27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii şcolari, ameninţaţi de şomaj

Medicii şcolari, ameninţaţi de şomaj

Primăria Craiova ar putea disponibiliza aproape jumătate din medicii şcolari din Craiova, în baza unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Medicii şi asistenţii şcolari din Craiova ameninţă cu proteste în cazul în care proiectul de hotărâre privind normativele de personal, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, va fi adoptat în forma actuală. Potrivit acestui document şi calculelor efectuate de Reprezentanţii Primăriei Craiova, aproape jumătate dintre medicii de medicină şcolară vor rămâne fără locuri de muncă, ca urmare a aplicării proiectului respectiv şi a comasării unor unităţi de învăţământ. „În Craiova, sunt în prezent 60 de medici şi 148 de asistenţi medicali. După calculele primăriei, făcute în baza proiectului respectiv, va trebui să fie daţi afară 25 de medici şi 39 de asistenţi“, a declarat Niculina Dumitraşcu, preşedintele Sindicatului SANITAS „Şcoli, Grădiniţe, Dispensar Studenţesc“ din Craiova.
Lidera de sindicat a mai spus că medicii şi asistenţii medicali vor face tot ce le va sta în puteri pentru a împiedica apariţia hotărârii de guvern în forma actuală. „Nu avem ce să aşteptăm. Vom începe mişcările sindicale, până când nu va fi prea târziu. Pentru început, vom trimite adrese către Ministerul Sănătăţii şi autorităţile locale prin care avertizăm că vom ieşi în stradă în cazul în care se vor face disponibilizări“, a mai spus Niculina Dumitraşcu.  

Un medic la 2.500 de elevi

În prezent, se caută soluţii pentru ca angajaţii disponibilizaţi să fie păstraţi în sistem. O variantă ar fi, susţin unii medici, ca personalul medical din cabinetele şcolare craiovene care se vor închide sau din cele care nu au arondaţi suficienţi elevi să-şi realizeze sau să-şi completeze norma cu elevi de la şcolile din judeţ. S-ar face astfel un bine şi şcolilor de la ţară, care până acum nu aveau cabinete medicale. În aceste unităţi de învăţământ, triajul epidemiologic de la început de an şi vaccinarea elevilor erau făcute benevol de medicii de familie din localităţile respective. Rămâne de văzut şi dacă medicii şi asistenţii medicali vizaţi vor fi de acord să facă naveta la ţară şi, de asemenea, dacă primăriile vor avea bani să-i plătească.
Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin, de asemenea, că se caută soluţii la nivelul instituţiei, pentru ca medicii şi asistenţii şcolari să nu îşi piardă locurile de muncă. „Conform proiectului de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, schema de personal din cabinetele medicale şcolare din Craiova ar putea fi afectată. Însă la nivelul Instituţiei Primarului, conducerii Serviciului Public de Creşe Craiova, în subordinea căruia sunt acum aceste cabinete, şi conducerii Direcţiei de Sănătate Publică se caută soluţii, astfel încât medicii şi asistentele care deservesc aceste cabinete să nu îşi piardă locurile de muncă. Soluţia urmează să fie transmisă către Ministerul Sănătăţii“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Normative

Proiectul de hotărâre prevede că la nivel naţional ar urma să fie restructurate 160 de posturi de medici şi 1.616 de posturi de asistenţi din cabinetele şcolare. Normativele propuse de Ministerul Sănătăţii arată că în cabinetele şcolare este nevoie de un asistent la 800-1.000 de elevi şi un medic generalist la 2.000-2.500 de elevi, de un medic şi un asistent la 1.000 – 1.500 de elevi pentru specialitatea stomatologie, iar în grădiniţe – de un asistent la 60-100 de copii. În cabinetele studenţeşti de medicină generală ar trebui să fie un medic şi un asistent la 3.000 de studenţi, iar în cele de stomatologie, un medic şi un asistent la 2.000 de studenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU