10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii cumpără iodură de potasiu

Craiovenii cumpără iodură de potasiu

Antidotul în caz de accident nuclear este căutat în special pentru rudele din străinătate

Iodura de potasiu a ajuns să se vândă şi la Craiova ca pâinea caldă. Singurul antidot în cazul unui accident nuclear care s-ar solda cu emisii de iod radioactiv este solicitat de persoanele care au rude în străinătate, de români care s-au întors recent din Asia sau America, dar şi de oameni speriaţi de accidentul nuclear din Japonia. Farmaciştii susţin că deocamdată au crescut vânzările de iodură de potasiu doar la farmaciile din centrul oraşului. „De obicei, oamenii cumpără pentru rudele lor din ţări unde a ajuns norul radioactiv din Japonia, cum ar fi Statele Unite sau Canada, unde stocurile de iodură de potasiu s-au epuizat. La noi în ţară nu a fost instituită alertă nucleară, deci nu este cazul să fie administrat medicamentul“, a declarat Elena Călin, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dolj.
La Farmacia Anacora, de exemplu, într-o singură săptămână vânzarea medicamentelor pe bază de iod a crescut spectaculos. „În mod normal, vindeam în medie un flacon pe lună. Acum, doar în ultima săptămână am dat patru flacoane“, a declarat Jean Nistorică, reprezentantul Farmaciei Anacora.

Administrare

Farmaciştii atenţionează populaţia că se expune la riscuri inutile dacă ia preventiv iodură de potasiu. „Este o prostie. Medicamentul poate provoca dezechilibre grave ale glandei tiroide, de aceea nu trebuie luat fără recomandare medicală“, a precizat Elena Călin. Iodura de potasiu este foarte periculoasă îndeosebi pentru persoanele care suferă de boli ale tiroidei şi anumite afecţiuni dermatologice, cum ar fi dermatita herpetiformă, iododerma tuberosum sau penfigus vulgar.
Potrivit site-ului oficial al Centralei Nucleare de la Cernavodă, pastilele de iodură de potasiu se iau în cazul unui accident nuclear major, înaintea apariţiei emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele şase ore ale expunerii la emisia radioactivă. Tabletele de iod stabil protejează glanda tiroidă împotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor şi a apei potabile, dacă acestea sunt contaminate. Administrarea de iod previne absorbţia de către glanda tiroidă a iodului radioactiv, măreşte rata de eliminare a lui şi reduce riscul de cancer tiroidian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII