16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCompensaţii băneşti pentru concediul neefectuat

Compensaţii băneşti pentru concediul neefectuat

Dacă angajatorul nu vă plăteşte concediul neefectuat, îl puteţi da pe mâna inspectorilor de muncă sau chiar îl puteţi chema în judecată. Vestea bună este că beneficiaţi de aceşti bani, indiferent dacă sunteţi pe lista de disponibilizări sau v-aţi găsit alt serviciu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, atunci când salariatul pleacă din companie, dacă are zile de concediu restante trebuie să primească banii pe ele. „Conform Codului Muncii, dacă angajatul nu şi-a efectuat concediul de odihnă aferent anului respectiv, la plecarea din unitate, acesta trebuie să primească de la angajator indemnizaţia aferentă numărului de zile de concediu pe care le mai avea de luat. Angajatorii trebuie să acorde aceşti bani şi în cazul în care ei sunt cei care fac disponibilizări, şi dacă salariatul decide să plece din firmă“, a declarat Răducu Mitran, inspector-şef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Indemnizaţia respectivă reprezintă media zilnică a veniturilor din luna/lunile în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

„Unii angajatori nici măcar nu ştiu de existenţa acestui drept“

În cazul în care firmele refuză să acorde acest drept, salariaţii nemulţumiţi pot sesiza mai întâi ITM, apoi îşi pot căuta dreptatea în instanţă. De altfel, la ITM Dolj există deja câteva sesizări în acest sens. „Unii angajatori nici nu ştiu măcar de existenţa acestui drept. În general, însă, sesizările depuse se rezolvă favorabil, iar angajaţii îşi primesc banii, astfel că nu este nevoie să se ajungă în instanţă“, a adăugat Răducu Mitran.

Ce faceţi când angajatorul nu vă dă concediu

Acesta nu este singurul aspect pe care salariaţii trebuie să-l aibă în vedere în această perioadă. În condiţiile în care tot mai mulţi patroni au renunţat la un număr mare de angajaţi, un concediu de 15 zile legate, poate fi imposibil. De la caz la caz, în astfel de situaţii, salariaţii îşi pot rezolva această problemă fie pe calea mai dură – îşi reclamă angajatorul la Inspecţia Muncii sau îl dau în judecată (însă nu mai târziu de trei ani de la data la care ar fi trebuit să beneficieze de acest drept), fie pe cale amiabilă – acceptă să-şi ia zilele libere rămase până la sfârşitul anului următor. În practică, unii angajatori preferă chiar să transforme această obligaţie într-una de plată a unor compensaţii băneşti.

Ce trebuie să ştiţi

Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 21 de zile lucrătoare. Potrivit legislaţiei în vigoare, efectuarea acestuia se realizează în baza unei programări care se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor. În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS