10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezinteres pentru înfiinţarea de cabinete medicale

Dezinteres pentru înfiinţarea de cabinete medicale

Locuitorii din nouă localităţi doljene ar putea să beneficieze de cabinete de medicină de familie noi. În calea lor stau însă primăriile, pe care le interesează prea puţin să investească în amenajarea acestor cabinete.

Judeţul Dolj ar mai avea nevoie de 11 cabinete de medici de familie: trei în Băileşti şi câte unul în Filiaşi, Argetoaia, Catane, Cetate, Moţăţei, Orodel, Sadova şi Valea Stanciului. Acest număr a fost stabilit la solicitarea Ministerului Sănătăţii de către instituţia care poate aproba înfiinţarea acestor cabinete, comisia paritară formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Casei de Asigurări de Sănătate Publică, Colegiului Medicilor, Societăţii de Medicină de Familie şi Patronatului Medicilor de Familie din Dolj. Potrivit reprezentanţilor comisiei, necesarul de medici a fost stabilit în baza normativelor Ministerului Sănătăţii, care prevăd un număr optim de 1.800 de înscrişi pe lista unui medic de familie.
Doar decizia comisiei paritare nu este suficientă. Pentru înfiinţarea de cabinete este necesar ca autorităţile locale să pună la dispoziţia medicului de familie spaţiul necesar. Din cele nouă localităţi propuse pentru deschiderea de cabinete medicale, doar comuna Orodel are spaţiu corespunzător şi autorizabil. Primăriile din celelalte opt localităţi au manifestat dezinteres faţă de acest subiect, susţin reprezentanţii comisiei paritare. „Nu există spaţiu corespunzător şi autorizabil, iar autorităţile locale nu ne-au confirmat oportunitatea înfiinţării de noi cabinete“, a declarat dr. Ştefan Popescu, membru în comisia paritară.
Altă variantă, puţin probabilă, ar fi ca medicul de familie dornic să lucreze la ţară să-şi deschidă cabinetul pe propria cheltuială.

Comuna fără medic

O situaţie aparte este în comuna Catane, înfiinţată în anul 2008 prin desprindere de comuna Negoi. Localitatea este singura dintre cele nouă care nu are nici un cabinet. Medicul titular al acestei comune lucrează, de fapt, în comuna vecină, Negoi, la 2 km de centrul civic al comunei Catane.
Primarul comunei s-a arătat mirat că localitatea pe care o reprezintă este pe lista celor care nu au răspuns până acum propunerii de înfiinţare de cabinete, dar se scuză spunând că nu a ştiut, pentru că l-ar fi lăsat pe medicul de familie din comuna Negoi, care are pe liste şi pacienţii din Catane, să rezolve această problemă. „Mă voi ocupa personal de acum, pentru că îmi doresc foarte mult să avem un cabinet medical în comună. Avem chiar şi un spaţiu pe care l-am amenajat cum am putut, cu gresie şi faianţă“, a spus Ştefan Ciurea, edilul-şef din Catane.
În aceeaşi clădire în care primăria doreşte să deschidă cabinetul medical funcţionează şi o farmacie, iar o cameră este închiriată la Romtelecom. Primarul spune însă că firma de telefonie nu ar deranja cabinetul, având intrarea pe altă parte. O piedică serioasă în obţinerea autorizaţiei de funcţionare a cabinetului este lipsa apei potabile. Primarul susţine însă că se lucrează la rezolvarea acestei probleme.
Noile cabinete ar trebui să fie gata până la 1 aprilie, dată la care începe contractarea serviciilor medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru următorii doi ani. Medicii care nu vor reuşi să îşi înfiinţeze până atunci cabinete riscă să rămână fără finanţare.

Centre de permanenţă

Tot până la 1 aprilie, primăriile, de comun acord cu medicii de familie, trebuie să vină cu propuneri la Direcţia de Sănătate Publică Dolj pentru înfiinţarea unor centre de permanenţă, care să ofere asistenţă medicală de urgenţă în afara programului cabinetelor medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII