16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsilierea şi orientarea profesională, decisive în obţinerea performanţei

Consilierea şi orientarea profesională, decisive în obţinerea performanţei

Rolul serviciilor de consiliere şi orientare profesională este acela de a-i ajuta pe elevi să-şi aleagă din paleta de opţiuni acea meserie potrivită abilităţilor şi aptitudinilor fiecăruia. Sfatul specialiştilor este să se adreseze mai întâi consilierilor specializaţi în acest sens din cadrul şcolilor sau, după caz, din afară.

Pentru a se asigura că vor reuşi să facă performanţă în cariera aleasă, este bine ca alegerea meseriei să se facă în urma unei analize specializate. „Familia îi poate încuraja într-un mediu sau altul. Ei îşi pot dori, în funcţie de atractivitatea meseriilor, o profesie sau alta. Însă, în realitate, fără identificarea certă a aptitudinilor, nu ar putea să rămână pe termen lung într-o profesie pentru că nu vor atinge performanţa. În acest sens, consilierea îi poate ajuta să-şi cristalizeze opţiunea bazată pe autodezvoltare – cunoaşterea clară a aptitudinilor şi abilităţilor personale“, a declarat Andreea-Mihaela Niţă, coordonator studiu, program consiliere şi monitorizare realizat în cadrul proiectului „CONSEL – Consilierea elevilor pentru o tranziţie facilă de la şcoală la viaţa activă“, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, Axa prioritară 2 („Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii“), DMI 2.1. („Tranziţia elevilor de la şcoală la viaţa activă“) şi derulat în această perioadă de Societatea de Cercetare, Leadership, Management, Marketing şi Cultură Organizaţională, în parteneriat cu ISJ Dolj şi ISJ Argeş.

Cum îşi aleg elevii o carieră

La masa rotundă organizată săptămâna aceasta pentru diseminarea rezultatelor obţinute în urma Cercetării Sociologice, s-a atras atenţia şi asupra faptului că, pentru majoritatea elevilor, consilierea şi orientarea şcolară nu reprezintă factorii cu rol activ în alegerea şi dezvoltarea carierei. „În alegerea profesiei, elevii sunt influenţaţi în foarte mare măsură de familie, internet, profesori“, a precizat Andreea-Mihaela Niţă. În plus, alegerea în privinţa carierei este influenţată, în primul rând, de plăcerea de a face ceea ce le place (50,5%) şi de bani (18,7%).
Mai mult decât atât, chiar dacă nu au apelat la servicii de consiliere şi orientare profesională specializate, 64,4% dintre elevii din Regiunile de Dezvoltare Sud-Vest „Oltenia“ şi Sud Muntenia consideră că au pregătirea necesară pentru a aspira la meseria pe care şi-o doresc, iar 80% susţin că au aptitudinile necesare pentru meseria aleasă. Concluzia certă a studiului este aceea că trebuie dezvoltate serviciile de consiliere şi orientare profesională. Asta deoarece costurile financiare pentru furnizorii privaţi acreditaţi sunt mari şi ei nu-şi permit sau nu au cum să ajungă acolo.

Servicii de consiliere şi orientare profesională gratuite pentru 1.200 de elevi

În afara acestui studiu sociologic menit să releve identificarea nevoilor şi percepţiilor elevilor din anii terminali cu privire la necesitatea acestor servicii, proiectul CONSEL îşi propune să realizeze un ghid de bune practici şi să ofere servicii complementare în 60 de licee şi şcoli profesionale din cele două regiuni. „Obiectivul general al acestui proiect este diminuarea decalajului cererii şi ofertei de pe piaţa muncii, prin sprijinirea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă a absolvenţilor de învăţământ preuniversitar, în vederea adaptării acestora la actualele cerinţe macroeconomice. După 1 ianuarie, o echipă de sociologi va merge să consilieze aproximativ 1.200 de elevi (câte 20 din fiecare liceu)“, a declarat Ion Criveanu, managerul de proiect, care a explicat că valoarea acestui proiect depăşeşte 900.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS