16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCertificatul energetic, obligatoriu şi nu prea

Certificatul energetic, obligatoriu şi nu prea

Începând de anul viitor, orice contract de vânzare sau închiriere ar trebui să fie însoţit şi de un certificat energetic. Există în acest sens Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, al cărei termen de punere în aplicare a tot fost amânat, ultima dată preconizată fiind 1 ianuarie 2011.

Legea prevede ca proprietarul să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş un certificat de performanţă energetică a clădirii respective. Acesta este un document pe care sunt înscrise consumurile imobilului, în funcţie de care se dă un calificativ de la A la G. Dacă un apartament are calificativul A înseamnă că are un consum redus de energie, iar dacă are G înseamnă că are un consum foarte ridicat şi, prin urmare, cheltuielile la întreţinere sunt foarte mari.
Scopul acestui certificat este de a informa consumatorul, respectiv persoana care cumpără sau închiriază respectiva casă, în legătură cu ce consum energetic are locuinţa şi la cât se ridică cheltuielile lunare de întreţinere
Prin urmare, înainte de a se prezenta în faţa notarului, proprietarul apelează la un auditor energetic, pentru a obţine certificatul energetic necesar încheierii tranzacţiei sau locaţiunii. În Craiova există 20 de astfel de specialişti acreditaţi care pot elibera în mai puţin de o săptămână acest act de performanţă energetică. „În momentul în care proprietarul se prezintă la un auditor trebuie să aibă în mod obligatoriu cadastrul făcut şi să deţină câteva facturi la utilităţi, cum ar fi gaze sau energie termică. Apoi, noi facem inspecţia imobilului, măsurătorile necesare. Certificatul energetic este eliberat în cel mult patru zile. Costurile sunt între 2 euro/mp şi 4 euro/mp, în funcţie de complexitatea lucrărilor“, a precizat Cezar Tismănaru, auditor energetic gradul I construcţii şi instalaţii, membru AAEC.

Obligatoriu, dar inaplicabil

Notarii publici care perfectează tranzacţiile şi contractele de închiriere consideră că dispoziţiile legii privind performanţa energetică a clădirilor nu sunt imperative. Prin urmare, ele nu vor fi impuse la încheierea unor astfel de contracte părţilor. „Chiar azi (marţi – n.r.) am primit de la Uniunea Notarilor Publici o înştiinţare pe care să o facem cunoscută tuturor notarilor din Cameră şi în care se precizează că acest certificat energetic nu este obligatoriu pentru vânzarea sau închirierea unui imobil. În schimb, dacă se încheie aceste acte, se va aduce la cunoştinţa părţilor că există sau nu acest certificat şi se va insera în clauzele contractului. Dar lipsa certificatului nu reprezintă un viciu care pe viitor să ducă la desfiinţarea actului“, a declarat Gheorghe Ciovică, vicepreşedintele Camerei Notarilor Publici Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII