11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOferă-te voluntar! Schimbă ceva!

Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!

2011 a fost declarat de CE Anul european al voluntariatului. În timp ce trei din zece europeni se ocupă de voluntariat, în România acesta prinde mai greu, cei mai receptivi fiind tinerii.

„Şi mie ce-mi iese?“ este întrebarea pe care unii dintre noi o mai pun, deşi este vorba despre voluntariat. Asta în timp ce trei din zece europeni sunt voluntari, iar 80% din populaţia UE consideră benefică implicarea activă în viaţa socială. În ceea ce priveşte ţara noastră, voluntariatul a prins mai ales în rândul tinerilor, care au înţeles să se implice activ şi responsabil în viaţa comunităţii. Unii au început să facă voluntariat mai mult în joacă: să strângă gunoiul din parcuri, să viziteze bătrânii instituţionalizaţi aflaţi în suferinţă, să adune bani şi alimente pe care ulterior să le dăruiască unor familii nevoiaşe. Dar şi-au pus amprenta şi asupra unor activităţi mult mai distractive, de exemplu concursuri muzicale, spectacole.
Cristina Gavrilă din Craiova a început să facă voluntariat la vârsta de 14 ani, pe când activităţile de acest gen erau în Bănie la stadiul de pionierat. Nu a mai scăpat de acest „virus“, iar acum, când este studentă în Danemarca, susţine că tocmai voluntariatul i-a oferit această oportunitate şi i-a fost de mare ajutor. Prin acţiunile de voluntariat de acasă, în perioada liceului a trăit pe viu, a asimilat prin experienţa trăită tot ce acum dezleagă prin teorie la cursuri. „Primele acţiuni de voluntar au fost pe la vârsta de 14 ani, pe când eram în Consiliul Local al Copiilor Craiova. Îmi amintesc cum mulţi dintre elevi se plângeau de mizeria din jurul şcolilor şi aşa am început, cu acţiuni de strângere a acestor gunoaie. Dar cel mai serios proiect din acea vreme în care m-am implicat a fost organizarea festivalului «Micul artist». Apoi, acţiunile au început să curgă. Voluntariatul a prins progresiv în rândul tinerilor din Craiova, adulţii au fost alături de noi mai mult cu sprijin material şi financiar. Acum sunt studentă în Danemarca şi nu am renunţat la voluntariat. Aici tinerii sunt mult mai receptivi şi datorită faptului că mediul academic le-o cere“, a povestit Cristina Gavrilă.
Peste hotare, acţiunile de voluntariat se desfăşoară prin intermediul Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). „Misiunea LSRS Danemarca este să ofere studenţilor români suport în orice probleme ar putea întâmpina pe parcursul şederii lor în Danemarca. Şi asigură cadrul de organizare reprezentativ al studenţimii române din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii lor în ţară după terminarea studiilor. Ultimul  proiect în care ne-am implicat a fost «1 Decembrie Românesc», eveniment dedicat Zilei Naţionale“, a adăugat Cristina Gavrilă.

Le-ai întins o mână, eşti voluntar

Crucea Roşie este una dintre cele mai vechi organizaţii din Craiova, dar şi la nivel naţional care practică voluntariatul. Cele 40 de persoane care se implică în activităţi de sprijin, de ajutor, de informare şi conştientizare publică sunt voluntari. Majoritatea sunt elevi şi studenţi, dar printre voluntari sunt şi persoane trecute de 50 de ani. Cadre medicale, profesori sunt frecvent întâlniţi în acţiunile de voluntariat ale Crucii Roşii. „Toţi oamenii mei sunt tineri. Sunt persoane care îşi dedică din timpul lor un moment şi pentru comunitate. Împreună am organizat proiecte întregi de colectare de fonduri şi alimente pe care le-am oferit unor familii cu copii mulţi, fără venituri. Le-am întins o mână bătrânilor singuri, fără ajutor, cărora le-am ascultat păsurile, pentru că este mare lucru măcar să-i asculţi. Una dintre cele mai impresionante acţiuni ale noastre a fost în 2006, când au fost inundaţiile din localitatea Rast. Sunt întâmplări care te marchează şi nu mai poţi da înapoi“, susţine Maria Vintilă, director la Crucea Roşie Dolj.

Anul voluntariatului

Comisia Europeană a declarat anul 2011 „Anul european al voluntariatului“, cu scopul de a-i încuraja pe cetăţeni să participe la acţiuni de voluntariat. Sub sloganul „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!“, Comisia Europeană încurajează schimbul de bune practici între autorităţile statelor membre şi organizaţiile de voluntari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII