16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDiscursuri halucinante de Ziua Antidrog

Discursuri halucinante de Ziua Antidrog

Limba de lemn pare să rămână principala armă a Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) în lupta cu consumul de droguri, cel puţin aşa au dat de înţeles reprezentanţii instituţiei la masa rotundă organizată ieri la Craiova pentru a marca data de 26 iunie – Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri. Prezentă în capitala Olteniei la o întâlnire cu factorii locali, insp. pr. Paula Frusinoiu din cadrul ANA a vorbit mai întâi despre misiunea nobilă a instituţiei pe care o reprezintă, „aceea de a dezvolta, promova şi implementa politicile publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, în deplin acord cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului“. Apoi a amintit despre strategie: „Politicile naţionale în domeniul drogurilor sunt fundamentate prin demersuri evaluative şi analitice, care conferă coerenţă şi eficienţă demersurilor de implementare a acestora“. Reprezentanta ANA nu a uitat nici de „apariţia în România a substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive denumite impropriu etnobotanice“, pentru care avea şi o rezolvare: „Răspunsul la acest nou fenomen este unul sistemic, legislativ corelativ cu măsuri echilibrate în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri“.
Ideile Paulei Frusinoiu au fost completate pe aceeaşi linie de insp. Monica Iliescu, şefa Centrului Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Dolj, instituţie regională subordonată ANA, care are ca rol „prevenirea consumului de droguri prin informare cu privire la riscurile consumului de droguri şi derularea unor programe alternative de petrecere a timpului liber“.

Discurs hipnotic

Rezultatul unor astfel de „strategii“ logoreice nu a întârziat să apară. În scurt timp, o parte din auditoriu se lupta să-şi ţină ochii deschişi, iar restul căscau de le trozneau fălcile. Primul care a plecat a fost prefectul, motivând că trebuia să fie prezent în altă parte, au urmat ziariştii.
Cât de bune sunt strategiile ANA, se vede din rezultatele acestei instituţii. Potrivit ANA şi CRPECA Dolj, România a ajuns în 2010 pe locul patru în Uniunea Europeană la consum de etnobotanice, după ce cu un an în urmă nici nu figura în statistici, iar consumul de droguri, per ansamblu, a crescut fulminant, ajungând de la 1,7% în 2007 la 4,1% din populaţie în 2010. Aceasta înseamnă că doar la nivelul judeţului Dolj numărul consumatorilor de droguri ar fi undeva între 20.000 şi 30.000. Totuşi, CRPECA Dolj se laudă că, în primul trimestru din 2011, a primit doar 49 de solicitări de consiliere din partea consumatorilor de droguri, „dintre care 11 au făcut obiectul unui management de caz“. 11 consiliaţi la câteva zeci de mii de consumatori este, într-adevăr, o performanţă! Şi asta cu o echipă de specialişti formată din poliţişti, psihologi, asistenţi sociali şi medici care abia prididesc cu informarea sau împărţirea de pliante în penitenciare şi şcoli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII