11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfesorii şpăgari nu vor mai profesa

Profesorii şpăgari nu vor mai profesa

Două cadre didactice de la Liceul Rovinari din judeţul Gorj au fost condamnate la închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

 Mircea Niţu, de 53 de ani, profesor de discipline tehnice, şi Alin Rovenţa, de 36 de ani, profesor de matematică la Grupul Şcolar Industrial Rovinari, au cerut bani de la elevi care aveau de susţinut bacalaureatul şi cărora le-au promis că îi vor ajuta şi de la elevi care riscau să rămână corigenţi sau erau deja corigenţi la cele două materii. Pe 23 decembrie 2009, magistraţii Tribunalului Gorj au dat sentinţa de condamnare la închisoare cu suspendare a celor doi. Alin Rovenţa a fost condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar colegul său, Mircea Niţu, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune. Sentinţa poate fi atacată cu apel. De la Mircea Niţu, instanţa de judecată a dispus confiscarea sumei de 120 de lei şi contravaloarea a opt sticle de votcă, iar de la Alin Rovenţa, confiscarea sumei de 2.725 de lei, o sută de euro şi echivalentul a două cartele telefonice.

Nu vor mai profesa

Reprezentanţii Inspectora-tului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj au declarat că în cazul celor doi profesori şpăgari se vor lua măsuri drastice, dar numai în momentul în care la sediul instituţiei va sosi hotărârea definitivă a instanţei de judecată. „În momentul în care ne va sosi hotărârea instanţei de judecată o să ştim care sunt măsurile care se impun în acest caz. În statutul nostru este stipulat faptul că pe durata executării pedepsei profesorul acuzat nu va mai profesa. De asemenea, acest lucru va fi menţionat şi de magistraţi în hotărârea finală şi definitivă. Li se vor interzice mai multe drepturi. Am mai avut un caz asemănător cu câţiva ani în urmă, la Mătăsari, când un profesor de matematică, Ilie Grecu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi furt. Nu a mai avut voie să profeseze“, a spus Camelia Bibere, inspector şcolar adjunct. De mirare este faptul că ambele cadre didactice au primit salarii de merit şi în anul 2008, şi în 2009.

O corigenţă – 30 de lei, promovarea bacului – 100 de euro

În toamna anului 2008, 13 elevi au formulat denunţuri împotriva celor doi profesori pentru că le-au cerut bani şi bunuri pentru a-i ajuta la examenul de bacalaureat sau la cel de corigenţă, în anii şcolari 2006-2007 şi 2007-2008. Procurorii care au instrumentat dosarul au stabilit că numărul elevilor de la care au cerut şpagă era mult mai mare, printre aceştia aflându-se şi elevii din clasele unde cei doi aveau cursuri. S-a mai descoperit că ambii profesori îi ameninţau pe elevi că nu-i vor trece clasa pentru a-i determina să le ofere bani şi bunuri. Potrivit rechizitoriului, aceştia au primit sticle de votcă, ţigări, cartele telefonice de cinci euro, sticle cu vin, motorină şi, bineînţeles, bani. Aceştia aveau tarife bine stabilite, în funcţie de dificultatea şi complexitatea examenului. O corigenţă costa 30 de lei, iar promovarea bacalaureatului – 100 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII