24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDeficit cronic al bugetului de pensii

Deficit cronic al bugetului de pensii

România se confruntă, începând din 2005, cu un deficit cronic al bugetului public de pensii, iar în 2009 cheltuielile anuale cu pensiile au ajuns la 8% din produsul intern brut (PIB), a declarat ieri ministrul muncii, Mihai Şeitan.
„Nereformarea sistemului de pensii ar putea aduce România în incapacitate de plată. Dacă s-ar merge pe acelaşi sistem, deficitul bugetului de pensii ar ajunge la 12% din PIB în 2050, de unde rezultă că o să ajungem mult înainte de 2050 în incapacitate de plăţi, pentru că nici un stat nu poate asigura pe termen lung un deficit atât de mare al bugetului alocat plăţii pensiilor“, a spus Şeitan, la dezbaterea Legii unitare a pensiilor din cadrul Comisiei de Muncă din Senat.
Ministrul a subliniat că principalele probleme cu care se confruntă sistemul de pensii sunt îmbătrânirea rapidă a populaţiei şi creşterea „frauduloasă, nemaipomenit de mare, a pensiilor de invaliditate“.
„Este vorba de o creştere cu 50% a pensiilor de invaliditate, de la 600.000 în 2001 s-a ajuns la 900.000 de pensionari de acest tip în 2009. O altă problemă a sistemului actual de pensii este creşterea numărului de pensionări anticipate, din ce în ce mai mulţi oameni sunt forţaţi să obţină această pensie şi s-a ajuns ca în fiecare an numărul lor să se tripleze. Se foloseşte această supapă pentru rezolvarea diferitelor probleme la nivel individual şi la nivelul firmelor“, a explicat Şeitan.
El a reamintit că vârsta medie de pensionare în România este de 54,7 ani, în timp ce vârsta standard de pensionare a femeilor este de 58,9 ani şi de 63,9 ani la bărbaţi.
„Dintr-o analiză făcută de Banca Mondială rezultă că mai mult de jumătate din populaţie nu va mai lucra în 2050, iar raportul dintre populaţia care plăteşte contribuţii şi populaţia care primeşte pensie va scădea la 59%, ceea ce va adânci şi mai mult deficitul“, a mai spus Şeitan.
Recent, ministrul muncii declara că aproximativ 225.000 de pensii de invaliditate din totalul de 900.000 ar putea să nu fi fost obţinute legal, iar statul pierde anual prin plata acestora 1,5 miliarde de lei. Guvernul vrea să verifice toţi beneficiarii de pensii de invaliditate în următorii ani, pentru a depista fraudele din sistem. În cazul pensionării anticipate, guvernul a majorat la 45% penalizarea pentru a face mai puţin atractivă această opţiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII