11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie mare la cumpărăturile on line!

Atenţie mare la cumpărăturile on line!

În ultimii ani, cumpărarea produselor electronice pe internet a devenit tot mai populară, în special în rândul tinerilor, pentru că permite, după caz, economisirea de timp şi bani. Când se hotărăsc să facă astfel de achiziţii, cei interesaţi trebuie însă să aibă mare grijă.

Recent, în cadrul unei acţiuni comune coordonate de Comisia Europeană, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat 11 website-uri româneşti care comercializează produse electronice şi care au fost selectate în baza statisticilor privind numărul de utilizatori sau a reclamaţiilor făcute. În cazul a şase dintre acestea, au fost constatate o serie de nereguli, care vizau neafişarea datelor de contact complete ale operatorului economic, nerespectarea cerinţelor legale de informare corectă, completă şi precisă a consumatorilor privind caracteristicile produselor prezentate şi a preţurilor şi tarifelor practicate (de exemplu, afişarea preţurilor sau a taxelor de livrare fără TVA), precum şi afişarea unor informaţii incorecte în ceea ce priveşte dreptul consumatorilor de denunţare unilaterală a contractului.

„Până acum nu am avut sesizări referitoare la achiziţionarea de produse on line“

Acestea nu au fost însă singurele nereguli depistate de comisarii Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) de la începutul anului şi până în prezent. În cadrul unor controale desfăşurate de ANPC în luna februarie, care au avut ca scop verificarea respectării drepturilor consumatorilor la achiziţionarea on line de bunuri şi servicii, au fost constatate abateri la 168 de operatori economici, adică la aproape 94% din cei verificaţi. Astfel, atunci când se hotărăsc să facă cumpărături on line, consumatorii ar trebui să se asigure că site-ul de pe care fac achiziţiile este sigur. „Până acum nu am avut sesizări referitoare la achiziţionarea de produse on line. Cei care optează pentru acest tip de cumpărături ar trebui însă să fie atenţi“, a declarat Gheorghe Marinescu, directorul executiv al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Dolj.

Sfaturi pentru cumpărătorii on line

Un element extrem de important este plata cu cardul de credit sau debit pe internet. În acest sens, trebuie verificat întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// e necriptat). În plus, refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este însă normal să vi se ceară codul CVV (format din trei sau patru cifre, este inscripţionat pe card). Este mai sigur să folosiţi un card de debit destinat tranzacţiilor on line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei. În plus, este preferabil să cumpăraţi de la companii cunoscute sau despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri sau pe site-urile de evaluare a serviciilor. De asemenea, evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) şi care se rezumă la o adresa de e-mail, şi aveţi grijă ca înainte de a vă orienta către un produs sau altul să comparaţi ofertele de preţ, condiţiile de livrare şi de garanţie ale mai multor comercianţi.
Mai mult decât atât, dacă vă decideţi să cumpăraţi de pe un site din străinătate, verificaţi condiţiile de returnare a bunurilor (trebuie să suportaţi taxele poştale de retur şi acestea pot fi semnificative) şi verificaţi reputaţia lor (există site-uri independente care evaluează calitatea serviciilor şi fac „liste negre“ cu companiile care înşală clienţii). O practică incorectă frecvent întâlnită în străinătate este aceea de a oferi produse ieftine faţă de preţul mediu, dar a căror livrare este condiţionată de achiziţionarea de accesorii (uneori indispensabile funcţionării produsului) cu preţuri supraevaluate.
Alt sfat al comisarilor CJPC este şi acela de a tipări comanda dumneavoastră şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării, precum şi de a păstra actele doveditoare de cumpărare (dovada plăţii, factura) astfel încât, dacă există nemulţumiri şi/sau dacă produsele nu au caracteristicile prezentate să vă adresaţi CJPC şi să puteţi face dovada cumpărării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII