16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlata per capita lasă învăţământul fără bani

Plata per capita lasă învăţământul fără bani

Învăţământul preuniversitar doljean este în acest an în imposibilitatea de a achita salariile personalului angajat. Cauza este finanţarea per capita (în funcţie de numărul de elevi – n.r.), o nouă grilă conform căreia unităţile de învăţământ primesc fonduri în funcţie de numărul de elevi.
Doar 27 de unităţi de învăţământ doljene au bani suficienţi pentru salarii, 34 au declarat că au excedent, în timp ce 130 se confruntă cu un deficit foarte mare. Şcoala nr. 36, Şcoala nr. 37, Liceul Teoretic „Henri Coandă“ CN „Carol I“, CN „Fraţii Buzeşti“, CN „Elena Cuza“, CN „Nicolae Titulescu“, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“, Liceul de Artă „Marin Sorescu“, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ sunt doar câteva dintre unităţile mari de învăţământ din Craiova care nu au bani pentru acoperirea cheltuielilor pentru acest an. Pentru liceele cu profil vocaţional, situaţia este şi mai îngrijorătoare, deoarece la aceste unităţi de învăţământ elevii îşi desfăşoară activitatea pe grupe, în funcţie de specializări sau aptitudini.
„Angajaţii «Liceului de Artă» au câştigat procesele pe Legea nr. 221, obţinând hotărâri judecătoreşti irevocabile. În cazul în care vom fi obligaţi să achităm oamenilor aceste diferenţe salariale, ne vom confrunta cu o situaţie extrem de gravă. În primul rând, ne lipsesc 71% din banii necesari plăţii tuturor cheltuielilor până la sfârşitul anului. În cazul în care nu vom fi nevoiţi să achităm aceşti bani, ne vom confrunta cu un deficit de 54%. Ne gândim însă la soluţii, dorim chiar să înfiinţăm secţie de arte vizuale de la clasa I. Însă, fiind un liceu cu profil vocaţional, este practic imposibil ca o grupă care studiază un instrument, de exemplu, să funcţioneze cu mai mult de şapte elevi. Avem însă promisiuni că vom fi sprijiniţi“, a menţionat Maria Antoaneta Dobrescu, managerul Liceului de Artă „Marin Sorescu“, din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU