5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariile profesorilor pornesc de la 37 de lei

Salariile profesorilor pornesc de la 37 de lei

Zeci de profesori de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova au protestat ieri împotriva diminuării salariilor cu 75% faţă de luna iunie. Profesorii sunt obligaţi să returneze o parte din banii primiţi pe concediul din vară, astfel că există cadre didactice care vor lua în noiembrie un salariu de… 37 de lei.

Nota Primăriei Municipiului Craiova, prin care li se atrage atenţia directorilor şcolilor că, la lichidarea lunii octombrie, toţi cei care au acordat banii pe concediu integral trebuie să regularizeze sumele, continuă să producă nemulţumire în rândul cadrelor didactice, mai ales că vineri a fost dublată de o adresă trimisă Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, prin care i se solicită acesteia să nu accepte „plata drepturilor salariale pentru luna octombrie 2010 la unităţile de învăţământ fără aprobarea Instituţiei Primarului“. „Ca urmare a acestei adrese, Trezoreria a anunţat şcolile că trebuie să se conformeze adresei domnului viceprimar“, a declarat Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) – filiala Dolj, care a explicat că analizează împreună cu juriştii FSLI posibilitatea de a face plângere penală împotriva viceprimarului Mărinică Dincă „pentru acest mod dictatorial în care îşi permite să decidă soarta învăţământului municipiului Craiova“.

„Dacă ei acceptă umilinţa, nu au decât. Dacă nu, îi aştept în stradă“

Nemulţumirea sindicaliştilor vine din faptul că astăzi salariile primite de dascăli vor fi cu mult mai mici decât înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 118/2010. Asta deoarece, pe lângă reducerea de 25% prevăzută de legislaţia actuală, profesorilor urmează să li se reţină şi câte 25% din banii acordaţi pentru concediul din lunile iulie şi august.
Dacă primăria face referire la art. 1 alineatul 1 din Legea nr. 118/2010 şi anumite precizări ale Ordinului ministrului educaţiei nr. 3251/1998, reprezentanţii profesorilor subliniază precizări diferite ale aceluiaşi ordin. „Acest ordin spune că indemnizaţia se plăteşte cu cel puţin cinci zile înainte de plecarea în concediu. Deci, practic, banii pe concediu ai profesorilor ar fi trebuit daţi în jurul datei de 25 iunie. Pentru că angajaţii din învăţământ trebuia să-şi primească banii anticipat pe perioada concediului, iar Legea nr. 118 intră în vigoare abia în iulie, la angajaţii din învăţământ reducerea de 25% trebuie aplicată de la 1 septembrie şi nu retroactiv“, a explicat Constantin Rada, care a precizat că, în periplul pe care l-a făcut luni prin şcoli, le-a spus dascălilor că decizia le aparţine. „Dacă ei acceptă umilinţa de a munci o lună şi să primească jumătate sau un sfert din salariu nu au decât. Dacă nu, îi aştept în stradă. Sunt liberi să vină la primărie, să întrerupă procesul instructiv-educativ sau să facă tot ce cred de cuviinţă pentru a-şi arăta nemulţumirea“, a adăugat Rada.

„Meseria noastră să fie ultima din ţara asta?“

Primele acţiuni de protest nu s-au lăsat prea mult aşteptate. Ieri, cadrele didactice de la Colegiul Naţional (CN) „Carol I“ din Craiova au demarat un protest spontan pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de situaţia dificilă în care se află – pentru că li s-au diminuat salariile cu 75% faţă de luna iunie a acestui an. Există profesori cu gradul I care, după o lună de muncă, astăzi vor primi un salariu de 37 de lei. În plus, cei mai mulţi dascăli aflaţi la început de drum vor primi salarii de 200 – 300 de lei. „Meseria noastră să fie ultima din ţara asta? Chiar să nu mă bucur deloc de respectul societăţii acesteia?“, sunt întrebările ridicate în această situaţie de Valentin Băluţoiu, liderul sindical din CN „Carol I“, care a explicat că profesorii sunt nemulţumiţi şi se simt trădaţi de faptul că nu li se respectă drepturile salariale. În plus, nu înţeleg cum se face că au primit banii integral pe concediu fără nici o problemă şi acum, dintr-o dată, trebuie să-i dea înapoi.

Neclarităţi în lege

Un răspuns la această întrebare ar fi însă destul de greu de dat, pentru că situaţia rezultă dintr-o neclaritate din lege vizavi de modul de calcul al diminuărilor, astfel că au existat interpretări diferite, unele în favoarea şi altele în defavoarea cadrelor didactice. „Directorii unora dintre  unităţile de învăţământ au hotărât să acorde banii pe concediu într-un cuantum normal, adică fără diminuare. În 10 septembrie s-a efectuat această plată cu avizul Trezoreriei şi al ordonatorului primar de credite, Instituţia Primarului. Atunci nu a existat o interpretare a primarului în defavoarea profesorilor şi s-au plătit. În octombrie nu s-a întâmplat nimic, şi acum, prin decizia ordonatorului de credite se sugerează într-o notă ca banii să fie reţinuţi întrucât drepturile, în conformitate cu ordonanţa, nu sunt acordate legal. Luând la cunoştinţă decizia primarului, directorii şi contabilii au decis să reţină sumele acordate în luna septembrie, făcându-se în acest fel o echilibrare a balanţei de plăţi la salarii“, a precizat Dănuţ Mic, directorul CN „Carol I“.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII