13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComasarea şcolilor, faza finală

Comasarea şcolilor, faza finală

Hotărârea guvernului de a reduce numărul de posturi din învăţământ cu până la 15.000 şi, implicit, de a comasa zeci de şcoli arată bine doar pe hârtie. În realitate însă, deciziile luate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj sunt contestate atât de conducerile unităţilor de învăţământ, cât şi de părinţi.

ISJ Dolj a înaintat  Consiliului Local Craiova lista cu deciziile privind modul de reorganizare a reţelei şcolare de învăţământ din judeţ. Aşteaptă doar avizul consultativ, iar hotărârile care vor fi luate vor rămâne bătute în cuie. „Am înaintat toate deciziile luate la nivelul inspectoratului pentru a solicita şi avizul consiliului local. La fel am procedat şi în cazul unităţilor de învăţământ comasate din judeţ. De la multe dintre consiliile locale ale primăriilor din judeţ am primit avizul favorabil, de la altele, negativ. Am avut şi surpriza neplăcută să constatăm că mulţi primari nu s-au ostenit să ne trimită răspunsul, favorabil sau negativ, privind deciziile noastre“, a menţionat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj.
Inspectoratul şcolar a primit aviz favorabil la deciziile de comasare de la consiliile locale din Băileşti, Calafat, Călăraşi, Mârşani, Ostroveni şi Poiana Mare. În schimb, consiliile locale din Valea Stanciului, Sadova, Melineşti şi Pleniţa s-au declarat împotriva deciziei de comasare a şcolilor din localităţi.

Comasarea e făcută, mai aşteaptă doar avizul CL  

Pe ordinea de zi a Consiliului Local al Municipiului Craiova, ce se va întruni în şedinţă ordinară, astăzi se vor afla şi propunerile de reorganizare ce constau în pierderea personalităţii juridice a următoarelor unităţi de învăţământ: Grădiniţa cu program prelungit „Otilia Cazimir“, Grădiniţa cu program prelungit nr. 29, Grădiniţa cu program prelungit nr. 38, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 „Obedeanu“, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 9 „Petrache Poenaru“, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 23, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 25, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 26, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 34 „Eugeniu Carada“, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 35 „I.D. Sârbu“, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 38, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 31 „Theodor Aman“ şi Grupul Şcolar „Anghel Saligny“ din Craiova. Pe lângă deciziile de comasare luate la nivelul ISJ, consilierii locali trebuie să analizeze şi memoriile primite de la şcolile care vor rămâne fără personalitate juridică. Personalul didactic, nedidactic şi auxiliar din cadrul Grupului Şcolar „Anghel Saligny“ a depus un memoriu la Primăria Municipiului Craiova prin care solicită păstrarea personalităţii juridice a Grupului Şcolar „Anghel Saligny“. În memoriu se fac precizări referitoare la istoricul unităţii şcolare, proiectele şi programele derulate, rezultatele la olimpiade şi concursuri şcolare, precum şi la examenele de bacalaureat şi de certificare profesională a elevilor, baza materială de care dispune, veniturile extrabugetare obţinute în ultimii doi ani şi nivelurile de învăţământ şi specializările/calificările profesionale existente. În prezent, la „Anghel Saligny“ îşi desfăşoară activitatea 51 de profesori, dintre care 42 sunt titulari, personal nedidactic – 28 şi auxiliar – 9. Şi decizia de a comasa Şcoala nr. 23 cu Şcoala nr. 24 a stârnit un val de proteste atât din partea directorilor, care vor rămâne fără funcţii, cât şi a cadrelor didactice care riscă să rămână fără catedre în urma comasării claselor din cele două şcoli, dar şi a părinţilor, hotărâţi să îşi mute copiii la alte şcoli. Şi conducerea Şcolii nr. 1 „Obedeanu“, cea mai veche unitate de învăţământ din Craiova, se opune vehement deciziei de trecere a Şcolii nr. 1 „Obedeanu“ ca structură a Şcolii nr. 12 „Decebal“ şi solicită sprijinul comunităţii locale pentru a-şi putea păstra identitatea după 235 de ani de existenţă.      

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII