a lui Eustaţiu Stoenescu“.
Monografia-album constituie un omagiu peste secole adus celebrei familii Stoenescu, care a dăruit Craiovei, Olteniei şi patrimoniului cultural naţional un semeţ locaş de cult ortodox şi un monument de importanţă europeană. Această biserică de zid, monument istoric, a fost ridicată în anul 1755, pe locul celei din lemn ctitorită în 1722 de Milcu Stoenescu.
Momentul lansării acestei noi apariţii editoriale este onorat de prezenţa celui care a impulsionat permanent redactarea cărţii, Stoenescu-Pontbriant, stabilit de câteva decenii la Paris. Pictor el însuşi, aidoma unchiului şi tatălui său, este nepot de frate al lui Eustaţiu Stoenescu, pictorul român cu cota cea mai bună la casele de licitaţi din Occident. Pictura murală de la Biserica „Sf. Gheorghe Nou“ a fost realizată de Eustaţiu Stoenescu pe parcursul a 12 ani.
Monografia-album constituie, implicit, un omagiu, la 130 de ani de la naştere, adus regretatului V. G. Paleolog (23 septembrie 1881 – n.r.), vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (1971-1979), autorul primelor trei cărţi despre sculptorul Constantin Bâncuși.
Despre semnificaţia evenimentului, în cadrul lansării ce are loc astăzi la ora 12.00, la Muzeul Olteniei, vor vorbi: prof. univ. dr. Cezar Avram, directorul Institutului de Ştiinţe Socio-Umane, „C. S. Nicolăescu-Plopşor“ din Craiova, prof. dr. Mihai Viorel Fifor, directorul Muzeului Olteniei, Dan Lupescu, directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj, prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, Aurelia Florescu (muzeograf, coautor) şi Stoenescu-Pontbriant. Cartea „Biserica Sf. Gheorghe Nou din Craiova – Ctitoria Stoeneştilor“ a apărut sub sigla Editurii de Sud din Bănie.
• Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII