21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVictimele etnobotanicelor

Victimele etnobotanicelor

Zeci de tineri ajung în fiecare lună la Spitalul de Urgenţă Craiova din cauza consumului de substanţe etnobotanice. Cadrele medicale se tem că fenomenul va atinge proporţii alarmante dacă nu se face ceva.

Au între 16 şi 21 de ani şi majoritatea sunt scăpaţi din mână de părinţi. Nevoia de socializare şi afirmare îi face să intre în anturaje dubioase, unde se familiarizează foarte repede cu consumul de alcool, tutun şi droguri.

Halucinaţii cu şobolani

Cei mai mulţi dintre consumatorii de droguri de mare risc au fost amatori de substanţe etnobotanice. Au început de la o ţigară fumată din curiozitate la discotecă, în cluburi sau la petreceri private.
Patru tineri, să le zicem Cory, Meme, Basti şi Roly, au făcut cunoştinţă acum o săptămână cu etnobotanicele. La lăsarea serii s-au ascuns în maşina unuia dintre ei, parcată în spatele unui bloc din Craioviţa Nouă, şi au „probat“ nişte amestecuri de fumat. După câteva ore au ajuns toţi patru la Unitatea de Primire Urgenţe, împreună cu un prieten care nu consumase, dar fusese martor. Dr. Cristina Geormăneanu era în serviciul de gardă când au fost aduşi tinerii. „Unul era în stare gravă, cu conştienţa alterată, confuz, prezentând halucinaţii vizuale, auditive, agitaţie psihomotorie, cu frecvenţă cardiacă crescută şi valori tensionale ridicate. După ce l-am stabilizat, a fost internat în Clinica de Terapie Intensivă, unde şi-a revenit complet în zilele următoare“, povesteşte medicul.
„A tras mai mult din ţigară“, a fost explicaţia dată de martorul care însă nu a putut preciza substanţa consumată, ci doar că fusese luată de la un băiat care aducea etnobotanice.
Şi în timp ce medicii prestau muncă de detectiv ca să afle cu ce s-au drogat, ceilalţi trei tineri făceau spectacol în Urgenţă. Unul dintre ei suferise un atac de panică: vedea şobolani peste tot şi ţipa ca din gură de şarpe. După câteva minute devenea euforic, apoi brusc depresiv şi se punea pe plâns. Unul dintre prietenii săi era agresiv, fiind nevoie de intervenţia agenţilor de pază ai spitalului pentru ca medicii să nu fie loviţi, iar celălalt râdea cu gura până la urechi fără motiv.

Craiova a avut nouă magazine de vise

Substanţele etnobotanice se comercializează oficial. Au devenit atât de obişnuite încât în Craiova au existat într-o vreme nouă magazine de plante etnobotanice. Prin intermediul lor se vindeau ca pâinea caldă şi la preţuri accesibile plante sau amestecuri cu efecte psihoactive. Salvia Divinorum, Spice Gold, Genie, Spice Diamond, Chill sau Shunk sunt doar câteva dintre etnobotanicele care şi-au câştigat rapid o reputaţie în rândul consumatorilor. Iar comercianţii au făcut profituri uriaşe de pe urma vânzării lor.
Includerea în februarie 2010 a unora dintre produsele etnobotanice pe lista substanţelor interzise a făcut ca numărul magazinelor din Craiova să scadă la două. Autorităţile se chinuiesc acum să le închidă şi pe acestea, însă furnizorii sunt extrem de inventivi, aducând spre comercializare substanţe noi care nu se găsesc pe lista celor interzise. Ba, de multe ori, pentru a-şi face clienţi permanenţi, amestecă etnobotanicele cu droguri de mare risc. Consumatorii devin dependenţi fără să ştie ce au luat şi în timp vor deveni clienţi fideli ai dealerilor de astfel de droguri.

Urgenţa a fost dotată
cu teste multidrog

Efectele consumului de etnobotanice este devastator, atenţionează medicii. „Unele plante etnobotanice, cum ar fi mitragina, pot să creeze dependenţă, având efecte similare cocainei. De asemenea, unele substanţe sunt consumate în asociere cu alcool sau tutun care le accentuează toxicitatea“, susţine dr. Cristina Geormăneanu.
Consumul îndelungat de plante etnobotanice poate să afecteze direct creierul, inima, ficatul, plămânii şi să conducă la apariţia unor boli cronice severe sau chiar la deces.
Până acum, medicii nu aveau nici o şansă să descopere prezenţa substanţelor halucinogene şi psihotrope în organism, decât dacă tinerii ar fi recunoscut consumul. Din luna septembrie, Spitalul de Urgenţă Craiova a început să primească teste multidrog, care detectează prezenţa în urină a unora dintre substanţele psihoactive.

Raport
Potrivit unui raport EURAD (Europa contra Drogurilor), dat publicităţii în ianuarie 2010, România avea 170 de magazine de comercializare a plantelor şi substanţelor etnobotanice, iar numărul consumatorilor sub 23 de ani era de aproximativ 500.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII