17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalorifere închise de teama facturilor

Calorifere închise de teama facturilor

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova spun că vremea primăvăratică din noiembrie a făcut ca facturile la căldură să fie acceptabile. Dar, în decembrie, valoarea acestora se va dubla, spre disperarea proprietarilor, care spun că facturile sunt prea mari faţă de veniturile pe care le au.

Făcând o comparaţie între factura la căldură plătită de proprietarul unui apartament care şi-a montat repartitoare de costuri şi aceea pentru o locuinţă „la pauşal“, costurile sunt apropiate ca valoare. „Facturile la căldură pentru luna noiembrie nu sunt mari, sunt chiar acceptabile. Şi temperaturile au fost ridicate pentru acea perioadă şi asta i-a ajutat foarte mult pe cei cu repartitoare. De exemplu, factura la căldură pentru un apartament cu două camere fără repartitor este de 161,21 lei, în timp ce un apartament cu repartitoare are o factură de 158,44 lei“, a spus administratorul Asociaţiei nr. 10 Brazda lui Novac, Vasile Calciu.
Diferenţe mari între facturile la căldură pentru luna noiembrie apar la apartamentele cu repartitoare, ele fiind date de cât l-a lăsat mâna pe proprietar să deschidă sau nu robineţii de la calorifere. Pentru un apartament cu două camere şi aceeaşi suprafaţă, proprietarul care nu prea a beneficiat de căldură plăteşte 23,19 lei, iar cel care a ţinut caloriferele deschise după pofta inimii are o factură de 98,09. Există şi facturi „record“ de 1,30 lei pentru un apartament cu două camere şi consum de căldură măsurat de repartitor. „Avem şi 1,30 lei pentru căldura unui apartament cu două camere, dar şi 39,06 lei. În schimb, un apartament la pauşal are de plătit 93,50 lei. Pentru trei camere, factura este de 140,50 lei până la 164,30 lei. Pentru căldura pe părţile comune am aplicat 10%, aşa cum s-a convenit în Adunarea Generală“.

Au ars gazul

Faptul că mulţi craioveni au preferat să închidă robinetul la calorifer şi să se încălzească la flacăra de la aragaz rezultă şi din factura totală pe un bloc, din care se vede că, într-un condominiu cu repartitoare, consumul de gigacalorii a fost mai mic decât într-un bloc fără repartitoare, dar cu aceeaşi suprafaţă utilă. În schimb, la consumul de gaze naturale este invers, fiindcă plata acestora se face la pauşal. „Am observat că în luna noiembrie s-au consumat mai multe gaze decât gigacalorii într-un bloc cu repartitoare, şi invers. Adică un bloc cu repartitoare a consumat într-o lună 6,2 gigacalorii şi a avut consum de gaze de şase milioane, iar altul identic, dar fără repartitoare, înregistrează un consum de 9,1 gigacalorii şi costuri mici la factura de gaze. Ceea ce înseamnă că în apartamente cu repartitoare s-au închis caloriferele, dar s-a ţinut aragazul deschis“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin.
Mare le-a fost surpriza proprietarilor care, deşi au avut un consum individual de căldură zero, au fost taxaţi pentru căldura comună şi citirea repartitoarelor cu până la 30 de lei, adică 30% din valoarea facturii pentru căldura comună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII