11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUltimele zile ale unei adolescente

Ultimele zile ale unei adolescente

Are doar 13 ani şi îndură agonia unei boli mortale – tumoră craniană malignă – ale cărei dureri cumplite doar morfina le mai poate alina

Viaţa Lorenei Stamate s-a schimbat dramatic din vara anului trecut. Diagnosticată cu tumoră craniană malignă, fata de 13 ani din comuna doljeană Calopăr a fost operată prima oară la Bucureşti. Apoi, mama, Teodora, a vrut să-şi ducă fata pentru tratament de recuperare în străinătate. Chiar dacă salariul de profesoară nu îi permitea să suporte costurile spitalizării în străinătate, femeia nu s-a dat bătută, reuşind să strângă o parte din banii necesari prin intermediul unor campanii de presă la care a participat şi Gazeta de Sud.

Sacrificiile unei mame

Teodora a încercat mai întâi să-şi ducă fiica la o clinică privată din Turcia. Însă, tratamentul aici costa 40.000 de euro, cu plata pe loc, fără ca medicii să-i poată garanta mare lucru. În final, a reuşit să o programeze la Spitalul Universitar Agostino Gemelli, o unitate sanitară de stat din Italia, care a acceptat plata în tranşe, pe măsură ce banii se adunau în contul pentru donaţii. Lorena a început în Italia şedinţele de radioterapie şi chimioterapie, însă, pe 28 septembrie, a făcut o convulsie. Medicii i-au întrerupt tratamentul şi i-au făcut un RMN. Aşa au găsit tumora, în acelaşi loc în care apăruse şi prima oară, doar că îşi dublase volumul. Singura opţiune era operaţia. „Am trecut prin momente cumplite atunci. Încercam să mă stăpânesc în faţa fetei ca să nu se sperie. De mare ajutor mi-au fost şedinţele de psihoterapie acordate în spital, dar şi medicii care o tratau pe fată. Comportamentul lor a fost ireproşabil. Îmi explicau fiecare etapă a tratamentului, tot timpul zâmbitori, tot timpul calmi. Mi-au arătat sala în care urma să fie făcută operaţia şi mi-au permis să-mi ţin copilul de mână în timpul efectuării anesteziei“, a spus femeia. Două săptămâni mai târziu, pe 15 octombrie, a urmat a doua operaţie. Medicii i-au scos şi ultima porţiune din tumoră, de mărimea unei nuci. După operaţie, Lorena s-a simţit bine. Putea citi şi chiar folosi calculatorul. A continuat cu radioterapie de pe 1 noiembrie, iar de pe 20 decembrie a început chimioterapie. Pe 23 decembrie s-a întors în ţară. Voia să-şi sărbătorească ziua de naştere – 10 ianuarie – acasă cu familia şi prietenii. Teodora a simţit că renaşte odată cu fiica ei: „Am petrecut sărbătorile de iarnă acasă, în familie. Eram cu toţii fericiţi pentru că fata era bine. A mers şi la şcoală ca să-şi vadă colegii“.

Alte operaţii

Pe 1 martie, Lorena a plecat cu mama ei în Italia la control. A făcut un RMN şi totul era bine. Pe 10 martie, la o zi de la revenirea în România, simptomele au reapărut: oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap şi manifestări neurologice – începuse să-i curgă salivă din gură pe partea dreaptă. Teodora a sunat în Italia, iar medicii au chemat-o urgent cu fata la clinică. În timp ce femeia se chinuia să facă rost de bani ca să cumpere bilet de avion, Lorena a făcut febră şi convulsii. „Medicii din Craiova au crezut că este din cauza vreunei răceli şi au trimis-o la Spitalul de Boli Infecţioase. Acolo s-a dovedit că febra şi convulsiile erau din altă cauză“, a spus Teodora. Până la urmă, femeia a reuşit să ia cu împrumut cei 600 de euro pentru drumul până în Italia, însă trecuse prea mult timp. Starea de sănătate a Lorenei se înrăutăţise foarte mult. În avion, cu o jumătate de oră înainte de aterizare, fata nu a mai suportat durerea şi a început să urle. Au urmat momente de calvar, în care Teodora se temea că fata nu va mai rezista. Din fericire, în Italia sistemul de sănătate este foarte bine organizat. La aterizare, o ambulanţă era deja în aeroport. A preluat copilul chiar de la scara avionului şi l-a transportat la Spitalul Agostino Gemelli. Au urmat iar investigaţii, care au arătat ceea ce Teodora ştia deja: tumora crescuse la loc. Medicii i-au prezentat apoi opţiunile şi au pus-o să aleagă: „Mi-au spus că o operaţie la recidivă este riscantă, dar, dacă fata rezistă, i-ar putea prelungi viaţa cu câteva luni. Am ales intervenţia. Din operaţie a ieşit schimbată în totalitate. Era speriată, trasă la faţă, slabă. Doctorii mi-au spus că nu i-au scos toată tumora, ca să-i mai lase câte puţin din fiecare simţ pentru ca atât cât mai avea de trăit să poată să mai perceapă ceva“.

„Nu mai pot, mami!“

Pe 30 mai, Lorena a fost operată pentru ultima oară. Medicii i-au explicat Teodorei că au epuizat toate posibilităţile terapeutice şi că nu mai pot face nimic ca să oprească evoluţia bolii, dar s-au oferit să o îngrijească în continuare, în cele două-trei luni cât mai are de trăit. „Îmi vine să plâng când mă gândesc cât de important este în spitalele din Italia ca bolnavii să nu simtă durerea. Când au văzut că fata mea nu mai reacţionează la nici un fel de calmante, i-au dat morfină. Din 20 iunie au început să-i administreze câte un plasture cu morfină la 72 de ore. Apoi au mărit doza la un plasture şi jumătate“, îşi aminteşte Teodora. Cu toate că în Italia era foarte bine îngrijită, Lorena voia să se întoarcă acasă. Pe 5 iulie, a ajuns în ţară, iar, pe 1 august, a fost internată la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde se află şi în prezent. Nu mai este copilul de odinioară. Convulsiile şi durerea i-au schimonosit chipul. În scurtele momente de luciditate îşi priveşte mama şi strigă: „Nu mai pot, mami!“.

Va lupta până la capăt

Teodora ştie la ce să se aştepte şi are sufletul sfâşiat: „Medicii italieni mă sună în fiecare săptămână să mă întrebe cum se mai simte copilul şi să mă sfătuiască. Mi-au spus că durerile vor fi atât de mari încât să mă rog la Dumnezeu să nu fie conştientă în acele momente. Sau este posibil să-i cedeze inima din cauza morfinei şi a operaţiilor care s-au succedat într-un timp foarte scurt“. Ca mamă, Teodora se gândeşte cum să-i facă ultimele clipe din viaţă suportabile fiicei ei. S-a împrumutat până acum ca să-i poată cumpăra medicamente şi o va face în continuare, fără ezitare. 

Cei care doresc să o ajute cu bani în aceste momente cumplite pot să facă donaţii în contul deschis la Banca Unicredit Ţiriac, filiala Craiova, pe numele Zenovia Teodora Stamate. Numărul de cont, în lei, este: RO15BACX0000003467231000. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la telefon 0762.131.433 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

48 COMENTARII