14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii au rinichi bolnavi

Românii au rinichi bolnavi

Unul din zece români suferă de o boală de rinichi, iar trei sferturi din aceste afecţiuni sunt cauzate de diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială

Diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială sunt principalele cauze ale bolii cronice de rinichi, iar statisticile o dovedesc cu prisosinţă. „Diabetul zaharat reprezintă 50,1% din cauzele care duc la apariţia bolii cronice de rinichi. În toată lumea, 285 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat. Alte 300 de milioane sunt în stare de prediabet, ceea ce înseamnă că jumătate dintre ei vor face diabet în următorii cinci ani. De asemenea, 27% din cauzele bolii cronice renale o reprezintă hipertensiunea arterială. Hipertensiunea afectează peste un miliard de oameni“, a susţinut prof. dr. Eugen Moţa, şeful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova. 44% din populaţia României este hipertensivă. De aceea, se estimează că procentul persoanelor cu boală cronică renală depăşeşte 10%.

Ucigaşul silenţios

Boala cronică renală este o afecţiune parşivă. Acţionează silenţios, fără simptome, iar atunci când este descoperită, după zeci de ani, rinichii sunt distruşi – s-a instalat insuficienţa renală. „Zilele trecute a venit o femeie de 48 de ani cu boală polichistică. A trăit toată viaţa cu această afecţiune fără să ştie şi a ajuns în cele din urmă la noi, în stadiul final. Era aproape în comă uremică, cu encefalopatie uremică“, a spus prof. Moţa.
Singura soluţie pentru salvarea vieţii în astfel de cazuri este dializa. Acesta este un procedeu medical prin care sângele bolnavului este curăţat de toxine cu ajutorul unui aparat. El face practic ceea ce făcea rinichiul, numai că procedura se efectuează o dată la două-trei zile.
Cei mai norocoşi dintre bolnavii cu insuficienţă renală ajung să le fie transplantat un rinichi şi astfel scapă de dializa atât de incomodă şi riscantă. Numărul lor este însă mic, pentru că şi numărul donatorilor este scăzut. Pentru comparaţie, în judeţul Dolj sunt 350 de oameni pe dializă şi doar 32 care au primit un rinichi.

Stilul de viaţă contează

Depistarea bolii cronice de rinichi se face simplu. Bolnavii cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială trebuie să îşi facă periodic analize de sânge şi urină. Există teste pentru determinarea proteinuriei (prezenţa albuminei) în urină şi a creatininei, care se pot face la preţuri accesibile, sub zece lei fiecare.
Prezenţa albuminei în urină poate fi unicul şi cel mai important indicator al unei afectări renale. Testul mai este recomandat şi altor categorii de risc, cum ar fi persoanele cu bolnavi în familie sau cu frecvente infecţii urinare, dar şi persoanele aparent sănătoase.
Pentru prevenirea bolii cronice renale, alegerea dietei este foarte importantă. Dieta occidentală, cu carne roşie, mezeluri, zahăr rafinat, alcool şi grăsimi saturate (slănină, margarină), este cea mai cunoscută, dar şi nesănătoasă.
Mai există şi dieta tradiţională, care diferă de la popor la popor. Cea mai sănătoasă dintre ele este dieta japoneză, dovadă stând faptul că japonezii trăiesc cel mai mult. Studiind modul lor de alimentaţie, s-a alcătuit dieta ideală. Aceasta conţine legume, fructe, grăsimi nesaturate (ulei), carne albă (pasăre, peşte), cafea naturală, seminţe şi fibre vegetale.

Reguli de bază

Secretul unor rinichi sănătoşi constă în respectarea cu stricteţe a cinci reguli simple:
1. Mănâncă sănătos.
2. Bea zilnic opt pahare cu apă. Regula de aur este de 1 mililitru de apă la fiecare calorie consumată.
3. Rezervă 30 de minute în fiecare zi pentru gimnastică.
4. Foloseşte mai puţină sare. Cantitatea maximă de sare de bucătărie pentru o persoană nu trebuie să depăşească 5 grame (o linguriţă rasă) pe zi.
5. Nu te îngrăşa peste măsură. Greutatea maximă permisă se calculează scăzând 100 din înălţime (în centimetri). De exemplu, pentru o persoană cu înălţimea de 180 de centimetri, greutatea corporală nu trebuie să depăşească 80 de kilograme. 

Eveniment

Ziua Mondială a Rinichiului este marcată începând din 2006 în întreaga lume, în a doua joi din luna martie. Cu această ocazie, medicii specialişti nefrologi organizează acţiuni de informare a populaţiei pentru a atrage atenţia asupra numărului din ce în ce mai mare de persoane cu boli cronice renale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII