16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCancer de piele depistat la control

Cancer de piele depistat la control

La Craiova, un singur medic a depistat două cancere de piele la controalele gratuite ocazionate de Ziua Europeană a Melanomului

Zeci de craioveni au mers ieri la dermatolog pentru un control de rutină, gratuit, prilejuit de Euromelanoma Day. Potrivit conducerii Clinicii de Dermatologie a Spitalului de Urgenţă Craiova, oamenii sunt din ce în ce mai preocupaţi de prevenirea cancerului de piele, o boală care de la an la an face mai multe victime. „Adresabilitatea a fost foarte mare. Doar eu am consultat 16 persoane în două ore şi am depistat deja două persoane cu cancer: un carcinom bazocelular şi un melanom în fază incipientă. Oamenii s-au adresat şi pentru alte patologii, le-am dat trimiteri şi le-am oferit sfaturi despre cum să se protejeze şi cum să recunoască un cancer sau precancer de piele“, a declarat conf. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului de Urgenţă Craiova.

Melanomul poate apărea şi pe pielea fără aluniţe

Euromelanoma Day este marcată în fiecare an pe 18 mai. Cu această ocazie, medicii dermatologi oferă gratuit consultaţii şi sfaturi populaţiei cu privire la cel mai agresiv cancer de piele: melanomul malign. La nivel mondial, doar un sfert din bolnavii cu melanom supravieţuiesc mai mult de un an. De aceea, orice leziune recent apărută pe piele trebuie văzută de medic. Persoanele care au aluniţe (nevi) trebuie să ştie să le supravegheze şi atunci când observă orice modificare (de formă, culoare, mărime) să meargă la medic. Cei mai periculoşi sunt nevii din naştere, însă şi cei dobândiţi pe parcursul vieţii pot să sufere modificări maligne, în urma unor traumatisme sau ca urmare a expunerii la soare. De asemenea, melanomul poate apărea direct pe pielea sănătoasă, sub forma unei pete negre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII